Залози на зимни спортове

Стефан Ралчев
С наближаване на зимните месеци стартира сезонът в различните зимни спортни дисциплини. А те са изключително популярни. Букмейкърите предлагат доста сериозно разнообразие за залози в различните зимни спортове.

Залози на зимни спортове

В тази статия ще ви запозная с видовете зимни спортове и вариантите за залози, които предлагат букмейкърските къщи.

Видове зимни спортове

Ски алпийски дисциплини
В алпийските дисциплини се провеждат състезания по:

 • Спускане
 • Слалом
 • Гигантски слалом
 • Супер гигантски слалом (Супер Джи)
 • Паралелни състезания
 • Комбинирани състезания
 • Отборни състезания

Според международния състезателен правилник състезанията се категоризират в следните категории: Олимпийски игри, Световно първенство, Световна купа, Континентална купа и т.н.

Биатлон
Вид зимен спорт, съчетаващ ски бягане и стрелба. Първото писмено регистрирано състезание по биатлон е организирано през 1767 г. близо до границата на Норвегия и Швеция. През годините набира популярност като упражнение за военни. От Олимпиадата в Скуо Вали 1960 година биатлонът е част от програмата. Дисциплините в биатлона са:

 • Индивидуален старт
 • Спринт
 • Преследване
 • Масов старт
 • Щафета
 • Смесена щафета
 • Отборно състезание

Ски скокове
Ски скоковете са зимен олимпийски спорт. Състезателите скачат от шанца. Всяка година се провежда световна купа, а през две години се провежда световно първенство по ски северни дисциплини. Обикновено през две години се провежда и Световно първенство по ски полети.
Дисциплини:

 • Индивидуален скок от малка шанца
 • Индивидуален скок от голяма шанца
 • Отборно състезание
 • Ски полети
 • Всяка година се провеждат Световни купи по Ски скокове, Турнир на четирите шанци, Северен турнир.

Сноуборд
Сноубордът е сравнително нов спорт. Историята му започва около 1960 година с опита на няколко американски сърфисти да направят сърф, който да се движи по снежните склонове. Новият спорт се развива бързо, тъй като техниката му се усвоява по-лесно и за по-кратко време от тази на ските. В сноуборда има няколко стила:

 • Фриирайд
 • Фриистайл
 • Бордъркрос
 • Спускания в “алпийски стил”

Бобслей
Бобслей е зимен спорт, провеждан в заледен улей със специални шейни, които носят същото име, за двама или четирима състезатели. Според легендата бобслеят като спорт се появява през 1888 година в Санкт Мориц, Швейцария, където английски турист съединява две ски, за да се спусне по снежен хълм. В цялата история на олимпийските игри винаги е имало състезания по бобслей с изключение на Скуо Вали (1960). В началото на 90-те години се провеждат първите състезания по бобслей за жени. Бобслеят за жени е включен в олимпийската програма на Игрите в Солт Лейк Сити през 2002 година.

Кърлинг
Кърлингът е отборна спортна игра, която се играе върху ледена площадка. Целта на играта е гранитните камъни, с които се играе, да достигнат максимално близо до центъра на концентрични окръжности. Важна част в кърлинга играят различните обувки, с които е обут всеки състезател. На специалната обувка подметката е с тефлонова нишка и мека повърхност. Това позволява на играчите да се плъзгат извън вдлъбната линия, докато хвърлят камъка. Тези, които са отляво, носят специалната обувка на десния си крак, и обратното. Другата обувка има тънък слой каучук, което улеснява плъзгането по леда. Не по-малко важен атрибут е метличката. С нея играчите чистят леда пред камъка, за да ускорят движението му и да го вкарат в правилната траектория.

Шорттрек
Шорттрекът е зимен олимпийски спорт. Провежда се на 111-метрова кръгла писта (игрище за хокей на лед). Шорттрекът (мъже/жени) има различни дължини на състезателните дисциплини – 500 метра, 1000 метра, 1500 метра, щафета 3000 метра. Този спорт става част от олимпийските игри от 1992 година.

Бързо пързаляне с кънки
Кънкобежният спорт, наричан също бягане с кънки или кънки бягане, както и бързо пързаляне с кънки (от английски: speed skating), е олимпийски зимен спорт, който се упражнява на овална ледена писта с дължина 400 метра. Състезателите се състезават по двойки, като единият бяга от външната, а другият от вътрешната страна на овала. Всякакви докосвания с противника или преминаване в полето му се наказват с дисквалификация. Изключение се допуска само след последния завой в дистанцията, когато е разрешено да се премине в полето на съперника, стига да не му се пречи. На олимпийските игри се провеждат състезания по 12 дисциплини:

 • за мъже – 500 м, 1000 м, 1500 м, 5000 м, 10 000 м, отборно преследване;
 • за жени – 500 м, 1000 м, 1500 м, 3000 м, 5000 м, отборно преследване.
  Съществуват и други дисциплини, които не са в олимпийската програма, като масов старт, маратон и др.

Фигурно пързаляне
Фигурното пързаляне е зимен олимпийски спорт, в който спортистите се пързалят на кънки по лед с изпълнение на скокове, завъртания и други елементи под музикален съпровод. В официалните състезания, като правило, се разиграват четири комплекта медали – единично жени, единично мъже, спортни двойки и танцови двойки. Състезанията се състоят от няколко съчетания, в които има включени задължителни елементи. Оценяват се от съдийска колегия с две оценки – за трудност и за артистичност. Фигурното пързаляне е включено в програмата на зимните олимпийски игри. До игрите в Кортина д’Ампецо през 1956 г. състезанията се провеждат на открито.

Спортни шейни
Зимен спорт, в който състезателите се спускат с шейни по улей за бобслей. Състезателите развиват висока скорост (около 140 км/ч) и ползват специфична състезателна екипировка. В спортните шейни има няколко дисциплини:

 • Мъже (единично)
 • Жени (единично)
 • Мъже (двойки)
 • Отборна щафета

Скелетон
Скелетонът е зимен олимпийски спорт. Представлява спускане с шейна по улей за бобслей, като състезателят има право да управлява шейната само с движения на тялото си. Състезателят провежда спускането с главата напред. Скелетонът е в програмата на зимните олимпийски игри от 1928 до 1948 (само за мъже) и от 2002 (и за жени).

Какви пазари за залози има?

Както в повечето спортове, така и в зимните, вариантите за залози и пазарите, които предлагат букмейкърите, са изключително много. Разбира се, в голямата си част различните зимни спортове са индивидуални и така най-популярният пазар е “Победител” (в дадено състезание, манш, дисциплина) или “Краен победител” (когато става въпрос за дългосрочен победител в края на сезона – било то по ски, биатлон, шорттрек, ски скокове и т.н.)

Букмейкърът Bet365 обаче предлага коефициент между двама състезатели в крайното класиране на ски сезона (например Алексис Пинтуро (1.57) срещу Хенрик Кристоферсен (2.25). В ските има варианти и за пазар “Да се класира на подиум – ДА или НЕ”. Това също е предпочитан залог.

Един срещу друг Бет365 алпийски ски

В състезанията по биатлон може да заложите както за победител в конкретно състезание и дисциплина (преследване, масов старт, спринт и т.н.), така и за краен победител в края на сезона в дадената дисциплина. Букмейкърът Bwin предлага възможност за залог даден състезател да попадне в Топ 3 в крайното класиране за сезона.

Залози за Топ 3 в биатлон в Bwin

Може да залагате на състезания в Ски бягане. Не само за победител за конкретно състезание, а и за “Съперничество” (кой от двама посочени спортисти ще бъде по-напред в класирането).

В северна комбинация имате възможност за залог за победител в дадено състезание или за краен победител в края на сезона.

