Световната шампионка Станимира Петрова: Не се чувствам звезда. Аз съм просто едно момиче, което преследва мечтите си!

Стефан Ралчев
Станимира Петрова е световна шампионка по бокс (2014 година), двукратна европейска шампионка (2016, 2018), шампионка от Европейските игри (2019), както и участничка на две олимпийски игри – Рио де Жанейро (2016) и Токио 2020. Само след няколко дни започва емблематичният турнир „Странджа“, а това бе повод да потърсим шампионката за интервю.

-Станимира, започва турнирът Странджа, каква е нагласата ти за надпреварата, готова ли си?
-Много съм щастлива, че започва турнирът. Това е като един празник на бокса. Ще има представители от всички континенти, изключително тежка конкуренция и за мен ще е удоволствие отново да успея да преодолея всички в моята категория.

Палмс Бет предлага коефициенти за най-добрите боксови мачове в света

-Имаш 7 поредни златни медала в турнира в различни категории. Това безспорно е твоят турнир, но въпросът е как се мотивираш да излезеш и отново да бъдеш първа в нещо, в което доказа през годините, че нямаш конкуренция?
-За всяка среща съм мотивирана и развълнувана. Мечтая да спечеля и най-вече да съм удовлетворена от играта си.

-Откъде очакваш най-сериозна заплаха в предстоящата надпревара – имам предвид като конкурентки?
-Няма слаби съпернички! Който се качва на ринга, се качва за победа. Точно с тази цел и нагласа се качвам и аз всеки път на ринга.

-В последните няколко дни по време на подготовката направихте спаринги с момичета от няколко страни – Аржентина, Франция, Бразилия, Алжир… Вече имаш изключително голям опит, как виждаш през твоите очи бокса в тези държави? Нивото на организация, чисто боксовите им данни и качества? България все още ли може да се каже, че е водеща сила в бокса?
-Боксът се развива изключително много във всички страни по света, но мисля че отборът, който сме в момента в България, е с изключително голям потенциал. Всяка една от нас има възможностите да спечели както на турнир “Странджа”, така и на световното първенство през март и Европейските игри през юни месец, които ще са и първа квалификация за Олимпийските игри в Париж 2024.

-На какво отдаваш факта, че в последните няколко години женският бокс (както между другото и женската борба), постигна много по-големи успехи за разлика от мъжете? На добро поколение, повече хъс и желание при дамите или нещо друго?!
-Може би всичко изброено. И поколението, и хъсът, и амбицията, с която тренираме и играем.

-Често задавам въпроса към някои от дамите, които интервюирам, а сега е твой ред. Ти не изглеждаш да тренираш бокс?! Сякаш представите на хората към визията ти са съвсем други, например спокойно може да бъдеш рекламно лице, но не и боксьорка… Изненадват ли се хората, когато те видят с по-крехката ти външна физика, че си световна шампионка по бокс?!
-Който не ме познава и разбере с какво се занимавам, е доста изненадан и озадачен. Аз харесвам техничния бокс, в който се движиш много по ринга, имаш добра защита и успяваш да се съхраниш. И това явно е запазило и визията ми.

-Ти си тренирала и таекуондо – друг боен спорт, за когото треньорите и учителите казват, че това е спорт за самозащита. Учат, че това не е уличен бой… Налагало ли ти се е някога в живота да демонстрираш способности, които си придобила в залата?
-Никога не ми се е налагало да се бия извън ринга или татамито. Не харесвам този вид разправии и ги избягвам.

-Как гледаш на децата сега, които искат да спортуват?! Имат ли желание, колко отдадени са и колко дълго се задържат в залата?! Голям проблем ли е, когато се стигне до лагери, дълги и изморителни тренировки? Тогава ли днешните подрастващи губят търпение и мотивация. Като че ли искат успехите и медалите твърде бързо?
-Много е трудно един състезател да се съхрани физически и психически за големия спорт. Най-трудно е по време на пубертетската възраст, защото тогава искаш да излизаш с приятели, да се забавлявате, а не да си постоянно в залата. Според мен всяко дете трябва да се занимава със спорт, дори да не е професионално, но за да изгради спортна култура.

-Ти стана световна шампионка през 2014 година, като преди това мисля, че имаше един-два турнира, на които участва. Интересно е, че ти постигна този успех в самото начало на боксовата ти кариера. Смяташе ли наистина, че толкова бързо може да спечелиш Световно първенство…
-Не очаквах, че тази моя мечта може толкова бързо да стане реалност. Много съм щастлива, че това се случи на практика още с един от първите турнири, на които взех участие.

-Какво си мислиш, докато тренираш, когато удряш чувала или правиш тонизираща тренировка?
-Различно е! Понякога обичам да слушам музика и да играя в ритъма на музиката. Но най-често си представям различни противници и си правя тактика срещу тях.

-Казват, че боксът е спорт, в който се изисква много бърз ум, а не само бързи движения, за да си винаги преди противника? Ти имаш ли бърза мисъл?
Определено трябва бърза мисъл, защото всичко на ринга се случва за секунди. Трябва да си винаги в кондиция и да реагираш светкавично на момента. Може би имам бърза мисъл…

-Много хора сигурно си мислят, че се става лесно Станимира Петрова – световна и европейска шампионка по бокс? Хубавата страна я виждаме, но разкажи за трудностите, за моментите, когато си искала да бъдеш вкъщи или да излезеш с приятели, да празнуваш с тях?! Или когато си била контузена и те е боляло нещо.
-В която и сфера да е, отстрани изглежда винаги много лесно. Животът на спортиста е много различен от повечето професии. Трябва да си всеотдаен, ставаш асоциален, не ти остава време да се виждаш с приятели, семейство. Понякога е много трудно и изморително, но когато се качиш на почетната стъбличка си казваш: Да! Заслужаваше си!

-И в този ред на мисли дразниш ли се на хора, които не познават и не знаят нищо за спорта, а лесно критикуват, че сте загубили. Сякаш очакват от вас да сте като роботи, които никога не ги боли нищо или никога не може да имат чисто човешки ежедневни проблеми?
-Не се дразня. Всеки има право да изказва мнението си. А и знам, че повечето негативни мнения и коментари са от хора, които никога не са се занимавали със спорт и никога няма да разберат през какво минаваме ние спортистите.

-Преследваш ли олимпийската си мечта? Имаш ли такава?
-Разбира се! Това е най-голямата ми мечта в живота! Ще дам всичко от себе си, за да я постигна.

-Ти си позитивен човек – не си отказала интервю, участие в благотворителна иинициатива и т.н. Имаш пълното право да бъдеш в ролята звезда, имайки световна и европейска титла?
-Винаги, когато имам възможност, бих дала интервю и бих помогнала на някого с каквото мога. Не се чувствам “звезда”. Аз съм просто едно момиче с мечти, което не спира да следва целите си!

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P