Здравко Лазаров пред БР: Ако се играе честно, ЦСКА може да е шампион! Камбуров №1 за футболист на годината!

Стефан Ралчев
Здравко Лазаров е дългогодишен футболист, минал през десетки отбори. Бивш национал, участник на последното голямо първенство, на което игра България – Евро 2004 в Португалия. В България е играл и за ЦСКА, и за Левски, както за Локомотив Пловдив, Славия, Хебър и други. Направи дълга добра кариера в Турция в Коджаелиспор, Газиантепспор и Ерджиеспор.

Ето какво каза Здравко Лазаров пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Здравко, ЦСКА и Лудогорец приключиха календарната 2021 година, очакваше ли победата на червените?
-Честно казано, очаквах я, защото гледам почти всички мачове на Лудогорец и отборът въобще не е това, което беше преди. ЦСКА се хвърля на Армията, играе здраво и показа огромно желание и хъс за победата. И я постигна съвсем заслужено.

-Ти си поредният, който отбелязва, че има нещо в Лудогорец.
-Този отбор в настоящия си вид няма нищо общо с онзи, който беше хегемон в продължение на 7-8 години. Срещу ЦСКА на Армията само ритаха топката напред и гледаха да не загубят. Това не беше Лудогорец. Но и ЦСКА игра много агресивно, хареса ми желанието, което демонстрира отборът.

Вижте нашето Bwin Ревю за всички подробности и възможности за страхотни печалби

-Две точки предимство за Лудогорец – има ли шанс ЦСКА да преобърне статуквото още този сезон?
-Стойчо Младенов е прав като каза след мача, че ако се играе честно, ЦСКА има шанс да пребори Лудогорец. Но знаете, че и в Разград няма да си оставят магарето в калта. Ето, още вчера обявиха трансфер, вероятно ще привлекат още нови футболисти.

-А треньор трябва ли им?
-Много е сложна ситуацията с треньорите в Лудогорец. Взимат треньор, после го махат, дават временно нещата на Станислав Генчев. После пак същото се повтаря и така безброй пъти. Станислав е добро момче и добър треньор, в който има перспектива. Но виждате, че на българите трудно се дава шанс. Моето мнение е, че трябва да му дадат шанс.

-Да, но когато няма резултати?!
-Така е. Но той какво да направи. Там са трима българи и 18 чужденци. Няма какво да си кривим душата, чужденците в момента са далеч от онези, които бяха предишни години. И това се вижда с просто око.

-Да се върнем на ЦСКА. На Армията сякаш трябва да съжаляват за пропуснатите шансове през есента?
-В няколко мача това наистина е така. Славия изравни в 91-ата минута, а резултатът трябваше да е 4-5 на нула, Пирин изравни в 91-ата минута – ето ти 4 точки. ЦСКА се спечели и в Кърджали… Но пък и Лудогорец направи грешки, но като че ли ЦСКА повече има за какво да съжалява. Тези 4-5 точки не бяха за изпускане. Ако през зимата се привлекат 2-3 стойностни нови попълнения, а Стойчо Младенов знае как да надгради, отборът има големи шансове за пролетта.

-Следиш ли какво се случва в Локомотив Пловдив?
-Знаете, че този отбор ми е на сърцето. Сашо Тунчев се справя повече от добре с потенциала, с който разполага в отбора. Дори мога да кажа, че си изсмуква от пръстите. Ще му бъде трудно обаче през пролетта, ако не бъдат взети нови футболисти.

-Финансовата ситуация изглежда притеснителна на Лаута?
-Не съм вътре в клуба и не знам детайли, но дано се справят. Видяхте – Гонзо си тръгна, и аз чета за някакви трудности откъм финансите, но дано не се влошат нещата.

-Кой трябва да стане футболист №1 на България?
-(замисля се за известно време). Ами то няма кой…

-От известно време се спрягат няколко имена – Кирил Десподов, Мартин Камбуров, Георги Йомов, Тодор Неделев…
-Категорично Мартин Камбуров. Той заслужава приза. Тази година направи нещо историческо, подобри рекорда на Петър Жеков. Мартин играе на 41 години. Аз лично знам какво е да си действащ футболист на такава възраст, защото и аз играх до 40 години. Не е като да си на 20. Тялото в никакъв случай не е същото. Няма две мнения по въпроса – Камбуров трябва да е №1. И тук наградата въобще няма да е като снизходителна, защото вече е на края на кариерата си и да му бъде дадена. Напротив – Камбуров играе на ниво и продължава да вкарва голове, с които носи победи на отбора си.

-Ще тръгне ли Левски нагоре със Станимир Стоилов?
-Мъри е доказан треньор и вече се вижда, че има промяна в играта на Левски. Разбира се, ще му трябва време и някои нови футболисти. Там по-важното е да се справят с парите. Много се надявам да има силен Левски, защото без силни ЦСКА и Левски, няма и национален отбор. На европейското 2004 година в Португалия в състава имаше четирима футболисти на Левски, трима от Литекс, двама от ЦСКА и двама от Локомотив Пловдив – общо 11 футболисти от „А“ група и 12 бяхме от чужбина. Но вижте – цели шестима са били от Левски и ЦСКА, а сега какво е положението?! В националния отбор да няма футболисти от Левски и ЦСКА е престъпление! Работата е доста сбъркана и нещата отиват още по на зле, ако не се вземат мерки.

-Мерките минават през промяна. Какво е мнението ти за желанието Димитър Бербатов да стане президент на БФС?
-Видяхте, че в държавата настъпи промяна. В спорта и в частност във футбола според мен също трябват промени. Аз не съм адвокат на никого. И Борислав Михайлов ми е бил шеф, работили сме заедно, а с Митко Бербатов и със Стилиян съм играл в националния отбор. Трябват обаче промени, ако искаме да мръднем нанякъде. И тази промяна дано да е за добро. Трябва да се опита нещо ново, за да видим дали ще могат да се справят. Не е гаранция, че ще успеят, но поне да видим ще стане ли, защото виждаме всички какво е настоящото положение.

-Наскоро бе поканен като специален гост в Измит на събитие, организирано от кмета и общината. Част от мероприятието бе под надслов „Измит не забравя Здравко Лазаров“…
-Почувствах се много трогнат. Бяхме заедно със съпругата ми. 18 години не бях стъпвал там. Не може да си представите какво уважение и каква чест към мен. Няма да излъжа, ако кажа, че в Турция ме уважават повече от България. Почувствах се наистина специален, развълнувах се. Хората още ме помнят, снимаха се с мен, раздавах автографи. Пред хората казах, че Коджаелиспор завинаги ще остане в сърцето ми, а феновете на отбора са най-добрите. Истината е, че най-важната стъпка в кариерата ми бе да премина в Коджаелиспор. С отбора спечелихме Купата на Турция през 2002 година, на финала победихме Бешикташ с 4:0, като аз вкарах един от головете. Тази тема, разбира се, бе основна по време на срещата ми с фенове и хората от местната власт. Не бяха забравили нито един детайл, а минаха толкова години от тогава.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P