Треньорът на Струмска слава: Радомир е пример, други градове се превърнаха в призраци!

Стефан Ралчев
Държавата нехае за спортните бази, добавя Владимир Димитров

Струмска слава (Радомир) завърши на историческото 5 място във Втора лига през сезон 2023/2024. Това е най-доброто класиране в най-новата история на отбора, която включва 7 поредни сезона в единна Втора лига.

Славата има 6 поредни сезона във втора дивизия в средата и края на 50-те години на миналия век (от 1954 до сезон 1958/1959 включително), но тогава форматът е съвсем различен и има години, в които съществуват дори пет „Б“ групи, разделени на териториален принцип, но и по това време отборът никога не е част от единна „Б“ група.

Старши треньорът на Струмска слава Владимир Димитров даде интервю пред официалния сайт на клуба след края на успешния сезон:

-Господин Димитров, когато се завърнахте начело на отбора, си пожелахте пето място и го постигнахте.
-Човек трябва да има цели! Човек без цел, в каквато и да е област, за мен води безмислен начин на живот. Трява да си поставиш високи цели, ако си амбициозен. За мен петото място според възможностите на отбора и клуба бе горе долу програма максимум – постигнахме я, което значи, че сме работили правилно. И съм повече от доволен.

-С петото място обаче се вижда и усеща настроението на хората, които ще очакват нещо още по-добро като класиране. Може ли да отговорите на тези очаквания?
-Когато имаш успехи, дори една крачка назад е неуспех. Но ние трябва да се съобразяваме с реалността. При положение, че нямаме генерален спонсор и при оттегляне на бетинг компаниите, е изключително трудно финансирането на един общински отбор. Ние нямаме генерален спонсор, който да се зарази от успехите на отбора и да каже, че догодина ще отпусне повече пари. Радомир нито е областен град, нито сме град с огромни традиции във футбола и ни е изключително трудно. Да, ако се подобри финансирането, дай Боже да се намери човек да дава пари, тогава ще си поставим и по-високи цели.

-В крайното класиране изпреварихте отбори и с повече традиции, и от по-големи градове. Как е възможно, защото мнозина се питат как се случват нещата в Струмска слава?
-Всеки минус си има и плюс. Отборите, които имат по-голям бюджет и имат солиден спонсор, този спонсор до голяма степен определя и правилата в тези клубове. Без да обиждам никого повечето от хората, които дават пари за спорт, не са толкова навътре в материята и не намират подходящите хора, които да управляват клубовете им. Както са казали хората, много баби – хилаво бебе. Да, ние нямаме достатъчно пари за нещо по-голямо, но имаме пълна свобода да решаваме кое е правилно и кое – не. В Струмска слава сме аз и Кирил Николов – други хора да работят за футбола в Радомир няма. И това, че имаме успехи, говори, че работим изключително правилно. Всичко се случва на база опита на Кирил Николов във футбола и моите амбиции, които никога не са малки. Аз да играя и на „Не се сърди човече“ искам да побеждавам. Получи се спойка, за която бих казал, че много отбори могат да ни завиждат.

-Малък екип, но това пък ви позволява да държите всичко под вашия контрол.
-Точно така, аз знам за какво става въпрос и никъде не се къса нишката. Знам с какъв бюджет разполагаме, знам, че не можем да се надскочим, защото много отбори го правят и през първия полусезон дават големи заплати, а след това какво се случва?! Удря ги бързия влак на безпаричието. Аз знам как се изкарват парите, колко може да си позволим, за какво може да ги изразходваме и че не можем да похарчим и лев повече от това, което имаме. Отстрани е много чудно за хората, но когато контролираш целия процес от началото до края, не е чак толкова трудно.

-Какво ви предстои сега след края на сезона?
-Сега ни предстои лятна селекция, която ще е изключително трудна, защото нямаме огромни финанси. Трябва да се подсилим в атакуващ план, защото ние сме след Марек и Септември, заедно със Спартак (Варна) с най-добрата защита в групата. Нападателите обаче струват пари и трябва да поработим в тази посока. Да намерим трима-четирима офанзивни футболисти и ако случим на такива, мисля дори, че ще подобрим класирането и от този сезон.

-Склонни ли сте да се разделите с някои от футболистите от настоящия отбор?
-Да, само ако е отбор от Първа лига. Ние сме един колектив и те ми вярват. За разлика от много други треньори бих се лишил от всеки един, който има перспектива за развитие. Повечето треньори гледат да запазят отбора си, за да може да имат успехи. Аз съм го показал много пъти, че футболисти, които са ми супер важни, но към тях има интерес от отбор над нашия като ниво, организация и сметнем, че той би се развил, на драго сърце, дори и да има договор, бих го пуснал.

-Има ли нещо, което не постигнахте през сезона и съжалявате?
-Няма много такива неща и класирането го доказва. Но няма как да не съжалявам за три конкретни мача. Гостуването на Спартак (Плевен), срещу Спартак (Варна) и с Марица. В първите два двубоя бяхме жестоко окастрени от съдиите, а за срещата с Марица сами сме си виновни. По-слаб мач този отбор няма как да изиграе! Това беше… Аз не можах да повярвам, че това са моите футболисти и могат да изглеждат по този начин. Необяснимо за мен, не знам какво се случи, но ние през първото полувреме изглеждахме потресаващо и Марица можеше да вкара много повече от тези три гола, с които водеше на почивката. След този мач обаче явно си взехме бележка, отборът заигра добре, с настроение и то срещу отбори, които са преди нас в класирането. И това говори добре за нашия отбор, след като можем да си вземем поука и да не повтяраме грешката, която направихме.

-В последните кръгове буквално взривихте футболната общественост, след като постигнахте над Септември и Добруджа, направихте равен с Марек…
-Малко ще се отклоня от темата. Слушах обзора на Втора лига, където гост бе Вили Вуцов. Благодаря му, че ни похвали за доброто класиране и това, че всеки трябва да се съобразява с нас. Лошо впечатление ми направиха думите му, че през новия сезон Лицензионната комисия трябва да вземе мерки и да не се допускат отбори като Радомир в професионалния футбол с такова състояние на терена и материалната база. Да, аз не казвам, че условията ни са добри, но ние нямаме спонсор, не сме богата община, нямаме никакви възможности. Защо хора като Вили Вуцов, които би трябвало да са част от футболния живот на една страна, не каже, че държавата трябва да вземе мерки и да се подобрят тези условията. Ето това ме огорчи! Мисленето на футболните хора. Този спорт прославя една Община, до голяма степен това е едно от лицата на един град. И не мога да разбера защо държавата продължава да нехае и не подобри условията не само на футбола, а и на спорта като цяло. Ако големите клубове от елита имат собственици или големи спонсори – донякъде разбирам, но защо не се погледне във всеки един друг град, в който също има футбол и спорт какво е състоянието на базите. Нямам политически убеждения и не искам да се връщам в един отминал строй, но тогава във всеки град имаше стадиони, зали, спортни паралелки и т.н. В основата е точно това – материалната база и условията, за да създадем спортисти. А държавата не прави нищичко! Не е чак толкова сложно и не струва чак толкова много пари.

-Как стоят нещата в тази насока в Радомир?
-Благодаря лично на кмета г-н Кирил Стоев. Толкова е съпричастен към всичко, което правехме през сезона и към всеки един резултат. Беше лично и на стадион Бончук на последния ни мач, защото го уверих, че ще ги победим. Съжалявам, че не успяхме… Вижда се, че помага от сърце и дай боже повече такива кметове, които милеят за спорта. Тази година трябва да се стартира една зала, близо до стадиона, закрит тенис корт и всичко това показва, че се мисли посока спортна инфраструктура. Защото град без спорт и култура за мен не само няма душа, но няма и тяло. И какво остава?! Едни призраци и привидения, в които са се превърнали повечето градове.

-Ще продължи ли Струмска слава и през следващия сезон да бъде този отбор, който може да победи всеки независимо дали в Радомир, или като гост?
-Със сигурност ще продължим по същия начин. Дай боже да надградим с правилните попълнения и мога да обещая на хората да очакват от Струмска слава един много трудно преодолим отбор. Отбор, който се надявам че ще ги радва следващия сезон. Благодаря на всички момчета в отбора, сега е време за кратка почивка, защото първата тренировка за лятото чука на вратата…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P