Александър Станков пред БР: Разликата между нас и водещите отбори е отчайваща! Комичното е, че Франция се превърна в световна сила с нашата система

Стефан Ралчев
Александър Станков е един от най-утвърдените и успешни български треньори. От изключително „червена“ фамилия, тъй като баща му Боби Станков е дългогодишен изключително успешен футболист, треньор и ръководител на ЦСКА. Брат му – Георги Станков, също е свързан с червената идея. Самият Сашо Станков няколко пъти е треньор на ЦСКА в различни периоди, бе начело на Черно море, младежкия национален отбор на България и Локомотив Пловдив. В чужбина направи сериозна кариера в Китай начело на Далиен Аербин, който вкара от аматьорските дивизии до елита на китайското първенство. Станков бе треньор на Хунан Билоу и Мейджоу Хака.

Ето какво каза Александър Станков пред БР Медия:

-Господин Станков, на старта на европейското първенство, за кого стискате палци?
-Стартирате с интересна за мен тема, защото съм фен не на един, а на два отбора – Испания и Италия. За първи път от доста години виждам италианците да играят по-различен футбол от този, който всички са свикнали – по-стабилно в защита, а напред да вкарат един гол. Сега играят атрактивно и го видяхме на старта срещу Турция. При испанците има смяна на поколението. Разбира се, че не е това, което бяха преди години. Харесвам футбола, който играят. Не са ми толкова големи очакванията към тях, но им симпатизирам.

-За съжаление европейското стартира с неприятен инцидент, свързан с Кристиян Ериксен от Дания.
-Ужас, не ми се говори по тази тема. Много неща се случват напоследък, които не са редни. Може би една от причините е многото мачове, жаждата за комерсиализация на футбола, а в крайна сметка това на терена са хора. Може би една от най-важните роли изигра съдията на мача и аз мисля, че трябва да бъде награден за рефер на Европейското. Такава реакция – бърза намеса, спиране на играта, вкарване на медицинска помощ. След това, разбира се и намесата на Кяер – видя какво е положението на съотборника си. И на моето момче д-р Великов…

Вижте много високи коефициенти и бонуси от 22bet

-Защо казвате „моето момче“?
-Аз работих с него в младежкия национален отбор – страхотен професионалист. Това беше първата му работа като спортен доктор. Сега вече е на доста високо ниво и искам да го поздравя за реакцията.

-Да преминем към ЦСКА и изминалия сезон. Доволен ли сте от спечелената Купа на България?
-Разбира се, че съм доволен, дори повече от доволен. Въпреки че стигнахме да се радваме на Купата, а в ЦСКА знаете, че това не е достатъчно. В крайна сметка с този трофей се осмисли сезона. За мен най-важното е, че Любо Пенев се върна в ЦСКА, за да има още повече идентичност този отбор и мисля, че той е най-подходящият човек, който трябва да води отбора. С неговото идване доста неща се попромениха и като физиономия, и като дух.

-Господин Станков, работихте дълго време с подрастващи футболисти, с младежкия национален отбор – защо изчезват българските футболисти?
-Засягате ме по най-болната ми тема, но за съжаление това е много сложен въпрос и дълъг процес, след който се стигна дотук. Въпреки че всеки търси някакви резултати по най-прагматичния начин, в крайна сметка в ЦСКА се намират българи. Имаме момчета, които играят – вярно, че в някои мачове бяхме само с по един, но напоследък чужденците, които идват, са на добро ниво. Защото имаше в близко минало доста брак в селекцията.

-Тоест, личи си, че селекцията вече струва пари?!
-Точно така. Гриша Ганчев през годините направи доста успешни трансфери като привличане на чужденци, но винаги могат да се получат и грешки. Аз бях и доста критичен в един момент, защото имаше чужденци, които нямаха място на Армията. Но по отношение на българите, съм бил винаги ЗА и докато не разберем, че да – резултати трябва да се гонят, но за да имаме някакво развитие, трябва да започнем да налагаме български футболисти.

-Защото в противен случай чисто количествено скоро време няма да има футболисти за националните отбори.
-Аз пея тази песен не от днес или от вчера, а отпреди 15 години, когато бях треньор на младежкия национален отбор. Тогава имах щастието и късмета да водя добро поколение млади български футболисти. Но нещата трябва да се решат много генерално. Когато победихме Франция на Парк де Пренс, те направиха пълен рестарст на футбола си. И най-комичното е, че те взеха нашата система – изградиха спортни училища, интернати, въведоха цялостна стратегия, каквато имаше в България преди години, и виждате, че в момента френските футболисти са най-добрите в Европа, да не кажа и в света.

-Националният ни отбор игра точно с Франция контрола преди няколко дни, а преди това други две контроли. Какво впечатление ви направи нашият отбор?
-Не искам да бъда толкова критичен. Да, трябва да се мисли позитивно. Но реалната оценка е, че това ни е капацитетът и възможностите. За съжаление докато преди 5-6 години разликата между тези отбори, с които играхме, да – все още имаше такава, но сега тя е отчайваща. Просто отчайваща… Чуваме – борим се, хвърлихме се. Наистина е така и не искам да звуча песимистично – момчетата дават максимуам от себе си, но това е все едно да се бориш с вятърна мелница.

-Само футболистите ли обаче са виновни, че разликата с европейските отбори става все по-сериозна?
-Не, разбира се. Всички, които сме свързани с футбола, абсолютно всички. Включително и държавата. Съжалявам, но да редиш керемиди на къщата, а да нямаш цимент и основи не става. Нямаме един стадион, изключая този на Лудогорец. Така няма как да стане. Караме я на някакви издахания. Държавата със сигурност може да направи нещо относно собствеността на стадионите. За съжаление всеки клуб тегли чергичката към себе си и така скоро няма да имаме резултати.

-Все пак младежите – и от предишния състав на Александър Димитров, и от сегашния, не ви ли дават оптимизъм?
-Аз откакто съм си в България, съм ходил на мач само на младежите. При Сашо Димитров имаше и сега има не лоши футболисти. Радвам се като гледам такива неща, но тези хора трябва да се доразвиват. Ние имаме огромен проблем при футболистите между 18 и 21-годишна възраст. Там нещо се къса, не им даваме достатъчно шанс. Извинявайте, давам пример без конкретно да имам нещо предвид – не може да си отбор от долната половина на класирането или във Втора лига и да имаш чужденци или резервният ти вратар да е чужденец. Дай шанс на някое българче…

-Като споменахте българи, в Левски имаше такива очаквания с оглед трудната финансова ситуация, че ще се наложат млади български футболисти.
-Искрено се надявах, когато изпаднаха в трудна ситуация, че в един момент ще тръгнат да налагат на 90% момчета от школата. Защото според мен Левски продължава да произвежда футболисти. Мислех си, че в България това е формулата – някой да закъса тотално, за да се наложат български футболисти. И какво стана?! Дори и в този момент това не се случи. Аз вече си мисля дали не е по-добре по-голямата част от отборите да минат през такъв вариант – финансови трудности, за да се разбере най-накрая, че и футболните клубове, а и държавата, просто трябва да се хванем и да произвеждаме нещо.

-От известно време феновете на Левски се питат дали Джоузеф Диксън е сериозен кандидат купувач. Следите ли ситуацията на „Герена“?
-Следя абсолютно всичко и се информирам. Не бих казал, че съм специалист по финанси и политика, но от това, което чета и гледам постоянно – мисля, че нещо не е наред. Поне аз си мисля, че сериозните сделки не се случват по този начин. Когато идва някой представител на фонд, компания или каквото и да е – пристига с екип от адвокати, правят се срещи с институции, община и т.н., виждат се проекти на стадиона, адвокатите работят. В случая аз не видях такава последователонст, което именно ме кара да си мисля, че нещо не е както трябва. Но не ме разбирайте погрешно, дано всички да се лъжем. Искрено се надявам да се справят, но ситуацията им е доста сложна.

-Може ли Левски да поеме по пътя на ЦСКА през фалит и „В“ група?
-Слушах Наско Сираков какво каза вчера. Той обяви, че има и план „Б“ със затягане на коланите, т.е. свиване на бюджета и явно с български млади момчета. Не пожелавам на нито един клуб подобно нещо, но и в Левски берат негативите от грешни управленски решения през последните години.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P