Как букмейкърите определят коефициентите?

«Букмейкър Рейтинги»
За да оцелеят букмейкърите е много важно коефициентите, които определят, да са достатъчно ниски за да имат печалба и достатъчно високи за да имат клиенти. Това е ключът към техния успех.

2.1. Предимството на букмейкърите

Както вече разбрахме в предишния параграф, всички букмейкъри имат марж (или комисиона). За по-големите първенства обикновено той е по-нисък (5-10%). Но при по-непопулярни събития и лиги маржът може да достигне и 20%. Това се прави, за да не се даде значително предимство на играчите, които може да са по-добре запознати с отборите околкото букмейкъра.

В допълнение, букмейкърите си запазват правото да определят ограничения на сумата на залозите, максималните коефициенти на прави колонки и максималните възможни печалби. Това допълнително ги предпазва при големи печалби от клиентите.

2.2. Практическо приложение на маржа

Първо букмейкърът оценява реалната вероятност за съответните изходи от мача като процент. След това се слага маржа. Например ако разгледаме конкретен футболен мач:

Марсилия гостува на Бордо. Букмейкърите най-напред ще оценят вероятността за всеки от трите резултата от този мач в проценти: победата на Бордо, равенството и победата на Марсилия. Да кажем, че имат следните опции:

– победа на Бордо – 30%, равен – 20%, победа на Марсилия – 50%

Общо, получаваме 100% (каквато е и реалността).

Ако се има предвид, че френският шампионат е добре познат и този мач е един от ключовите в шампионата, не е зададен много висок марж – 7%. Изчислението се случва като вероятностите се увеличават, както следва:

– победа на Бордо – 32.1% (коефициент 3.11), равен – 21.4% (коефициент 4.67), победа на Марсилия – 53.5% (коефициент 1.86).

Общо, получаваме 107% (100% реален сбор от вероятностите и 7% марж). Забележете, че добавянето на марж към процента на вероятностите за всеки изход, реално намалява коефициентите (колкото по-голяма вероятност – толкова по-нисък коефициент и обратно)

Така букмейкърите се предпазват и генерират печалба. Много важно е да обръщаме внимание на маржа. Ако за големите първенства е повече от пет процента, по-добре да потърсим по-добри коефициенти другаде. От друга страна ако за непопулярни събития (например 2ра дивизия футбол в Белгия, или волейбол Турция) маржът е 10%, можем спокойно да залагаме.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация