Владимир Манчев пред БР: За амбициите в Хебър, ЦСКА, Аржентина и Роналдо в Саудитска Арабия

Стефан Ралчев
Владимир Манчев е един от най-добрите български футболисти в съвсем близкото минало. Направи блестяща кариера в ЦСКА, откъдето бе продаден за 4.5 милиона лева на френския Лил. След това игра в испанските Леванте, Валядолид и Селта. Част е от националния отбор на Европейското първенство през 2004 година. Манчев бе помощник треньор в Миньор Перник, а от есента на 2022 година пое в ролята си на старши треньор родния си Хебър (Пазарджик).

Ето какво каза Владимир Манчев специално за читателите на Букмейкър Рейтинги по някои актуални теми:

-Господин Манчев, стартирахте зимна подготовка със седем нови футболисти, но и с двама нови помощници в щаба ви?
-Привлякохме новите момчета, които съм сигурен, че ще повишат нивото на играта, а от там ще дойдат и резултатите. До момента взехме седем нови – Архан Исуф, Камен Хаджиев, Николай Николаев, Стефан Цонков, Стоян Стоичков, както и двама хървати – вратаря Звонимир Микулич и нападателя Лорен Маружин. Микулич е познат от престоя си в Левски през 2021 година.

Използвайте мобилната версия на Уинбет за удобни, лесни и бързи спортни залози

-Ще има ли още нови имена в селекцията на Хебър?
-Очакваме най-много още един или двама футболисти да се присъединят към нас. Водят се преговори в момента, но знаете, че не е лесно през зимата да се взимат играчи. До този момент съм доволен по начина, по който се развива селекцията. Ако успеем да вземем състезатели, които ще повишат класата на отбора, ще го направим. Ако не, ще останем с тези футболисти, които са в момента.

-Прави впечатление, че повечето привлечени футболисти са българи. Вие ли настояхте за това?
-Моето изискване беше особено в защитата да бъдат българи, тъй като имахме проблеми в комуникацията в отбрана. Това беше една от причините да допускаме толкдова много голове. Именно поради тази причина в защита се спряхме на повече български попълнения плюс хърватския вратар Микулич.

-Защо избрахте новите помощници във вашия щаб?
-Избрах ги, защото искам да работя с екип, който аз самият съм подбрал. Проблемът при предишните асистенти беше, че те имат свои ангажименти – единият е начело на втория отбор на Хебър, а другият е шеф на детско-юноеската школа и по този начин се разпокъсва тяхната работа. А аз искам щабът ми да бъде концентриран само върху първия отбор, тъй като имаме доста работа, която е отговорна, а ние трябва да постигаме целите си.

-Как очаквате да се развие битката в дъното на класирането, където към момента се намира и Хебър?
-Не ми се говори за никакво дъно… Това, че към момента сме на такава позиция, не искам да сеотразява на психологията на играчите. Те трябва да мислят за това, че искаме да изградим добър и стойностен отбор. Не искам да говоря за никакво дъно

-Убеден ли си, че ще може да се справите, защото може би сега преди началото на пролетта ви поставят в ролята на аутсайдер?
-Убеден съм, винаги съм убеден във възможностите си, остава да убедя и играчите в техните възможности.

-Прави впечатление, че до момента привлякохте повече нови попълнения в дефанзивната част на тима, но през есента имахте проблеми и в нападение, за което ти самият каза няколко пъти?
-Именно поради тази причина повече няма да взимаме нови играчи в защита, а сега търсим попълнения с подчертано офанзивни качества. Ако успеем да привлечем такива, ще го направим, ако не – ще останем с настоящите футболисти, които по една или друга причина не разкриха пълния си потенциал. Не бива да забравяме, че голяма част от тях не проведоха подготовка. Надявам се сега, когато целият отбор е на линия и ще можем да се подготвяме така, както аз искам, да отговорят на моите очаквания.

-Всеки треньор е доволен, когато има време да проведе една цяла подготовка. Да изкарате повече време заедно…
-От тук нататък извиненията би трябвало да приключат. Аз така или иначе не ги приемах и през есента, но имаше реални предпоставки, които ни пречеха. Сега вече всички извинения трябва да изчезнат и играчите да се фокусират върху представянето си, да знаят, че са футболисти с качества, че разчитаме на тях да постигнем целта, която е оставане в елита.

-Съжалявате ли, че имаше мачове, в които пропуснахте да спечелите важни точки през есента?
-Съжалявам, но нищо не мога да направя. И тогава съжалявах, но сега и да го правя, вече е минало. Но аз съм човек, който гледа в бъдещето, а не се връщам назад. Гледам как да създадем един боеспособен отбор, който играе динамичен и резултатен футбол, но най-вече резултатен футбол. Защото на нас ни липсват резултатите… по пътя към целта ни.

-Тодор Янчев отскоро също стана старши треньор. Доста ваши и приятели, и бивши съотборници вече са в тази роля. Сякаш има тенденция вашето поколение да заеме мястото си в треньорската професия?
-Това е тенденция в световния футбол, където навлизат дори и много по-млади треньори от нас. За мен винаги е интересно независимо срещу кой колега ще се изправя, но да не забравяме, че все пак не играем ние треньорите, а нашите отбори. Но винаги се адвам, когато мои бивши съотборници и колеги получават шанс.

-До скоро бяхте любимци на феновете, а сега вече сте от другата страна на играта?
-Двете неща са доста различни и не трябва да ги смесваме. Не е никак лесно, поздравявам моите колегни и им пожелавам успех.

-Ще успее ли ЦСКА тази пролет в амбицията си да наруши хегемонията на Лудогорец? Доста хора казват, че отборът не играе красиво, но пък печелившо… поне до момента?
-ЦСКА се представя доста доре и дават сериозен отпор на Лусогорец. По-добре за самото първенство, когато повече отбори са боеспособни и могат да се противопоставят на останалите. Така интригата е доста по-сериозна и мачовете са по-интересни.

-Минаха по-малко от двайсетина дни от финала на Световното в Катар? Какво е вашето мнение и странична оценка, шампионатът като че ли не бе толкова лош, колкото се опитаха да го изкарат в началото?
-В никакъв случай не беше лошо световно първенство, напротив – на мен доста ми хареса. Започна малко мудно, но след това имаше много интересни мачове. Доволен съм, че Меси и Аржентина станаха световни шампиони, защото това беше заслужен шампион. Естествено, Франция се представи на ниво и най-вече Мбапе, но като с цялостното си представяне Аржентина заслужи напълно световната титла. Имаше и футболните аргументи, и като желание и воля. Те бяха отборът, който доминира над останалите.

-В последните дни безспорната новина е трансферът на Кристиано Роналдо в Саудитска Арабия. Как би коментирал подобна сделка – от една страна за много пари, но от друга страна много фенове го критикуват именно заради факта, че е предпочел парите на първо място?
-Не виждам нищо странно в решението му, дори напротив – за мен това е правилен избор, тъй като се видя, че напоследък много от големите отбори се ослушваха да го привлекат. Видяхме, че се получават и проблеми в съблекалнята. Той си преценява какво ще му донесе тази крачка, не мога да коментирам това, но специално за футбола в Саудитска Арабия в този момент това ще бъде огромна реклама. Със сигурност ще има доста публика по стадионите специално само заради неговото присъствие.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P