Как да залагаме: Колективен разум срещу инидвидуални действия

Мартин Георгиев
„Две глави мислят по-добре от една“ или „Много баби – хилаво дете“… Кое е вярното според вас. Как да постъпваме? Да слушаме ли колективния разум, да се носим ли по вълната или да се доверяваме единствено и само на собствените си индивидуални действия и лични преценки?

Колективен разум индивидуални действия залози

Това е една от най-големите дилеми не само при спортните залагания и хазарта, но и в съвременното общество, а и честно казано в историята на човечеството. През годините сме ставали свидетели на хора, които взимат решения, без дори да се замислят за своята индивидуалност и водейки се единствено и само по колективния разум, „по течението“ на реката. В политиката точно така се взимат и решенията – въпреки че всеки от нас има индивидуалното и неприкосновено право да даде своя глас сам по време на избори, повечето са подвластни на колективния разум, повлияни от мненията на медиите, партията или дори в днешни времена и някоя група във Фейсбук. За жалост в живота няма създадена структура, в която всеки да взима абсолютно индивидуално решение, без да е повлиян от нещо, от някой друг и без да следва т.нар. „колективен ум“. Но всъщност колко често е прав този колективен разум?

Честно казано, не мога да извадя измерими обективни данни за това колко пъти мнозинството е било право, колко пъти партията с най-висок процент гласове е била най-добрата или дали най-слушаната музика чисто обективно е най-качествената. Затова нека да приемем, че успеваемостта на колективния разум в живота е недоказуема и всеки сам може да я прецени за себе си.

В бетинга нещата са, както много подобни, така и много различни. Като цяло обаче тази дилема стои във всеки един от нас – да се доверя ли на панела от експерти или да разчитам на вътрешното си шесто, седмо или осмо чувство, което ми казва на кой знак да заложа или дали да сложа всичките си средства за следващ гол на Байерн.

Характеристики на колективния разум при залозите

Може би най-пресен и познат пример за всички от вас е „колективният разум“ в букмейкърските пунктове на легендарния Еврофутбол. Почти всеки от нас е прекарвал часове в кварталния пункт, обсъждайки с разни знайни и незнайни „комарджии“ дали ЦСКА ще победи последния в класирането като гост и кой ще спечели титлата във висшата лига на Словения. Най-често най-запалените играчи в пунктовете не печелят нито веднъж своите прави колонки с по 5-6 мача от долните дивизии на Англия с 1 левче, но се случва и някой от тях да хване систематата си от „обръщалки“ и да почерпи с по 1 бира другите 10 души в пункта, които все още чакат двойката на ЦСКА..

В по-модерната ера всичко се „пренесе“ онлайн – букмейкърите, медиите, дори колективният ум. В днешно време всеки един от нас е член на поне една фейсбук група, в които се обсъждат мачове, новини и залози с добра стойност и възвращаемост (такава група имаме и ние от Букмейкър Рейтинги). Там често дискусиите са доста пламенни и много добре може да се различат добрите анализаторите от „разбирачите“, които само трупат загуби, защото всичко е „черно на бяло“. Колективният разум обаче в тези групи често стига до доста точни прогнози и ползотворни дискусии, но и също така не можем да се отървем от „троловете“, които само дебнат някой да сгреши в прогнозата си.

Освен групите в с оциалните мрежи, колективният разум при залаганията днес е откроен много ясно при медиите и телевизионните предавания, в които известни спортни журналисти и анализатори ни предоставят своята гледна точка и анализ за предстояща среща. Или дори директно ни дават съвет дали все пак да играем тази двойка на ЦСКА срещу тим от долната половина на таблицата. Всеки от нас би се вслушал в прогнозите на експертите на Букмейкър Рейтинги Ники Алаксандров, Борис Касабов и Георги Драгоев и медиите, които представят. Тоест тук отново имаме пример за колективни действия.

Когато говорим за колективен разум при залозите, трябва да признаем, че топ букмейкърите също действат точно на този принцип. Реално те са „колективн играчи“, когато определят своите коефициенти за различните събития. И още нещо, за което може би не сте се замисляли – колкото едно събитие става по-популярно и генерира повече приходи под формата на залози, толкова по-често букитата променят ставките в една или друга посока. Тоест, те следват мнението и действията на мнозинството, за да променят дадения коефициент.

Естествено, не на последно място са и сайтовете със спортни прогнози, в които познати и непознати експерти в спорните залагания и бетинга ви споделят аргументираната си прогноза. Такъв именно е и нашият сайт Букмейкър Рейтинги, в който се комбинира най-доброто от професионални бетъри, спортни личности, спортни журналисти и любители на залаганията.

Как букмейкърите печелят от мнозинството?

Знаете ли какво е т.нар. информационна каскада? Спомняте ли си, когато през 2012 година Фабио Капело подаде оставка като селекционер на националния отбор на Англия. Почти всички букмейкъри поставиха в ролята на фаворит за негов наследник Гари Реднап. Просто защото това име най-много се спрягаше в медиите за заместник на Капело. Колективното мнение на тълпата проработи. Не след дълго букмейкърите потриваха доволно ръце, тъй като бяха направени огромни залози в полза на Хари Реднап, считан за уж сигурен нов селекционер на Англия, но треньор стана… Рой Ходжсън.

И още един пример. Преди световното първенство през 2018 година букмейкърите може би логично или по инерция фаворизираха и то доста отчетливо Германия за световен шампион. Може би с право – тимът бе актуален световен първенец от 2014 година и така преди турнира получи най-нисък коефициент за дублиране на титлата. Само че букмейкърите не отчетоха доста важни факти – отборът спечели само една от шестте си контроли преди Мондиала (срещу Саудитска Арабия). Германия мина през смяна на поколението – нямаше ги част от лидерите, които помогнаха за титлата четири години по-рано. В резултат на тези и още причини Бундестима, воден от Йоаким Льов, дори не мина групите, да не говорим за класиране на финал или за титла… Само че букмейкърите прибират със задоволство постъпленията за Германия и за тях изненада като Хърватия е добре дошла. Много по-малко хора очакват и залагат на подобни изненади в сравнение с мнозинството, което общо взето разчита на колективния разум и „пипа“ на сигурно. Затова…

Вярвайте на индивидуалните си качества

Ако вие сте от този тип хора, които въпреки „експертите“ във Фейсбук, специалистите по телевизията и всички в тото пункта ви казват, че Левски, Барселона или Ливърпул ще победят, но нещо във вас ви казва, че това е „нарисуван Х“, няма нищо лошо в това.

Индивидуалността при любителите на спортни залагания е най-важна. По този начин вие сте тези, които държите контрол върху залаганията си, върху това на каква стойност да са те и най-важното какви пазари за залагане да изберете. Аз много често се доверявам на това чувство вътре в мен, когато видя даден мач и той ми „подскаже“ крайния му изход или дали Холанд отново ще вкара поредния си гол.

Когато залагате и сте взели финалното решение сами върху своя залог чувството на удовлетвореност, че сте „излъгали“ букмейкъра е неописуемо. Но ако загубите, можете да обвинявате само един човек – вас. Чувството да видиш някаква тенденция из статистиката на двата отбора и след това да дадеш точна прогноза със сигурност е по-добро, отколкото колективно да заложиш на „двойката“ на Реал Мадрид на коефициент от 1.45…

Какво правя аз?

Ако ви кажа, че в 100% от прогнозите си се доверявам единствено и само на себе си, ще излъжа.

Като всеки един любител на спортните залози съм си „харесал“ няколко сайта със суха статистика и тенденции, които следвам, но и много често се допитвам до „колективния разум“ – чета мнения на експерти, чета из фейсбук групите или обсъждам с приятели в нашия групов чат във фейсбук. И честно казано не малко пъти съм се разколебавал положително и съм достигал наистина до правилния залог с помощта на „колективния разум“.

Най-положителното качество у един човек е да се вслушва в странични мнения, в мненията на експерти и приятели… но най-лошото е той да се води „по течението“ на колективния разум, без дори да се замисля, да анализира своята гледна точка и накрая да вземе решението сам за себе си. Всеки от нас/вас трябва да има собствена стратегия за залагане.

Заключение

Като съвет мога да кажа това – четете. Прочетете всеки един сайт, на който се доверявате, всяка една медия, в която вярвате и всяка една прогноза за доказан според вас експерт, вземете възможно най-много мнения, допитайте се до приятели, вижте статистически факти и тенденции, вземете най-ценното от „колективния разум“, но накрая… решете сами.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация