БР Чат

Залози на високи коефициенти: За или Против?

Стефан Ралчев
Днешната тема в Букмейкър Рейтинги ще засегне вечния спор в залозите – За или Против високите коефициенти. И по-скоро – защо не трябва да се страхувате да залагате на високи ставки и защо такава стратегия е от полза.

За или против високите коефициенти

Истината е, че не всеки приема подобен агресивен стил на игра. С този материал лично аз винаги съм готов да споря с всички онези, които смятат, че ниските коефициенти винаги носят сигурни печалби.

Мнение на мнозинството

Повечето и преобладаващият процент играчи в букмейкърите са на мнение, че ако коефициентите за дадено събитие са т.нар. “високи”, просто няма шанс да спечелите. И много играчи (особено тези, които правят първи стъпки в тази сфера), мислят, че ако даден коефициент надвишава 2.00, е невероятно да бъде постигната печалба. Според мен обаче всичко това е нищо повече от стереотипи, наложени във времето.

Разбира се, всеки букмейкър, определя ставките за даден мач/събитие или турнир и когато те са по-ниски, вероятността за положителна развръзка е считана за по-висока (виж: Как букмейкърите определят коефициентите на залозите?). Но това въобще не означава сигурна печалба. В крайна сметка всеки от нас/вас залага в различни спортове, а не на цифри – всеки залог би трябвало да се обосновава на собствен анализ, а не да разчитате само на мнението на букмейкърите.

Нещо повече – те самите често правят грешни оценки и изразяват мнението си по такъв начин, че се различава значително от реалността. Лековерните и неопитни играчи обаче сляпо следват фаворита и просто се насочват в тази посока поради факта, че букмейкърите представят ситуацията по даден начин.

Всъщност, всичко е съвсем различно – ниските коефициенти може да ви препънат толкова често, колкото високите. Особено ако подходите към даденото събитие без подходящ анализ. Ако например вземем Реал Мадрид, който се изправя у дома срещу последния в класирането и коефициентът за победа е 1.10 – това не винаги означава, че Кралския клуб ще спечели! Възможно е да намерите много по-изгоден пазар за залог в полза на противника…

Често любителите на залозите вместо да изберат нещо подходящо за коефициент около 3.00, събират куп ниски коефициенти и по традиция само един мач се оказва губещ, което проваля подобна стратегия. Повечето играчи стават заложници на стереотипите, че колкото по-нисък е коефициентът, толкова по-голям е шансът за спечелването му. Това обаче е само вероятност (един вид прогноза) и нищо повече.

Всъщност, замисляли ли сте се, че при даден залог, неговият шанс да излезе или да се окаже непечеливш е равен – 50 на 50. Всичко е толкова логично – може да се получи, може и да не се получи. Ако всички мачове на фаворити се оказваха печеливши и то редовно, тогава нямаше да има смисъл от букмейкъри. По-точно самите букмейкъри нямаше да имат смисъл да съществуват, ако всички печалби биха били толкова лесни, колкото изглеждат при коефициент 1.10-1.15.

Невъзможно е обаче всеки играч да бъде убеден в подобна теза, особено начинаещите, които остават заложници на собствения си страх, че не могат да залагат и съответно да печелят с високи коефициенти. Не виждам смисъл в стратегия с много мачове с ниски коефициенти, които събират обща ставка – 3.00, отколкото да бъде намерено едно или две събития за същия коефициент. Така вие чакате само един или два мача, а не 10…

Личен опит

Разбира се, в онези далечни дни, в които самият аз правех първите си стъпки в залозите и бях твърде млад и неопитен, аз също разчитах на някои неща. Мнозина от вас вероятно си спомнят, че в средата на 90-те, когато се появи първият букмейкър в България, той все още беше единствен. Дълги години след това имаше тиражи само през уикенда, впоследствие се появиха и междинните (вторник/сряда).

Първоначално залозите се правеха на хартиени фишове и се пускаха в определен срок преди започване на събитието. На много места из страната системата бе такава, че петък следобед бе крайният срок, за да може фишовете да бъдат буквално “пренесени” до централни офиси. Нямаше никакъв шанс да залагаш, както е в момента – 10 минути преди мач, да не говорим за лайв залози, каквито предлагат днешните модерни букмейкъри. С годините букмейкърите и като цяло бетинг сферата се разви дотолкова, че в момента всички любители на залозите може да залагат в различни букмейкъри онлайн, на десетки спортове, на стотици и хиляди събития – възможността за залози е неограничена.

Да се върна на моите първи стъпки в залозите – тогава по вестникарските будки излизаше едно седмично хартиено издание, от което се информирахме за формата, състоянието и резултатите на отборите, както и за контузените или наказаните. Нямаше интернет, в който да провериш буквално минути преди мача кой играч ще липсва в даден отбор. Тогава и аз с ограничен ресурс прибягвах до същата тази схема, за която писах по-горе – събирах доста често по 10-12 мача с ниски коефициенти.

Търсех фаворитите и залагах само на тях, за да събера от всички тези 12 мача (например) коефициент около 4.00 – 5.00 Естествено, след време разбрах, че тази стратегия е пълен боклук и не струва, тъй като НИКОГА не спечелих по подобен начин с подобно количество мачове в една права колонка.

Спомням си за една от първите ми по-големи печалби във времето, в което букмейкърите вече изглеждаха по друг начин и имаше възможност за онлайн залагания. Беше на финала в Шампионската лига през 2006 година между Барселона и Арсенал. Тогава прогнозирах първо полувреме “двойка”, краен резултат – “единица”. Може би в моя залог е имало и доза късмет, но тогава за първи път спечелих доста сериозна сума пари. И виждате – на доста висок коефициент.

Преди това се страхувах от високите коефициенти. Виждайки ставка около 2.00 и над 2.00, за мен това означаваше “ОПАСНО – не пипай” 🙂 Веднага мислех, че един срещу друг се изправят два равностойни отбора, но това беше така само и единствено според букмейкъра. Впоследствие полека-лека започнах да пипам “горещите” коефициенти и да разбирам, че дяволът не е толкова черен.

Така стигнах до мои изводи, които започнах да правя с натрупания опит от над 20 години залози. По-често започнах да прибягвам до нестандартни залози – търсене на двоен шанс в полза на считания за аутсайдер според букмейкъра отбор в даден мач. Или прекъсване на дадена положителна или отрицателна серия в резултатите на отборите. Имам десетки примери, в които “гоня” някой отбор да победи след поредица съкрушителни загуби и това ми е носело печалба. Просто, няма отбор на света, който да губи постоянно. Е, ако не е съвсем аматьорски, но за тимове, които се състезават в Топ първенствата, е изключено или е много рядко някой да запише 15-20 загуби поред!

Моят съвет е, ако сте сигурни в нещо, играйте – не се влияйте от коефициента. Дори и да е над 3.00, ако вие следите този отбор и сте сигурни, че наближава моментът да победи или да направи това, което мислите – залагайте смело. И още нещо от моя личен опит – преди години, избирахме мачовете, които ще залагаме през уикенда без да гледаме коефициентите.

Всъщност, в началото на седмицата коефициенти все още нямаше, те излизаха в края на седмицата. Ние вече бяхме готови с нашите фишове във вторник/сряда без да знаем какви ще бъдат коефициентите за нашия избор. Доста често се е оказвало, че някоя “двойка” за избрания от мен мач, скача на 4.00 коефициент. Това не ме е отказвало да я потърся в тиража…

Разбира се, и днес продължавам да мога да съставя права колонка с 4 или с 8 мача с ниски коефициенти. Но ето и най-пресният пример отпреди няколко дни. Тотнъм бе в лоша серия от началото на сезона във Висшата лига. Игра с последния Уотфорд и коефициентът за победа на шпорите бе около 1.40 (в най-добрия случай). Играх единица заедно с още няколко мача в подобна права колонка, за да видя колко мача от уж сигурните ще се окажат печеливши! Фаворитът Тотнъм… не победи въпреки ставката от 1.40. Същият случай с мач на Лион срещу аутсайдера Дижон. Лион получи ставка 1.30 за домакински успех и… нов провал. Равенство между двата отбора и правата колонка отиде в канала.

Изводи

Какъв извод може да направите от всичко изписано от мен? Много просто. Всеки има право на начин и свой стил на игра и никой няма право да решава вместо него как да залага – тоест, как да харчи собствените си пари. Но с този материал искам да ви дам един съвет – не гледайте коефициентите и не бъдете заложници на собствения си страх. Вашият окончателен успех не зависи от размера на коефициентите. Успехът в залозите зависи от правилния анализ, правилния избор и от разбира се – късмета. Без него няма как да спечелите, бъдете сигурни. Залозите обичат смелите!

Ако имате коментари по темата, моля споделете ги в полето за коментари и не забравяйте – не се отделяйте от собствените си принципи за залагане.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация