Топ 10 на най-често срещаните грешки при залозите

Стефан Ралчев
Спортните залози представляват едно от най-честите забавления за всеки фен на футбола, баскетбола, тениса и редица други спортове, които ежедневно предлагат хиляди варианти за залози. В 24 часа от денонощието има събития, които могат да са обект на интерес за всички един хазартен играч, а това изобилие води до адски много грешки от страна на залагащите.

топ 10 грешки залози

За повечето потребители на топ букмейкърите (а и не само) забавлението е в основата на това да залагат върху спортни събития, но всички искат едно – по възможност да спечелят. Поглеждайки към стотиците милиони генерирана печалба от страна на повечето големи букита на годишна база, става ясно, че много играчи изобщо не са успешни в залозите си. Повечето губещи често се оправдават с липса на късмет, но истината е съвсем различна – огромна част от потребителите, дори най-опитните, допускат сериозни грешки, заради които игровата сметка бързо бива „занулена“, а колонката с „депозити“ е далеч по-дълга от тази с „тегления“. Затова в тази статия ще разгледаме топ 10 на най-големите грешки, които залагащите допускат в играта си, като надеждата ни е читателите на „Букмейкър Рейтинги“ да не ги допускат, за да са възможно най-успешни в бетинг преживяванията си.

Преди да започнем обаче трябва да знаете, че дори спазването на тотална дисциплина не гарантира печалба. Залагането на спортни събития е трудна материя. Повечето залагащи губят пари, но е напълно възможно да се превърнете в печеливши играчи. Това обаче е сложно и се изисква отдаденост.

Липса на дисциплина

Най-големият фактор за това дали ще сте успешни, или не, е дисциплината. Това е най-ключовият елемент в играта на тези, които искат да печелят от спортни залози и обхваща всеки аспект на играта. Трябва да имате дисциплина в подбора на мачове, в сумите, които залагате, спортовете, които сте избрали за своите залози, и генерално броя събития, които ще изиграете. Всичко, което правите, трябва да се базира на дисциплина и контрол, чрез които да ограничите както количеството мачове, които играете, така и сумите, които използвате. Когато си наложите да играете дисциплинирано, с времето ще забележите, че правите по-добър подбор на събитията, обръщате внимание на повече фактори при избора на залог и ще се увеличат неизменно и печалбите. Дисциплината обаче лесно се губи и затова е в основата на загубите на потребителите. При добра серия залагащият често увеличава и стойността на залога, и събитията, които играе, и се стига до ситуация, в която дори даден играч да е „напред“ в средата на деня, до вечерта вече да е на стабилен минус. С добър контрол над залозите тези щети ще бъдат минимизирани.

топ 10 грешки залози

Залози на фаворити

Всеки уикенд повечето залагащи стартират с мисълта, че ще играят „на сигурно“ и правят колонка от 4 мача с победи за фаворитите. Това е „любимият“ прийом на букмейкърите, защото почти всеки уикенд има някой „фаворит“, който не успява да вземе мача си. Да вземем топ 4 във Висшата лига за сезон 2019/20 (Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси). Чак в 9-ия кръг и 4-те отбора спечелиха своите мачове и ако сте залагали по 10 лева в 6 поредни кръга (в 3 от тях има директен сблъсък между някой от отборите в топ 4), ще имате 1 печалба и 5 загуби. Рядко и 4-те отбора са с коефициент 1.50 или нагоре, така че в най-добрия случай след месец на залози сте или на минимална печалба, или минимална загуба. Това не се крие само в това, че фаворитите разочароват, но и играта с фишове е един от най-сигурните начини за загуба. Всяко едно допълнително събитие, независимо колко е „сигурен“ залога, води до понижаване на шанса да спечелите. Затова и най-големите майстори на спортното прогнозиране предпочитат да играят единични залози или максимално 2 събития в колонка, но в много редки случаи.

Бързо „избиване“ на загубите

Неделя вечер е, а след изтощителен уикенд на залози сте назад с парите. Малко или много – няма значение, това са фактите. Остават няколко мача от Испания и Италия, малко бразилски мачове – все още има шанс да избиете. Депозирате отново, залагате и към 02:00 часа сумата, с която сте назад вече е двойно по-голяма.

Признайте си, припознахте се в тази картинка. Това е друга честа грешка, която играчите правят със своите залози. Независимо дали и с колко сте назад, ако мачовете не са подходящи, просто не ги залагайте. Тази стратегия на бързо избиване може да проработи веднъж, дори два пъти поред, но не е подходяща в дългосрочен план. Когато сме назад и сме попаднали в т.нар. черна дупка на залозите, сме психически разположени да залагаме и по-високи суми, и по-невероятни развои на срещите. Вместо да играете над 1.5 гола, защото е по-сигурно, ще се опитате да заложите на още повече голове. Може да решите да потърсите изненада, въпреки че статистиката гласи, че това е невъзможно. Редовно, когато потребителите са назад, правят залози, които по принцип не биха направили. Не допускайте тази грешка, а бъдете… точно така – дисциплинирани! Загубите са част от играта и, ако спазвате основните правила на залагане, по-често ще печелите, отколкото да губите.

Лошо управление на банката

При опитните залагащи един от често срещаните термини е „bankroll management” или иначе казано управление на банката. Играещият оперира така със сумата, с която разполага, че по всяко време да има точно определен брой залози. Например: Ако играчът има 100 лева в сметката си, той прави залозите си така, че по всяко време да има между 15 и 30 възможности за залог. Това е често използван метод за ограничаване на загубата и за лесно спазване на дисциплина. Размерът на залога се увеличава и намалява спрямо средствата, с които играчът разполага. Например: Определяте си, че трябва да имате 30 залога от по 10 лева и, ако паднете под 200 лева, коригирате размера на залога, и обратното – при покачване над 400 лева на банката, увеличавате размера на залога.

По този начин ще се предпазите от сериозни поражения по вашите финанси и в комплект с добри спортни прогнози можете да изградите една много сериозна банка и да подпомагате личните си финанси със залози. Проблемът е, че много от хората, които се опитват да играят по този начин, губят търпение и, когато влязат в добра серия, рязко увеличават залога и се стига до загуби. Същото важи и при серия от лош развой в залозите, защото в подобни моменти дисциплината и разумът ни напускат и влизаме в лошата поредица от неправилен подбор на събития + високи суми за залози. Дисциплина, контрол на банката и добър подбор – това са трите най-важни фактора, за да сте успешни. Спазвайте ги!

управление на банката залози

Слаб подбор на събития

Още една от типичните грешки на залагащите, независимо дали го правят, за да печелят, или просто за да се забавляват. Всеки човек може да следи определен брой мачове и първенства, но не и всички. Въпреки това редовно потребителите залагат на събития, върху които нямат никакви наблюдения. Ако сте страстен фен на костариканския футбол, знаете всичко за футбола в долните бразилски дивизии, или имате афинитет към младежките лиги на Чехия и Словакия, залагайте смело! В противен случай, насочете се към събития и спортове, които следите изкъсо, познавате отборите и умеете да „четете“ статистиката така, че да е във ваша полза.

Алкохол и хазарт

Едно е да следите събитията, които искате да залагате, и междувременно да изпиете 1, 2 или 3 бири. Съвсем различно е да излезете с приятели навън, в бар, в дискотека, да употребите повечко алкохол и да се насочите към акаунта си в някой букмейкър. Със сигурност е имало случаи, в които сте спечелили, но далеч повече са случаите на загуби, и то не малки. Алкохолът и залозите не вървят ръка за ръка и, ако допускате тази грешка, честно казано, сами сте си виновни. При никакви условия не го правете, ако искате да сте печеливш играч в дългосрочен план!

алкохол залози грешки

Играта само в един букмейкър

Повечето залагащи имат предпочитания за това в кой букмейкър играят и масово се ограничават до използването на две различни платформи за спортни залози. Това е сериозна грешка, защото има много сайтове, които предлагат разнообразие от бонуси, включително с високи оферти за първи депозит. Някои се плашат от превъртането, други от сигурността в някои от букитата, но има достатъчно реномирани платформи за залози, които предлагат високи коефициенти. Превъртането на средства е сравнително лесна задача, така че нямате оправдание да не изпробвате повече букмейкъри. Особено ако предпочитате единични залози, регистрация в няколко букита е задължителна, защото разлика от 0.1 до 0.5 за фаворитите и цели единици за аутсайдерите прави печалбата много по-сериозна. Защо да се ограничавате до предпочитания от вас букмейкър, ако друг предлага по-висок коефициент за харесано от вас събитие? И защо да нямате сметка в повече от един букмейкър? Това е пропусната полза и мнозина правят точно това. Затова не се притеснявайте да се регистрирате и в други сайтове и проучвайте къде какви коефициенти се предлагат преди да поставите залога си.

Използването на неправилна статистика

Формата на отборите в последните мачове, представянето им като домакин/гост, липсващите в двата състава, проблемите в клубовете, традициите между съперниците – всичко това е само основата на статистиките и данните, които трябва да проверите преди да заложите на даден мач. С по-дълбоко проучване може да видите кои фактори могат да решат дадени мачове (атаки по крилата, голове след статични положения и подобни), като дори времето (дъждовно, сухо, топло, студено) може да изиграе роля за определени залози. Но твърде много хора обръщат внимание на безсмислени статистики, като например че даден отбор печели винаги, когато играе в неделя от 18 часа. Или че статистически в ранните мачове падат повече голове, отколкото в късните. И всякакви подобни данни, които са супер за постове в Туитър, Фейсбук и Инстаграм, но не не носят никаква информация, която да ви помогне реално със залозите. В крайна сметка, на терена са два определени отбора и определени фактори решават това, което ще стане в мача. А не, че мачът ще има повече голове ако е от 13:00, вместо в 21:45 часа.

Доверяването на прогнозите на „експерти“

Във Фейсбук е пълно с групи за футболни прогнози, спортни залози и всякакви „специалисти“, които се опитват да ви убедят в техните познания. Да, някои определено имат идея какво говорят и обясняват, но повечето са като всички останали – проучват нещо набързо и правят прогноза (обикновено не особено добре обоснована). Не се доверявайте сляпо на подобен тип „експерти“, защото може да обвините него за несполуката си, но отново вие ще сте си виновни, че сте се доверили. Когато видите подобна прогноза и ви хареса, направете собствено проучване и, ако вижданията ви съвпадат, отлично. Но немалко ще са случаите, в които след проверка от ваша страна ще видите, че залогът определено не струва. Същото важи дори за реномирани журналисти и професионални типстъри – може да ги послушате, но задължително направете и собствена проверка.

Липса на стойност в залозите

Темата за откриване на стойност в определени залози е много дълга и интересна, но и все по-трудно се намират. Идеята за „стойностен залог“ (value bet) е да намерите пазар, който е с достатъчно висок коефициент за събитие, което очаквате да се случи. Например: след дълго проучване, сте намерили среща, в която очаквате голове, въпреки че букмейкърът не е на това мнение и е дал висок коефициент (над 1.80 за над 2.5 гола в мача). Особено с наличието на VAR в почти всички средни и големи шампионати, вероятността за голове е все по-голяма и се случва букмейкърите да не „разчетат“ правилно някой мач. В същото време пример за липса на стойност в залог е среща на абсолютен фаворит срещу тотален аутсайдер.

Например: Ливърпул се изправи срещу Лийдс в първия кръг на Висшата лига за сезон 2019/20. Коефициентът за успех на „червените“ беше едва 1.25, което е много ниска стойност, затова и повечето залагащи потърсиха игра на хендикап с висок коефициент (особено двоен -2) и след 4:3 трябваше да отчетат загуба. Често фаворитите не играят на пълни обороти срещу по-слаби съперници и правят необходимото, за да спечелят с минимални усилия. Затова и търсене на допълнителна стойност чрез хендикап при среща на явен фаворит срещу аутсайдер не е най-стойностният залог, на който можете да разчитате. Разбира се, има мачове, в които това е добър залог, но това става след много търсене, а специално при опцията „хендикап“ букмейкърите са изключително точни в оценката си за мачове.

Идеята на залозите със стойност е да намерите пазар с висок коефициент за събитие, което е много вероятно да се осъществи. Коефициентът е без особено значение, стига сигурността според личната ви оценка да е по-висока от това, което предоставя букмейкърът като коефициент. Подобни пазари трудно се намират, но съществуват във всеки един спорт, и е далеч по-добра идея да се разровите и да намерите добавената стойност и качеството, вместо да залагате на количествени залози, които в дългосрочен план няма да ви донесат успех.

betting-value

Още няколко грешки, които трябва да избягвате

Твърде големите очаквания също са враг на печалбите от спортни залози, защото изкарването на пари от прогнози не е спринт, а маратон и не можете да очаквате и провокирате бързи резултати. Ако искате да печелите от залози, трябва да приемете това като работа и да обръщате внимание на всякакви детайли. Това не става толкова бързо.

Емоционалното залагане също не е добра идея. Може да гледате мач, в който се очакват много голове и да сте готови да заложите именно на това. Мачът вече е започнал, вали тежък порой, отборите не играят в добро темпо и липсват положения, но вие сляпо вярвате, че ще има голове, залагате и в повечето случаи губите. Вярвайте на статистиката, но и вярвайте на очите си, особено при залози „на живо“. Примери за „емоционално залагане“ са и случаите, в които не сте в най-доброто си психическо състояние и решавате да залагате, за да се разсеете. Тези случи също не свършват добре.

Неизпробването на различни стратегии също може да бъде отчетено като грешка, защото има много разработки, които могат да ви помогнат, включително и в сайта на Букмейкър Рейтинги. Има подробни стратегии, които са тествани и в дългосрочен план могат да работят, така че може да използвате препоръки на по-опитни играчи наравно с вашите познания.

И не на последно място – залозите на любимите отбори. Често фенщината ни провокира да залагаме в полза на нашите отбори, въпреки че разумът казва, че не е добра идея. По този начин можете да останете не само разочаровани от загубата на любимия отбор, но и от загубата на пари. По-добре да останете само с едно разочарование.

Ако успеете да ограничите най-вече споменатите в тази статия грешки до абсолютен минимум, то вече ще сте с няколко крачки по-напред към заветната цел, а именно да се превърнете в печеливш играч в света на спортните залози. Разбира се, „изчистването“ на тези грешки не гарантират печалба, но в най-лошия случай ограничават загубите, което също е много ценно, а с правилното подбиране на събития, умерените залози и правилните стратегии, със сигурност печелившите дни няма да са далеч.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация