Ако денят се познава от сутринта: Рано ли е за изводи или нещата са ясни?!

Стефан Ралчев
ЦСКА и Лудогорец пак ще се борят за титлата, пак голяма група отбори ще се борят за спасението си

Новият футболен сезон стартира в адската жега в България, което едва ли трогва ръководителите в БФС. Защо първенството започна в средата на месец юли, а не две седмици по-късно; Защо не се даде малко повече време на футболистите да отпочинат от току що приключилия шампионат; Защо не им бе дадено време за малко по-дълга подготовка (някои отбори изиграха по 2-3 контроли); Закъде се бърза с подновяването на сезона, за да се играе при почти 40 градуса?! Все въпроси, върху които адекватните хора биха разсъждавали, но във футболната ни централа не са по мисленето…

Извън тази тема, която всъщност е много важна, защото още в първия кръг отборите молят за промяна на началните часове на мачовете, за да пощадят здравето на футболисти, треньори и фенове и да не се налага да се играе в 18:30 часа на почти 40 градуса, е темата какво можем да очакваме през новия сезон.

Знам, че се изиграха мачовете само от един кръг, в който на практика имаше огромни изненади, но според мен нещата са доста предвидими. И така…

Битката за титлата

Тук според мен три отбора имат претенции към първото място. Лудогорец, ЦСКА и ЦСКА 1948. Трябва да бъдем реалисти и да признаем, че тимът от Бистрица направи добра селекция и има много по-добър потенциал от миналия сезон. Това, че Лудогорец и ЦСКА не победиха на старта, не означава нищо. Ясно е, че и двата отбора ще бъдат в челото. Разбира се, и от двата се очаква много повече. Тепърва Лудогорец ще се стресне и събуди, ще привлече класни попълнения. В ЦСКА важи същото, но не ми хареса настроението, което показаха футболистите срещу Хебър. Абсолютно никаква промяна от мъката, която феновете наблюдаваха в повечето мачове през целия сезон. А не се очакваше подобно лице на червените – напротив…

Битката за Топ 6

В Топ 6 поставям категорично Черно море. За останалите две места според мен ще се борят Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив, Левски и Славия. Като отдавам предимство на „сините“ и един от пловдивските отбори. Левски започна лошо и нещата в клуба са изключително тревожни – дългове, цялостно финансово състояние, бойкот на феновете, доста странен избор за треньор (поне за мен) и още куп неща. Но въпреки това смятам, че Левски ще завърши в Топ 6 в края на сезона.

В Ботев Пловдив поставят ново начало със Станислав Генчев, който обаче все още за мен е пълна енигма като треньор. Славия стартира с легендарния Хосе Мари Бакеро, като тук въпросът е дали отборът ще обиграва повече млади футболисти, или ще гони някакви цели. На практика белите нямат почти никакви шансове за първите четири-пет места, така че дали и този сезон ще гравитират около 6-8 място.

За мен Локомотив Пловдив няма да успее за Топ 6.

Златната среда

В тази зона поставям тези два отбора, които не влязат в Топ 6 – единият от Пловдив (по-вероятно Локомотив Пловдив), Арда и Славия, както Локомотив София.

Според мен ще има отстъпление в класирането на Арда, който през миналия сезон финишира на 7 място и игра допълнителен плейоф за Лига на Конференциите. Този сезон с оглед очакваното по-добро представяне на Ботев Пловдив, очаквам тимът от Кърджали да „слезе“ 2-3 места по-надолу в таблицата.

Битка за спасение

Още от сега мога да се обзаложа, че два от отборите, които ще се борят на 100% за спасението си, са Пирин Благоевград и Ботев Враца. Цяло чудо е, че въобще са част от елита в това си състояние. Към тази група добавям Берое (макар и с нови собственици). Според мен на старозагорци ще им е доста трудно, но са и с най-малък шанс да изпаднат. В тази група прибавям Хебър (Пазарджик) с Любослав Пенев. Не подценявайте отбора и селекцията на Любо Пенев, която тепърва ще продължава. Ако той се задържи начело на отбора, на 90% съм сигурен, че тимът няма да изпадне.

Добавям в тази група двата новака Етър и Крумовград. За Крумовград може да считате, че с оглед победата над Лудогорец на старта, ще са хитът на сезона, но аз не смятам така.

На практика, ако погледнете класирането на последните 6 отбора от миналия сезон и това, което давам като прогнозно класиране – е абсолютон е едно и също. На местата на двата изпаднали отбора – Спартак Варна и Септември, сега поставям двата новака Етър и Крумовград.

Моето очаквано класиране в края на сезона

1/2.ЦСКА/Лудогорец
3.ЦСКА 1948
4.Черно море
5.Левски
6.Ботев Пловдив
7.Локомотив Пловдив
8.Славия
9.Локомотив София
10.Арда
11.Берое
12.Хебър
13.Крумовград
14.Етър
15.Ботев Враца
16.Пирин

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P