Какво означава “Други при поискване”

В някои от пазарите в Bwin може да срещнете “Антепост за победител (други при поискване). Какво означава това? Ако съществува опцията „Други при поискване”, по желание на клиента могат да се предложат коефициенти за състезатели, които не са включени в предварителния списък с участниците. Това става след поискване от страна на клиента, разглеждане от страна на букмейкъра и евентуално отпускане на коефициент за вашето избрано събитие.

Къде е най-добре да залагаме

Със сигурност най-разнообразен за залози в зимните спортове е букмейкърът Bwin. Той предлага възможности за игра в 4 вида зимни спортове (алпийски ски, биатлон, северна комбинация и ски бягане). На практика това са най-популярните спортове, изключвайки хокей на лед, за който имаме отделна статия.

ВАЖНО: Трябва да се отбележи при Bwin е, че при всички предлагани зимни спортове има много варианти за залози. Даваме пример с биатлона – има възможности за отделни състезания в дисциплини, за класиране в Топ 3 и т.н. В Ски бягането вече споменахме, че има възможност и за залог между двама състезатели.

Bet365 предлага три зимни спорта за залог – алпийски ски, биатлон и ски скокове. Тук разликата е, че има варианти за залози за краен победител в отделните дисциплини във всеки един от трите предлагани зимни спорта. И не толкова много възможности за залози в отделни състезания по време на самия сезон.

Съвети за успешни залози на зимни спортове

1.На първо място поставям правилото – следете този спорт, интересувайте се и следете статистиката. Без това няма как да бъдете успешен, в който и да е спорт при залозите. Дори да сте нов в залозите, нужно е да проследите минимум 3-4 състезания, за да се ориентирате със ситуацията. Което няма да ви бъде достатъчно, но все пак е някакъв старт.

2.Ориентирайте се и по коефициентите, ако сте по-нов в залозите на зимни спортове. Букмейкърите със сигурност са анализирали ситуацията и са преценили кои са фаворити и кои – аутсейдери. НО…

3.В зимните спортове много често фаворитите може да не оправдаят доверието. Зимните спортове не са като футбол, баскетбол или тенис, където все пак фаворитите са такива, защото печелят повече и допускат минимум грешни стъпки. В зимните спортове особено в алпийските ски рядко се случва един и същи състезател да печели постоянно всички стартове.

4.Използвайте като за начало пазара “Да бъде в Топ 3” (може да го срещнете и под формата на – Да се качи на подиум”. Такъв пазар ви дава по-широк диапазон на действия, отколкото да познаете победителя.

5.Ако сте напреднал в материята, може да потърсите и ИЗНЕНАДИТЕ. По време на зимния сезон винаги има такива във всички спортове – най-вече в алпийските ски и биатлона. Търсете такива пазари, ако ви се рискува. Особено, когато става въпрос за “Топ 3”. Тогава победителят може да бъде някой от сочените за фаворити, но много често в Топ 3 се промъкват малко очаквани състезатели.

6.И не на последно място – изберете вашата стратегия за залагане. Смятам, че винаги трябва да имаме такава, дори и да се отнася за залози в зимните спортове. Всъщност, те не правят изключение. Ако преследвате победи на фаворитите в дадения спорт, не се отказвайте дори в случаите, в които те не печелят. Може да заложите на изненадите. А добра стратегия за печелене на пари от зимни спортове е „Залозите за краен победител“, т.е. за победител в края на сезона. Бихте могли да заложите в няколко букмейкъра на вашия избран състезател/отбор, ако смятате, че ще бъде печеливш. Това е още една възможност да увеличите постъпленията си.

Залози на живо в зимните спортове

Залозите на живо не са от най-често срещаните, но не са толкова лош избор. Тук обаче важното е да гледате самото състезание. Само от лайвскор или статистика няма да се получи! Много често се случва особено в алпийските ски да има детайлни неща, които се случват по време на двата манша. Ако гледате състезанието, със сигурност може да ги видите или да разберете повече за протичане на самото състезание. Тогава може да прецените какъв залог на живо да направите – например за втория манш. Не подценявайте възможността за залози на живо.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация