Милен Радуканов пред БР: Боли ме, че се взимат недоказани чужденци, а ние седим отстрани и гледаме…

Стефан Ралчев
Милен Радуканов е един от най-успешните треньори в по-новата история на ЦСКА. Спечели Купата и Суперкупата на България през 2011 година, а запомняща ще остане победата над Левски на „Георги Аспарухов“ с 3:1 през пролетта на същата година. Паметен, защото това е едва вторият успех за червените в цялата история на „Герена“ (след този с треньор Димитър Пенев на 22 декември 1985 година.)

radukan

Ето какво каза Милен Радуканов специално за Букмейкър Рейтинги преди Вечното дерби:

-Господин Радуканов, предстои поредното Вечно дерби между Левски и ЦСКА. За кой от двата тима е по-важно то на този етап от сезона?
-Този мач винаги е важен и за двата отбора. Знаете, че един успех независимо за кой от двата тима, носи сериозно предимство и дава най-вече самочувствие – и на футболистите, и на феновете. Този мач винаги е важен, но в много случаи отборите са доволни и когато завърши наравно.

Sportingwin дава високи коефициенти за изключително много спортни събития

-Защо през годините наистина има някаква негласна настройка на задоволство, ако двубоят приключи наравно?
-Със сигурност всеки иска да спечели дербито, но в крайна сметка е по- важно да не се загуби.

-Като споменахте феновете, получава се парадокс, че ЦСКА постига резултати, а ядрото фенове ги няма, сектор Г е празен.
-Не съм вътре в нещата и не знам каква е интригата между ръководството и феновете, но не е приятно. Защото едно е да има 20 000 души на стадиона, друго е да са наполовина. Давам само пример като числа. Колкото по-бързо ръководството и привържениците седнат и се разберат, толкова по-добре за ЦСКА. Защото Левски е на обратния полюс. В последната една година нещата в тази насока изглеждат наред – трибуните се пълнят. Но това се получи след единомислие между ръководство, треньори и фенове. Когато има добра организация и постепенно резултатите се подобряват, феновете веднага се връщат на трибуните и подкрепят отбора си. Сега привържениците на Левски са плътно зад Станимир Стоилов, ръководството също му гласува доверие и му оказва пълна подкрепа. Завръщането на Наско Сираков беше жизнено важно за клуба, а неговият най-добър ход бе да назначи Мъри Стоилов. Това доведе до една положителна атмосфера. Колкото по-бързо същото се получи и в ЦСКА, толкова по-добре.

-Какво ви прави впечатление от настоящия отбор на ЦСКА, следите ли мачовете?
-Гледам всичко, бях и на стадиона няколко мача. Има добри резултати, но според мен все още играта не е на това ниво, на което биха искали да я виждат феновете. Има доста сериозно текучество на футболисти, видяхте, че и това лято бяха привлечени доста. Моето мнение е, че навсякъде по основната ос трябва да се привлекат по още един стабилен играч – един централен защитник, липсва изграден добър дефанзивен и офанзивен халф, както и нападател. За мен основният проблем е, че на всички привлечени футболисти им трябва време да се обиграят, но понякога това време го няма, защото мачовете следват един след друг и никой не те чака. Честно казано, нямам идея колко качества имат новите, за да бъдат в ЦСКА, но не ми е много приятно, че има толкова много чужденци. Дори и на резервната скамейка.

-Кой има предимство за мача в неделя?
-Тези дербита са на момента. Много добре знаете, че се случва и то не рядко, който отбор е в по-слаба форма, да победи. Откъм резултати ЦСКА изглежда по-добре и заради последната загуба на Левски от Локомотив София, но пък в този мач сините играха добре. И ако изключим мача с Локомотив и Хамрун, смятам, че Левски стои малко по-добре игрово. Но пък в ЦСКА има резултати и съм обнадежден, че това е добра предпоставка нещата да се подобряват още – и откъм игра, и откъм ситуацията с публиката. Защото отборът все още не е убедителен, побеждава без да доминира над противника, както приляга на ЦСКА.

-Вашата прогноза за дербито?
-Клоня към равенство…

-Вие треньорите казвате, че не може да няма добри български футболисти, но има ли наистина такива?
-Има български футболисти, но трябва търпение да се налагат и с времето ще станат. Няма как да не станат. Но има и друга гледна точка – ако искаш да постигаш високи цели и да играеш в Лига Европа или в Шампионската лига, както прави Лудогорец, трябва да привличаш добри футболисти – дали са българи или чужденци, няма никакво значение. Лудогорец показват, че с милионни трансфери шеста поредна година играят в групите на Лига Европа. Славия пък демонстрира обратния подход – с български футболисти, развиват ги, но така трудно можеш да надскочиш определено класиране в първенството и няма как да стигнеш до европейските мачове.

-Кога ще се завърнете в треньорската професия?
-Винаги съм готов да работя, стига да има добро преложение. Важно е когато и където отидеш да работиш, да има условия за работа – терени, футболисти, отбор с цели, който да ги преследва, а не просто да живурка и да чака ден да мине, друг да дойде. Имах едно предложение от чужбина, което отказах, защото се надявам на нещо сериозно. Вече 12 години съм в треньорската професия и искам да покажа възможностите си на професионално ниво.

-Кога български треньор ще се задържи в някой клуб по-дълго време?
-Това ми е болна тема. Предишният път, когато ме освободиха от ЦСКА, ме махнаха след един равен и една загуба. Може да прецените сами дали е нормално. Много се надявам да има повече търпение към треньорите, а не при най-малките загуби или кратки сътресения да ги сменят. За съжаление виждаме и по-малко български треньори – от 16 отбора почти половината са водени от чуждестранни колеги (б.р. – точният брой е 7). Боли ме, чувстваме се недооценени, защото седим отстрани и гледаме. Ако дойде някой треньор с визитка, страхотни резултати – ОК. Дори и ние ще научим от него. Но когато идват недоказани треньори – това вече е болно. Лошото е, че дори имаше случаи с треньори без лицензи, които водят отбори във Втора лига, пак се правят компромиси, а това само влошава ситуацията.

-Вие ще останете в червената хронология с онази победа в дербито с Левски с 3:1 на Герена…
-Преди малко ви казах, че отборът в по-слаба форма или който не е фаворит – може да спечели. Ние влязохме в ролята на аутсайдери. Съперникът се канеше да ни бие с много, говореше се за някакви рекорди. Обаче тогава ЦСКА играеше добре цялата пролет – не случайно след това взехме Купата и Суперкупата.

-Когато заговорихте за чужденците, как ги мотивирахте преди такова дерби?
-Преди този мач през 2011 година отборът беше съставен предимно от българи, на които не е нужно да обясняваш в какъв мач ще играят. Знаете, че всяко дете е израснало с този мач. Бяхме избрали малко чужденци, които щяха да ни свършат работа. Но гръбнакът бе от българи – Тодор Янчев, Спас Делев, Румен Трифонов, Апостол Попов, Бандаловски, Иван Караджов и т.н. Чужденците титуляри в мача бяха само трима – Маркиньос, Грегъри Нелсън и Мишел Платини, като знаете Маркиньос и Платини колко време играеха в България и бяха наясно с обстановката. Двамата вече имаха по 3-4 сезона у нас. Истината е, че чужденецът излиза, играе и не го боли, ако загуби дербито. Докато ние го приемаем по различен начин…

-Ако в предишни интервюта сме говорили за доманацията на Лудогорец и опитите на ЦСКА да я наруши, сега ЦСКА 1948 и Левски също демонстрират амбиции. Как виждате настоящия сезон?
-Да, Левски повиши значително нивото си, ЦСКА 1948 тази година показва израстване, след като привлякоха чужденци и взеха Любо Пенев. Но мисля, че са далеч от това, което прави Лудогорец. Истината е, че и Лудогорец тази година показва развитие в сравнение с предходните две години. Така дистанцията между тях и останалите отбори се запазва. Според мен трудно някой ще се пребори с Лудогорец. Хората работят на спокойствие, не се създава излишно напрежение, действат професионално и постигат успехи.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P