Легендарният Димитър Вичев пред БР: Забравиха ни! Фенове питали – кои са тези легенди, а аз дадох живота си за Ботев!

Стефан Ралчев
Димитър Вичев е емблематичен вратар на Ботев Пловдив. Титулярен страж на канарчетата в продължение на 16 сезона. Носител на Купата на България през 1981 година с жълто-черния екип. Пазил и в националния отбор на България.

Ето какво сподели Димитър Вичев пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Господин Вичев, остават още малко дни до подновяването на сезона в Първа лига. Какво очаквате от Ботев през пролетта?
-Минимум да задържат моментното си класиране, което според мен ще бъде успех. През есента записахме както много добри мачове, така и някои по-колебливи. И истината е, че ако бяхме взели някои от тях, спокойно можеше да бъдем плътно зад ЦСКА на третото място. Но и това не е никак малко, което постигнахме.

Betano bg предлага високи коефициенти и изключителни бонуси

-Как сте, ходите ли да гледате някои от мачовете?
-От клуба ни дават безплатни карти за мачовете, но аз съм си по-често в родния ми Чирпан. Даже сега претърпях една операция на окото, но съм добре… възстановявам се. Благо Блангев ми помогна, закара ме до болницата, после ме върна вкъщи. Много съм му благодарен. Но друга е болната ми тема.

-Какво ви мъчи?
-Някъде около Нова година са се събирали някакви фенчета на Ботев. Мисля, че Иван Глухчев е бил един от малкото поканени от ветераните. И тези фенчета са разправяли – кои са тези легенди?! Не са били поканени нито Петьо Зехтински, нито Бакалов, Панчо Раков, Пашев, Пехливанов – да не ги изброявам всички. Тези, с които бихме Барселона, Байерн Мюнхен… Не знам чия е вината, но се чувстваме обидени от това отношение. Преди няколко години треньор ни беше Николай Костов заедно с Коце Видолов – обаждаха се, събирахме се, питаха ни за мнение или разговаряхме по различни казуси. Сега няма такова нещо. Ние все едно, че не същестуваме. Какви ветерани или легенди сме?! Легенди са тези, които имат по 15-20 мача с екипа на Ботев и после си заминават…

-Очаквате ли това да се промени?
-Не знам, но гледам или чета, че в Левски честитят на някого, връчват му плакет или значка. С една дума – сещат се за ветераните си. Искам да го запишете точно така, както го казвам. Кой е вратарят с най-много мачове без допуснат гол – 108 мача? Димитър Вичев. Ние с Георги Велинов сме лидери в тази класация. Кой е вратарят с най-много спасени дузпи в България? Димитър Вичев заедно сме с Илия Вълов първи по този показател – по 12 спасени дузпи. Знам, че по едно време Илко Пиргов имаше 11, но не съм следял след това дали ни е минал. Дадох живота си за Ботев Пловдив, нищо че пристигнах от Чирпан. На 70-годишния ми юбилей миналата година никой от клуба не се обади, писмо не пратиха дори. Звъняха ми от Берое, където също съм играл. Обадиха ми се всички приятели, с които сме играли в Ботев, но не и от клуба (в този момент се разплаква)!

-Какво е мнението ви за настоящите вратари в Ботев Пловдив?
-Да ви кажа честно, през годините изпуснахме много наши момчета, които можеше да останат и да играят в Ботев. Взех Лилчо Арсов още в 8 клас и започнах да се занимавам с него. След това с Армен Амбарцумян. Дадохме път на Илия Николов, Румен Тинков, Петър Денчев, който е познат и с прякора си Шмайхела, на Мишо Ролев. Всички те поради някакви причини отидоха в други отбори. А бяха със статут на юношески или младежки национали.

-Доста години се занимавахте и с подрастващи? Какво се случи в последните години, за да бъде футболът ни на това ниво, което е в момента?
-Нямаме добри треньори. Това е истината. Това, че отиваш и за две седмици си плащаш за лиценз, не те прави добър треньор. Не са само децата или юношите виновни. Треньорът трябва да ги научи. А те сега гледам, че нямат особено желание да развиват младите. Много по-лесно е да купиш наготово футболист, за да не губиш време да го развиваш. И така останахме без собствени кадри. Има ли ботевисти в Ботев Пловдив в момента?! Има някои млади момчета, но ми се иска да им дадат шанс, както ние навремето го получихме. Пак отбелязвам, нищо, че съм от Чирпан, но играх с три поколения ботевисти. Първо с Чико, Тумби, с Гошо Убинов. После онова нашето поколение от 80-те и накрая с братята Иван и Гено Добревски, с Боре Хвойнев, Ясен Петров и други.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация