Какво е Азиатски хендикап и гол линия – значение, описание, видове, правила

Калоян Христов
Азиатският хендикап е предпочитан пазар сред професионалните типстъри поради минимизирането на риска и връщането на облога при неблагоприятно развитие на обстоятелствата.

Азиатски хендикап гол линия

Наличието на четвъртинки, половинки и отрицателни хендикапни линии обаче води до трудно асимилиране сред начинаещите играчи. Това ме подтикна да разработя материал, в който с примери и обяснения да демонстрирам как се прилагат азиатските хендикапи и в кои случаи гол линиите се оказват печеливши.

Същност на азиатския хендикап

Азиатският хендикап (на английски: Asian Hendicap) проби на родната сцена през последните години. WinBet и останалите БГ букмейкъри го адаптираха към тиражите си, макар в по-скромно количество. Чуждестранните платформи обаче предлагат мащабен асортимент от линии и включват АХ сред залозите на картони и корнери.

По-надолу ще опиша най-популярните азиатски хендикапи, но първо, е необходимо да се запознаем с изписването на отделните опции. Всяка линия е придружена от два варианта – положителен (+) и отрицателен (-), изключение прави линията 0.0. Пазарът с плюс добавя съответната стойност към актива на отбора (обикновено аутсайдера), докато залогът с минус изисква от дадения тим да преодолее разликата.

Пример: Ако двубоят е завършил при резултат 2:3 и сме заложили на АХ (+1.5) в полза на домакина – печелим, тъй като крайният резултат, след прибавяне на хендикапа, е 3.5:3.

При отрицателен хендикап изваждаме стойността от актива на отбора.

Навярно сте забелязали наличието на множество видове азиатски. Най-лесни за усвояване са целите стойности (+/- 1, +/- 2 и т.н.) и половинките (+/- 0.5, +/- 1.5, +/- 2.5), тъй като залозите се уреждат по три начина: печеливш, отменен и губещ.

При четвъртинките (б.а. – наричат се още сплит линии) обаче изходите са по-специфични. Освен печалба и загуба, имаме частично връщане (Half Lose) и половинчат успех (Half Win).

Half Lose: Изплаща се половината от залога, другата част е губеща.

Half Win: Половината от облога се умножава по коефициента, а другата част се връща в баланса.

Азиатски хендикап

Азиатски хендикап

Видове залози на азиатския хендикап

В Bet365 и други световни платформи ще намерите най-различни АХ, стартиращи от 0.0 до +/- 4.5, както в полза на домакина, така и за госта.

Ето повече информация за всеки подвид:

Азиатски хендикап 0 (АХ 0.0)

Наподобява залога за краен изход, с единствената разлика, че връща стойността на облога при равенство (изпълнява ролята на ДНБ). Това е причината да е придружен от по-ниска ставка, но осигурява кешбек при неблагоприятен хикс.

Азиатски хендикап 0.25

Първият сплит е подобен на АХ 0.0, но при равенство има две възможни развръзки:

Ако сте заложили на АХ (- 0.25) – при хикс губите половината от залога;

Ако сте заложили на АХ (+ 0.25) – при хикс печелите ½ от потенциалната печалба.

Следователно: Ако отборът Ви победи – изплаща се цялата печалба, а при уреждане на селекцията като непечеливша – губите облога.

Азиатски хендикап 0.5

При половинките залозите се уреждат като печеливши или губещи. Не са наблюдава нито частично, нито цялостно връщане на облога.

АХ (- 0.5): Залогът е печеливш единствено при победа. Равен или загуба за отбора, в чиято полза е заложено, гарантират 100%-ов неуспех.

АХ (+0.5): Печели при победа или равен. Поражението е равносилно на непечеливша селекция.

Азиатски хендикап (0.75)

Оттук насетне азиатските хендикапи стават по-сложни за осмисляне, тъй като уреждането на залозите се осъществява на база 4+ условия.

Например:

Победа с 2+ Печели Победа Печели
(-0.75) Победа с 1 Печели 1/2 (+0.75) Равен Печели
Равен Губещ Загуба с 1 Губи 1/2
Загуба Губещ Загуба с 2+ Губещ

Азиатски хендикап 1.0

Целите хендикапи са лесни за научаване – просто добавяте съответната стойност към крайния изход. Ако след прибавянето ѝ се оформи равен резултат, облогът ще бъде върнат.

Победа с 2+ Печели Победа Печели
(-1.0) Победа с 1 Отменен (+1.0) Равен Печели
Равен Губещ Загуба с 1 Отменен
Загуба Губещ Загуба с 2+ Губещ

Азиатски гол линии

Масово водещите букмейкъри все по-сериозно залагат и на азиатските гол линии, които са структурирани по сходен начин. Опциите за залог са две – под и над, но съществуват множество гол линии, поделени отново на четвъртини, половини и цели стойности.

Азиатска гол линия 2.0

Служи като заместител на стандартния оувър/ъндър, тъй като връща залога при реализирани два гола, независимо от избраната опция.

Над 2.0 печели при 3+ гола в мача, докато Под 2.0 се оказва печеливш, ако са реализирани 0 или 1 попадение.

Азиатска гол линия 2.25

При сплит гол линиите също се наблюдават частични печалби и загуби.

Над 2.25: Печели при 3+ гола, губи половината облог при точно 2 гола и се урежда като непечеливш, ако са реализирани 0 или 1 попадение.

Под 2.25: Печели при 0 или 1 гол. Ако са отбелязани точно 2 попадения, половината от залога се умножава по коефициента, а другата част се връща в баланса. При 3+ гола – залогът е непечеливш.

Азиатска гол линия 2.5

Няма да й обръщам специално внимание поради сходството с познатия ни залог за над/под 2.5 гола.

Азиатска гол линия 2.75

Изборът на опцията “над 2.75” се използва като застраховка на високия оувър от над 3.5 гола. Причината е свързана с частично изплащане на печалбата (половината от нея), ако бъдат реализирани точно 3 гола в срещата. Печелите максималната печалба при 4+ попадения.

Под 2.75 печели при 0, 1 или 2 попадения в двубоя. Ако паднат точно 3 гола, половината от облога се отнема, а другата половина бива върната в баланса на играча. При повече от 4 попадения – губите целия залог.

Забележка: Възможно е да срещнете сплит линиите, изписани по друг начин. Например над 2.25 се обозначава още с над 2,2.5, а линията 2.75 с над/под 2.5,3.

Азиатска гол линия

За кои други маркети са валидни азиатски линии

Употребата на азиатски пазари не се ограничава до изхода и головете в мача. Можете да използвате азиатски хендикапи и линии за залози на картони, корнери, нарушения и други статистически маркети.

Футболните двубои са съпътствани от залог за над 5.0 ъглови удара през 1-вото полувреме. Това означава, че при точно 5 корнера ще получите обратно поставения облог. Правилото е в сила също за ъглите през целия мач, което застрахова залога на участника. В тиражите на световните брандове се забелязват най-различни азиатски линии – от 7.0 до 13.0+ корнера. Единствената разлика със стандартните пазари е в уреждането на селекцията като отменена при уеднаквена стойност на ъгловите удари.

Азиатските линии намират приложение и при залозите на картони. Най-често се предлагат пазари за азиатски картони през 1-вото полувреме и общо азиатски за отбор.

Азиатски хендикап картони залози

При статистическите залози отсъстват сплит линиите, което ограничава уреждането на залога до печеливш, губещ или отменен.

Ограничете използването на азиатски хендикапи и линии, ако целите усвояване на бонуси. Голяма част от букмейкърите не зачитат залозите на азиатски пазари към стойността на разиграната сума.

Топ букмейкъри за залози на азиатски хендикап

За финал ще Ви покажа кои са най-добрите букмейкъри в България за залагане на азиатски хендикап.

Първата позиция е заета еднолично от английското буки Bet365, коeто предоставя обилен асортимент от хендикапи и линии. Опциите за залог пристигат в широк диапазон, като са еднакви и за двата състава, без значение кой е фаворит и кой аутсайдер. Налични са също азиатски гол линии, както и редица пазари за корнери и картони.

Ако залагате основно на топ европейските шампионати, регистрирайте се в платформите на WinBet и Efbet. Родните оператори доставят АХ и гол линии за най-интересните футболни събития, макар и в по-оскъдно количество. Например азиатският хендикап в Ефбет е ограничен до 2-3 опции, предимно +/- 0.5, +/- 1.0 и +/- 1.5, в зависимост от очакванията на трейдърите.

Макар да не разполагат с лиценз за България, 1xBet и MELbet се оказват удачни варианти за залози на азиатски маркети.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация