Легендарният Пламен Николов пред БР: По каква работа огромна част от чужденците бяха в Левски?!

Стефан Ралчев
Пламен Николов е един от най-добрите вратари в близкото минало. Легендарен страж, който игра за родния Локомотив Дряново, Локомотив София (1981-1991), Левски (1991-1997) и Септември. Три пъти е шампион с Левски, има три трофея в турнира за Купата на България (2 с Левски и 1 с Локомотив София). С националния отбор участва на световното първенство в САЩ през 1994 година. Потърсихме Пламен Николов заради събитията в Левски.

Ето какво каза Пламен Николов пред екипа на БР Медия:

-Господин Николов, какъв сезон изпраща Левски?
-Откакто ситуацията се промени миналата година и се случиха тези катаклизми е ясно, че нещата не са добре. На всички е ясно защо – след като няма финансова стабилност всичко друго е производно на този факт. Нито можеш да направиш качествена селекция, нито можеш да направиш добър отбор, нито футболистите ти могат да бъдат спокойни…

-Съвсем актуалната тема е официалната раздяла между Левски и Славиша Стоянович. Вашият коментар?
-Първият път на лагера в Кипър му заведоха треньор. Дойде втори път и сега си тръгва, като не знам и не мога да коментирам причината за раздялата – дали защото беше болен, или поради факта, че нещата не вървят в отбора.

Melbet предлага висок начален бонус и високи коефициенти за футбол

-Засегнахте липсата на финанси на Герена. Следва обаче съвсем резонният въпрос – защо, когато нямаш пари, привличаш толкова чужденци през зимата?
-Нямам никаква представа. Предполагах, че Наско има готов вариант, а и самият той го каза миналата година – „ще видите промяната“… Явно обаче нещата се промениха след това, нямам представа защо и как. Сами виждате, че въпросните футболисти, за които вие споменавате, не отговарят на класата на Левски. Аз разделям нещата на две – от една страна административни и финансовите, а от друга – спортно техничекски. Говоря за спортно-техническата част. Привлечените чужденци – Сулака, Рерас, Даске, Насиру Мохамед, по каква работа са в Левски? Те категорично нямат място в отбора и за жалост са поредните, които след 20 дни ще бъдат забравени. Пропуснахме Билал Бари?! Той гледа всички мачове отблизо!

-Последствията от привличането на повечето чужденци, които изредихте, е, че ще имат финансови претенции към Левски…
-За съжаление е така, но винаги трябва да има ясни и точни правила и отношения между клуб и футболисти, треньори или служители. Футболистите са изпълнители и за това, което правят, трябва да си получат възнагражденията.

-Защо от Левски никой не обяснява нищо. Не е ли нормално, когато искаш или молиш феновете за подкрепа, да кажеш какво се случва в клуба?
-Вижте, ясно е, че на Наско му се пече най-голямото яйце… Не му е лесно. Явно бе подведен, защото си спомням неговите изказвания за решение на ситуацията. Но моят въпрос е – аджеба, кой носи отговорността за селекцията в Ледвски. Преди имаше скаутско звено – то предлага, ходи и гледа. Набелязва конкретен брой играчи и някой ги одобрява. Но кой е човекът, който сега носи отговорността за привличането на Сулака, Даске, Рерас, Билал Бари…

-Изглежда това са грешни решения…
-За жалост доста години се взимат грешни решения. Да се върнем преди няколко години, когато решиха да съборят сектора. Вие парите имате ли ги?! Нямаме ги. Бутнаха сектора и така стои недовършен. Не може да разчиташ на някаква дума или обещание, че нещо ще се случи после. Или имаш парите и започваш нещо, или не го стартиращ въобще.

-Феновете помогнаха и то много, буквално спасиха миналото лято клуба?
-Изключителни действия от тяхна страна – миналата година имаше голяма офанзива, направиха дерения, купуваха виртуални билети. Но това не може да става дългосрочно, не може феновете да издържат толкова голям клуб. Трябва да има солидни приходи от спонсори и рекламодатели и покрай тях феновете да помагат. Публична тайна обаче са някои факти – сред феновете има проблеми, съществува разцепление в двете агитки, които седят на различни места на стадиона. Миналата или по-миналата година имаше казус около фенмагазина. И когато говорим за фенската подкрепа това не са маловажни факти.

-Според вас трябва ли да бъде даден шанс на Живко Миланов като треньор за следващия сезон?
-Тук е много интересно. Живко Миланов няма лиценз и се използва друг. Това не е проблем засега, но в дългосрочен план Живко трябва да запише курс, което обаче ще отнеме време. Не знам каква е ситуацията чисто документално около раздялата с Петър Хубчев. Спомняте си, че Славиша Стоянович бе назначен като мениджър, тъй като Хубчев още заемаше поста треньор. Дали двете страни вече са оформили нещата по документи, дали сега може да бъде назначен треньор – не знам. Това също е казус, който трябва да бъде решен или да бъде обяснено как стои на дневен ред. Аз смятам, че Живко трябва да има някой по-опитен около себе си, да натрупа още една-две години стаж и тогава, когато вече е по-подготвен, да действа. Ако трябва да отиде на стаж в някой клуб в Западна Европа, да види структурата на клуба, отговорностите на всеки в йерархията, треньорската работа и т.н.

-Ако лицензът на Левски е застрашен, може ли да се стигне до вариант и развитие по примера на ЦСКА, макар че Наско Сираков и цялата синя общност са категорични, че това няма как да стане?
-В края на краищата Левски няма да е първият отбор със застрашен лиценз. Дано не е и с отнет. Защото там вече нямам представа какво ще се случи. То е ясно от какво е застрашен лицензът – заради задължения от предишни години. Локомотив София обаче показа пътя. В края на краищата, както казват руснаците „поживьом – увидим“…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P