Легендарният Ангел Станков пред БР: Мъри е като месия, Левски излиза от сивотата! Можем да изненадаме Лудогорец

Стефан Ралчев
Ангел Станков е бивш футболист на Левски (играл за отбора 1977-1981), като е шампион през 1979 година. Един от много добрите нападатели в историята на сините. Треньор е на Левски през пролетта на 1999 година и остава известен с факта, че е освободен от поста си в края на сезона след записани 14 победи и само 1 равен, като отборът не успява да спечели шампионската титла.

Ето какво каза Ангел Станков след дербито с ЦСКА и преди двубоя с Лудогорец:

-Господин Станков, какво е мнението ви за изминалия мач срещу ЦСКА?
-Левски показа нещо, което се виждаше много рядко напоследък и през есента. Отборът демонстрира устрем, хъс, желание… Преди бяхме апатични, по-спокойни, нямаше живец, както казваме на футболен език. Сега футболистите показаха, че могат да се борят за всяка топка, имат желание да се противопоставят на противника и да искат победата.

betano bg предлага високи коефициенти и много бонуси за футболните фенове

-Макар че отборът игра в намален състав почти цяло полувреме с такава игра би ли могъл да спечели нещо в Разград?
-Трябва да играем много добре подредени в защита, тъй като според мен там продължава да е един от проблемите в отбора. Срещу ЦСКА няколко пъти футболисти на противника изскачаха зад нашата отбрана, а това е поради факта, че не се групираме и не се придвижваме добре. Друг проблем е, че трудно пресираме противника в средата на терена, за да му отнемем топката. И ако не го направим, тогава идват атаките на съперниковия отбор, които сварват защитниците ни не толкова подготвени. Срещу Лудогорец трябва да затворим крилата, защото те ги използват. Трябва да играем дисциплинирано, да имаме и малко късмет и всичко е възможно. Както да направим равен, така и дори да победим…

-Ако няма сняг на терена в неделя, това ще бъде в полза и на двата отбора?!
-Разбира се, че е така. Макар очакванията да са за ниски температури, много се надявам теренът да е добър. Лудогорец има най-добрата база в България и вероятно една от най-добрите в Европа. Така че не се съмнявам в добрите условия, които ще предоставят за двубоя. Тежкият терен, макар и с малко сняг, винаги е проблем. Защото той изчерпва много по-бързо физическите сили на играчите, допълнително се натоварват, а така спадат и техническите им умения заради умората. И не на последно място да не забравяме, че тежкият терен винаги е предпоставка за контузии.

-През седмицата продължи да има различни мнения дали заради този сняг съдията трябваше да отложи мача с ЦСКА за следващия ден? Имаше мнения ЗА, но и такива, които връщаха вашето време, когато сте играли на много по-тежки атмосферни условия… Какво е вашето мнение?
-И двете страни имат право. Да, можеше дербито да бъде отложено за следващия ден – вече обясних за някои неприятни последици от играта на такъв терен. Обаче да – ние сме играли на много по-голям сняг от този, който падна в неделя. Спомням си, че по време на зимните ни лагери дори сме играли международни контроли на доста обилен снеговалеж и навалял сняг. Преди мача ЗИЛ-ът минаваше да почисти терена, но пак си оставаха 4-5 сантиметра, а и допълнително увреждаше тревата. Но тогава условията бяха такива, а сега не са. Евентуално отлагане обаче щеше да настрои и публиката, която не беше никак малко за това време.

-Станимир Стоилов отново коментира темата за състоянието на терените и базите в България.
-Прав е! Категорично е прав. Казах, че Лудогорец има най-добрата база, но ако още 4-5 отбора бяха направили подобни, сега щеше да е съвсем друго. За жалост условията за футбол в България са лоши. Отборите ходят на подготовка зимата на по-топли места, играят контроли на хубави терени. След това, когато се върнат, първенството започва през февруари и футболистите се сблъскват с друга реалност – кал, сняг, дъжд, локви и разкаляни терени. Имайте предвид, че има момчета от чужбина – не само в Левски, но и във всички отбори, които вероятно никога не са играли при такива атмосферни условия.

-Предстоящият мач за първенство с Лудогорец със сигурност е много важен, но след това двата отбора ще играят на полуфиналите за Купата на България. Там може ли сините в два мача да елиминират противника при положение, че реваншът ще е на Герена?
-Ако сега в неделя се случи нещо позитивно, дай боже да направим хикс или да победим, психиката на футболистите ще бъде друга. Защото след това за мачовете за Купата те вече ще знаят, че Лудогорец не е толкова непреодолим. Както и отборът от Разград ще има едно на ум. Както вие казахте, реваншът тогава ще бъде в София и стадионът може би ще се напълно – зависи и от първия мач, но до тези двубои има доста време. До тогава новите попълнения вече ще са навлезли в игрови ритъм, което също ще бъде добре за Левски.

-Съгласен ли сте, че всеки изминал ден работи в полза на Левски, защото Станимир Стоилов се нуждае от време, за да оформи облика на отбора? И колкото повече време има, толкова се очаква тимът да изгражда по-приятно лице за публиката.
-Дълго време седяхме в сивото – между добрите отбори и изпадащите. Загубихме дълго време, защото това не беше манталитетът, културата и философията на Левски! Нашата футболна култура е била на много високо ниво и час по-скоро трябва да се върне на същото ниво. Станимир Стоилов е като месия за отбора и за клуба като цяло в тези времена. Той залага авторитета си с опита да измъкне Левски от този труден момент и дай боже да успее! Аз смятам, че ще се справи. Трябва време и подкрепа на феновете, които до този момент са безупречни. Те са великолепни. От тук нататък с малки и премерени стъпки трябва да се върви напред, да не се правят грешки и клубът ще се стабилизира.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P