Ботев Пловдив – един съсипан пристан за използвачи

Стефан Ралчев
Феновете вече казаха тежката си дума… само два часа след откриването на стадиона

Доста странен парадокс се получава в един от най-обичаните български футболни клубове в България – Ботев Пловдив. По-скоро дори не парадокс, а безумие! Новият стадион трябваше да даде тласък и импулс за развитието на клуба и отбора. Вярно, мина много малко време от завръщането на „канарчетата“ на Колежа и едва ли може да се искат резултати, но тук въпросът е, че тези резултати липсват от много време. И не довършването на стадиона е виновно за това, че в Ботев Пловдив се напълни с доказани и недоказани използвачи и откровени некадърници! Пиша го най-открито, защото в момента в този огромен и славен клуб е пълно с хора, които не стават да управляват дори аматьорски тим. За футболистите важи почти същото…

Тези чуждестранни инвеститори, собственици, благодетели, наистина скъсаха всичко с жълто-черната традиция и история. Негодуванието на огромна част от жълто-черните легенди е само малка част от неприятната обстановка около клуба. Преди няколко дни част от бившите състезатели алармираха, че ръководството на Ботев е поканило ветераните и легендите на откриването на стадиона, но част от тях допълниха, че ще отидат, за да уважат важния момент, но след това „няма да стъпим повече на стадиона…“

Няма как този Ботев Пловдив да бъде припознат от жълто-черната общественост, която е емоционална и обичаща своите момчета. Такива обаче в тима няма или по-скоро има, но знаете каква е ситуацията. Наскоро Ботев Пловдив започна мач със стартов състав БЕЗ нито един български футболист. Не пловдивчанин, не рожба на школата, въобще БЕЗ българин. А феновете на Ботев Пловдив са безкрайно чувствителни на тази тема и са показали отношението си към своите любимци – справка Тодор Неделев например.

Отваряйки официалния сайт на Ботев, от 26 футболисти, само 8 са българи – част от които юноши. Няма ги българските лидери и фигури в отбора, няма ги любимците на привържениците. За жалост Ботев Пловдив се превърна в сергия за продажба. В което от една страна няма нищо лошо – къде, къде по-големи европейски клубове „оттлеждат“ играчи и след това ги продават. Само че тук връзката е много по-сериозно скъсана. Ако доскоро Неделев бе олицетворение на „жълто-черния“ клуб, с напускането му нещата придобиха съвсем грозен отенък. Остана Виктор Генев, но това е изключително несериозно, когато искаш да създадеш и по-скоро да надградиш този клуб с традиции (истината е, че и в други български отбори ситуацията е подобна откъм наличието на български футболисти).

Наскоро излезе информация, че бюджетът на Ботев Пловдив е над 17.6 милиона лева, което бе охарактеризирано като най-скъпото 10 място в историята. И навярно е така, имайки предвид, че сезонът за клуба е тотален провал. И не – довършването на стадиона, няма нищо общо с развитието на клуба, отбора, треньорите и футболистите. Едното няма нищо общо с другото и в Ботев трябва да са го разбрали, защото само 2 часа след откриването на Колежа, феновете казаха тежката си дума – „Всички вън“ след загубата от Левски!

Ако ръководството на „канарчетата“ се е надявало, че дострояването на съоръжението ще умилостиви по някакъв начин феновете, е в жестока заблуда. Просто Ботев Пловдив не изглежда добре, отборът не играе добре и само фактът, че има няколко по-слаби отбори в класирането, го задържа в елита.

Какво трябва да се случи от тук нататък?! Вече бе обявена раздялата с треньора Бруно Балтазар, който е толкова несериозно лице, колкото и цялата история с клуба в последно време.

Има клубове, които са институции и шефовете трябва да са го разбрали. Ботев Пловдив се нуждае от свежа българска кръв, от познати лица и фигури, от лидери, както на треньорския пост, така и на терена. Без да имам нищо против чуждестранните играчи, те нито разбират идеята Ботев, нито чувстват като феновете на Ботев, нито някога ще заобичат Ботев! На практика не е и нужно, ако си вършат добре работата, за която получават заплата, но лошото е, че те чисто и просто не са добри работници…

Ясно е, че в Ботев са нужни генерални промени, но дали не е късно?! Босът Зингаревич говори за бизнес модел, за печалба, за продукт, но въпреки всичко футболът не е само купуване и продаване на футболисти. Защото съм убеден, че годините начело с Николай Киров и спечелените два трофея все още топлят сърцата на привържениците. Това може да не е важно за собственика – той също едва ли би заобичал Ботев, колкото хората по трибуните, дори е по-вероятно никога да не стане това. Но все пак имайки добър отбор, печелейки трофеи и участвайки в Европа, продуктът става по-скъп, излиза на показ и се превръща в добър пример. А в момента Ботев е всичко друго, но не и пример за добре работещ модел…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P