БР Чат

Над голове или Гол/Гол: Какъв залог да избера?

Стефан Ралчев
В днешната статия на Букмейкър Рейтинги предлагам да разгледаме кой от двата пазара за залог да изберем – “Над голове” или “Двата отбора да отбележат” или по-познатия маркет “Гол/Гол”. Сигурни сме, че всеки от вас има мнение по този въпрос, а аз ще споделя моето.

Над голове или Гол/Гол

Съвременният футбол става все по-бърз, динамичен и атлетичен, но в същото време и ефективен. Разбира се, тактическите гении в треньорската професия също се увеличават и подобряват качествата си, но поне според мен основната движеща сила в този спорт продължават да са футболистите – изпълнителите на терена.

От тук следва съвсем логично залозите за резултатност в съвременния футбол да набират скорост все повече и повече. Много от нас изключително много се влияят от това кой играч ще бъде на терена или по-скоро – кой няма да бъде. Защото знаете много добре, че отсъствието на един футболист понякога е ключово за ситуацията в даден отбор.

За съжаление или не, все още има отбори, които зависят до голяма степен от един футболист. Няма какво да се залъгваме – примерът, който ще дам е точно такъв. Барселона без Лионел Меси не е същият отбор. Може би това е отборът в световен мащаб, който най-много зависи от един играч. Връщам се на темата – много от нас доста често са изправени пред дилемата – да изберат “Над/Под голове” или “Двата отбора ще отбележат”.

Разбира се, и в тази статия ще кажа, че едва ли някой има точна рецепта за избор между двата маркета. В противен случай всички ние, любителите на залозите, щяхме да си седим по домовете и нямаше да търсим най-добрите букмейкъри, на които да се доверим в световен мащаб 🙂

Аз имам собствено мнение и очаквам от вас да подкрепите или не в коментарите под статията. Ако трябва да бъда честен, логиката при избор на двата вида залог изглежда приблизително една и съща. Когато на терена са два отбора с горе долу еднакъв потенциал в атака, повечето от нас предпочитат да играят “Двата отбора да отбележат”.

Ако преценим, че единият от отборите е малко по-силен от противника, тогава поне аз съм по-склонен да играя “Над голове”, защото не съм съвсем убеден, че по-слабият тим ще отбележи. И честно да ви кажа, доста пъти съм се оказвал на печелившата страна. Особено в случаите, в които считаните за фаворити отбори срещнат по-слаби съперници. Тогава ВИНАГИ търся повече голове – без значение дали ще бъде “Над 2,5 гола” или “Над 3,5 гола” – въпрос на преценка.

От моя опит в залагането мога да ви кажа, че някак си чисто психологически подходът към “Над голове” е по-лесен – поне за мен. Ще подкрепя това мое твърдение с факти. Замисляли ли сте се, че, ако търсим повече голове в дадена среща, т.е. “Над голове” (независимо Над 1,5 гола или Над 2,5 гола) ние може да се опрем дори само на единия от участниците в мача. И и нещо МНОГО ВАЖНО – този вид залог е малко по-безопасен от различни непредвидени фактори. Например – слабо представяне на единия от двата отбора, промяна на тактиката, червен картон и т.н.

Слаба игра на единия от отборите

Естествено, че това е доста често срещано явление в съвременния футбол. Колкото добри отбори и такива, които реализират голове съществуват, вероятно двойно повече са тимовете, които изпитват затруднения – дали заради липса на класа, дали просто не успяват да материализират положенията си заради липса на късмет, дали въобще заради нивото, което заемат във футболното пространство. И тогава залогът “Гол/Гол” отива по дяволите. Тук е много по-добре да потърсим варианта “Над голове”.

Червен картон

Случва се често при избора на един от двата пазара, ако сме заложили на размяна на голове в даден момент единият от отборите да получи червен картон. Тогава вероятността те да реализират автоматично намалява в пъти. В такъв случай обаче чисто математически вероятността за “Над голове” се увеличава заради численото превъзходство на другия отбор. Разбира се, многократно сме виждали чудеса, а и не чак толкова, когато в намален състав отбори са печелили и то важни двубои.

Но ако сравним количеството случаи (с числено неравенство на терена и числено равенство), бъдете убедени, а и съвсем логично – случаите, в които единият отбор остава в намален състав (не говорим за 90-та минута), да загуби двубоя. А и не забравяйте, че чисто тактически, когато един отбор остане в намален състав, няма как да не се появят празни зони на терена, което отново е предпоставка за атаки или повече голове…

Когато говорим за червен картон и голям мач, винаги се сещам за дербито през септември 2017 година Манчестър Сити – Ливърпул (5:0). Ако си спомняте, тогава Садио Мане получи червен картон в 37-ата минута за брутален удар с бутоните в лицето на вратаря на “гражданите” Едерсон. Това се случи при резултат 1:0. Червеният картон преобърна двубоя надолу с главата. Последва втори гол в края на първата част. И всички онези, които логично преди срещата са си казали: “Този мач е Гол/Гол”, опирайки се на твърдението, че когато на терена са два силни отбора, няма как да не отбележат, са останали разочаровани. През второто полувреме Юрген Клоп набързо извади Мохамед Салах и Фирмино вероятно, за да овладее нещата в защита и така очакванията за “Гол/Гол” се разпиляха. Само заради червения картон на Мане.

Смяна на тактиката

В съвременния футбол способността на отборите да играят на контраатака и да изграждат защитни бариери се увеличи многократно. Само допреди 20-25 години вероятно много добре си спомняте, че имаше поставени етикети за европейския футбол – италианците играят катеначо, италианският национален отбор е оскъден откъм голове, а клубните им отбори предимно се бранят. За испанците се говореше, че са “техничари”, за англичаните – “ботуши”, за германците важеше твърдението, че “се бият до последна капка кръв” и че докато съдията не даде край на мача, могат да го спечелят.

Да ви кажа честно, нищо от тези твърдения не остана вярно към днешна дата и много се дразня, когато някои ги използва без да има факти. Назад във времето остана твърдението, че италианците играят само в защита! Ами не – не е така. Италия отдавна играе резултатен футбол – както на национално, така и на клубно ниво. Англия играе модерен, бърз, атакуващ и приятен футбол за окото. Мога да дам десетки примери за това, че немският национален отбор или клубни тимове губят във важни моменти, в последните минути, падат с катастрофални резултати и така митът за прословутия немски характер рухва на мига.

Моят опит и съвет

Признавам ви, че ако трябва да сравня “Над голове” и “Гол/Гол” в моя начин на залагане, ВИНАГИ ИЗБИРАМ “Над голове”. Ще ви кажа защо! Винаги търся мачове, в които единият отбор е по-силен. Разбира се, това мога да го мисля само на теория, но избирам двубои, които ми се струват възможни да има повече голове – най-често, разбира се над 2,5 гола, тъй като това е най-популярният пазар. Тук аз не се интересувам дали двата отбора ще отбележат – ако го направят, супер 🙂

Добре дошло е, тъй като това увеличава възможността моят залог да е печеливш. При такъв избор аз по-скоро се надявам и анализирам ситуацията откъм следната страна – фаворитът да спечели с по-голям резултат и само той да ми бъде достатъчен за печалбата. В много случаи подходът ми към “Над голове” се е оказвал правилен – излишно е да ви давам примери, като мачове на Барселона, Реал Мадрид, Байерн Мюнхен, Манчестър Сити и т.н.

Когато тези отбори играят срещу по-скромни тимове, съвсем не е за предпочитане маркетът “Гол/Гол”. Но от примера със Сити – Ливърпул виждате, че дори и да не говорим за мач между фаворит и аутсайдер, а за наглед равностоен мач и дерби, при определено стечение на обстоятелствата, очакванията ни за лесен удар, може да претърпят неуспех.

Коефициентите

Нека разгледаме и как стоят нещата с коефициентите за двата пазара “Над голове” и “Гол/Гол”. Ще се спра по-специално на маркета “Над 2,5 гола”, тъй като както казах по-горе това е най-популярния маркет, когато става въпрос за “Над/Под голове”. Сами може да се убедите, че когато играете мач между два горе долу равностойни отбори, а това може да го разберете и от коефициентите – тогава ставките за над 2,5 гола са по-високи от тези за “Двата отбора да отбележат”.

Давам ви пример с двубоя Милан – Лацио. Едно от дербитата на Италия. Ставката за “Над 2,5 гола” в букмейкъра 1xBet е 1.92, докато за “Двата отбора да отбележат” е 1.73. В почти всички двубои с изравнени сили ВИНАГИ ще получите по-висок коефициент за “Над голове”, отколкото за “Двата отбора да отбележат”.

Кое да избера: Гол/Гол или Над голове

Има обаче и друг вариант. Когато на терена са фаворит и аутсайдер. В случая взимам за пример Аталанта – Каляри. Аталанта в случая е категоричният фаворит на букмейкърите и коефициентът за единица е около 1.35. Каляри получава 9.35. В този случай коефициентът за “Над 2,5 гола” е оценен от Efbet със скромното 1.42, докато “Двата отбора да отбележат” получава 1.65. Тук везната накланя към пазара “Гол/Гол” заради по-високата ставка.

Коефициенти за Над голове в Ефбет

Двата отбора да отбележат или Над голове

Но за предпочитана ли е в този случай?! Ще може ли Каляри да реализира гол, когато е поставен в ролята на тотален аутсайдер?! И дали не е по-разумно да заложим на по-ниския, но по-логичен пазар за “Над 2,5 гола”, отколкото да се поблазним от малко по-високата ставка за “Гол/Гол”, която в случая не е никак сигурна?! Защото опцията “Над голове” винаги ни дава следваща възможност – в случая да потърсим “Над 3,5 гола”, ако считаме, че в мача може да има повече голове заради силата на домакина (в случая Аталанта).

Лично за мен по-предпочитаният пазар е “Над голове” независимо дали става въпрос за “Над 1,5 гола”, “Над 2,5 гола”, “Над 3,5 гола” и т.н. За мен е по-лесно да преценя общото количество голове, отколкото да разчитам, че двата отбора ще отбележат.

Споделете какво мислите за прочетеното в коментарите. Задайте въпроси, ако има такива и ни кажете за личния си опит с подобни ситуации.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 2
  • IG

    Като цяло съм съгласен, единственият проблем би бил ако мачът свърши 1:1, но статистически погледнато, вероятността не е толкова голяма, ако приемем, че за всеки мач имаме 10-15 по-възможни отделни точни резултата (общо в двете посоки), то вероятността за 1:1 може би е по-малка от 10%, даже 5% (повтарям – чисто статистически), така че една застраховка за 1:1 може би би не би била излишна, но зависи от стила на залагания.

    • Точно от този коварен резултат 1:1 винаги съм се опасявал 🙂 Защото отвсякъде гориш, ако играеш Над 2,5 гола. А коефициентите за над 1,5 гола почти винаги са много ниски… Затова пък често прибягвам до двоен шанс (1Х или Х2 и под 3,5 гола), което предлага доста добри коефициенти.

Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация