Тенис залози

«Букмейкър Рейтинги»
Тенисът е може би вторият по популярност спорт за залози в България, и един от най-популярните в световен мащаб. Турнирите от „Големия шлем“ обикновено привличат огромни суми в залози.

2.1. Победител в турнира

Преди или по време на тенис турнира, този залог предсказва бъдещия победител. Тук си струва да се вземе под внимание, че преди началото на всеки турнир има жребий. Така че може грубо да преценим какъв би бил възможния път към успех на основните играчи – кой може да срещнат в битката нагоре. Това определено помага в изчисляването на шансовете на участниците в турнира до финала.

Например, основният фаворит може да трябва да срещне няколко неудобни за него съперници. От друга страна някои от другите поставени на челните места в схемата може да има по-лесен възможен път. Такива случаи са доста чести. Преди да заложите на победителя в турнира, внимателно разгледайте турнирната схема.

2.2. Залагане на мачове

Това е най-популярният тип залози на тенис. Тук залагате за победата на един от тенисистите в определен мач. И за разлика от футбола тук няма равенство.

Преди да залагате на тенис мачове, трябва да обърнете внимание на няколко неща. Моментна форма (как се представи миналата седмица, миналия мач), каква е историята на съперничеството, на какъв тип корт се играе мача! Понякога се случва, един играч да е доста надолу в световната ранглиста, но стилът му на игра да е много неудобен за съответен по-добър играч. Тази информация ще ви помогне да направите правилна оценка на шансовете на тенисистите в определен мач. Също така е полезна, ако решите да залагате на сетове или геймове.

Тревата е най-бързият тип покритие, удобно е за тенисистите с по-силен сервис. Твърдите кортове също се считат за бързи, но обикновено са малко по-бавни от тревата. Клея/червените кортове са най-бавните в ATP турнирите и там добрите играчи са тези които се чувстват комфортно да играят от основната линия. Всеки тенисист има любимо покритие. Ако тенисистът играе страхотно на клей, това далеч не значи, че той ще се чувства уверен на трева и обратно. Например, британецът Анди Мъри беше добър на изкуствени настилки и на трева. Но веднага щом започне сезонът на клей, той преставаше да изглежда като един от най-силните играчи в света.

Тъй като няма равенства в тениса, коефициентите за спечелване на фаворитите обикновено не са много високи. Ето защо някои играчи играят изрично прави колонки, за да получат по-висок общ коефициент. Разбира се обаче както при всяка стратегия – трябва добре да познавате спорта и състезателите за да печелите стабилно.

2.3. Залози на сетове

Залагането на точен резултат (например 3:1 сета) е като при точния резултат във футбола. Също така може да залагате и колко сета ще има в мача (при турнирите от Големия шлем опциите са 3, 4, 5, а при по малките турнири – обикновено сетовете са максимум 3).

Ако вземем конкретен пример, можете да заложите че Григор Димитров ще спечели срещу Давид Гофен с 2: 1 сета, като знаете, че Григор е фаворит и има положителен баланс срещу Гофен, но мачовете често са трудни и шансът Гофен да вземе сет е голям.

Друг интересен вид тенис залог е Победител от първия сет. Коефициентите тук обикновено са много добри.

2.4. Хендикап

При тенис мачове също може да залагаме с хендикап. По принцип това важи за сетове и геймове.

Хендикапът за сетове е два типа: да спечелите с хендикап „-1.5“ или с хендикап „+1.5“. Принципът на изчисляване на тези ставки е същия като при футболния хендикап (виж Залози за футбол от този раздел).

Що се отнася до хендикап за геймове, тук се взема предвид общият брой на геймовете в мача. И тук понякога е опасно да се залага за фаворита. Например, победата на Рафаел Надал като явен фаворит в мач с Джон Изнер може да е дадена с хендикап „-5.5“. Надал може да спечели в два сета, но е възможно във всеки от тях да има упорита борба. Да предположим, че Надал в крайна сметка печели с резултат от 7: 6, 6: 4. Както се досещате – при този развой ако сме заложили за Надал с хендикап -5.5 ще загубим.

Тук ще имате предимство, ако познавате стила на игра за всеки от състезателите, класата и т.н. – дали ще има тежка битка или по-скоро категорично надмощие.

2.5. Общ брой сетове/геймове

Както при футбола, тези залози обикновено са ПОД/НАД. Например, можете да сложите за повече от 2.5 сета. За да спечелите този залог, е необходимо в мача да има най-малко три сета. Или пък при ПОД 21.5 гейма – ви трябва геймовете да са максимум 21.

Този тип залог е добър, ако не се чувствате комфортно да предскажете победителя на срещата. Ако силата на противниците е приблизително равна, очаквате оспорван мач – залагате НАД.

Или вместо да залагате за победа на фаворит с малък коефициент, можете да заложите, че мачът ще приключи бързо с брой геймове ПОД, като си осигурите по-добър коефициент.

Вижте тенис прогнозите на експертите от «Букмейкър Рейтинги»

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация