Треньорът на Несебър: Заслужени шампиони! Рецептата е постоянство и много работа

Стефан Ралчев
Момчетата са характери и ще се съобразяват с нас във Втора лига

Николай Жечев

ОФК Несебър стана шампион на Югоизточната Трета лига през сезон 2023/2024, с което си осигури класиране във Втора лига. Ето какво каза старши треньорът Николай Жечев пред официалния сайт на клуба:

-Господин Жечев, честито. Колко труден бе изминалият сезон?
-Благодаря ви. На първо място поздравям футболистите за старанието през абсолютно целия сезон. Благодаря на моя екип и на ръководството в лицето на президента Недялко Москов за доверието към мен, към екипа, както и за прекрасните условия, които ни осигури. Досега не съм работил с толкова упорит и можещ футболен човек. Наистина измина един тежък сезон, в който до последно не се знаеше кой ще спечели първото място. За нас радващото бе, че всеки противник излизаше срещу нас мотивиран, а това ни държеше почти през целия сезон отговорни и концентрирани. Имахме и трудни моменти, през втората част от сезона загубихме точки, но в крайна сметка винаги съм казвал, че когато се трудиш, рано или късно получаваш. Показахме, че сме най-добрият отбор в Югоизточната Трета лига. Уважение към всички съперници, но заслужено станахме шампиони.

-Имаше ли момент, в който загубихте вяра, защото изоставането бе дори 4 точки?
-Надежди не съм загубил, но стана много трудно, когато противниците поведоха с 4 точки. От тогава нататък реално ние не разчитахме изцяло на себе си. Играехме нашите мачове, но и чакахме съперниците да сбъркат. Минаваха ми мисли, че може би трудно ще наваксаме това изоставане, но ние се възползвахме от грешките на конкурентите и си върнахме първото място.

-Първо място, което бе оценено от съперниците. Получихте поздравления от един от конкурентите ви – Спартак (Пловдив)?
-Уважение и респект към Спартак (Пловдив). Поздравиха ни за първото място и казаха, че заслужено влизаме във Втора лига. Това е уважение към нашите футболисти, да се почувстват оценени. Защото знаете, че когато получиш признание от противника, е най-добрата оценка за труда и това, което си постигнал! Подобно отношение е много важно. Ясно е, че на терена всеки е характер и иска да побеждава, но извън терена трябва да сме приятели.

-През зимата от отбора си тръгнаха двама основни футболисти, а през пролетта имахте доста контузени почти през цялото време. Това колко затрудни процеса?
-През зимата, когато ни напуснаха Виктор Янев и Ники Дросев, на техните места взехме Антон Узунов, младия Никола Гелин, Стоянчо Велинов, Христо Георгиев, който обаче се контузи трайно. Всички момчета допринесоха максимално за първото ни място. Що се отнася да контузиите – Велинов бе с травма около два месеца, Венци Христов също дълго време беше аут. Но съм изключително доволен от Антон Узунов и Никола Гелин, които успяха бързо да се впишат в състава и да изнесат огромна част от товара през пролетта. А в последните кръгове, когато се върнаха и контузените, се видя, че трудно можем да бъдем спрени. Само за последните два мача вкарахме 12 гола…

-Да се отправим и към тези голове… Реализирани 121 гола за разлика от 84 миналата година. Спечелените точки сега са 95 в сравнение с 83 през миналия сезон. Какво говори тази статистика?
-За постоянство и много работа. И то добре свършена работа. Аз доста често казвам, че създаваме много голови положения и не успяваме да вкарваме достатъчно голове, а имаме 121 попадения. Представяте ли си, ако бяхме вкарвали повече положения?! През сезона обърнахме внимание на представянето ни в офанзивен план и резултатите са на лице.

-Какво бе нивото на групата според вас този сезон?
-Моето мнение е, че беше много по-равностойна. Абсолютно навсякъде ни беше трудно. Давам ви пример, гостуваме на Секирово – освен че не успяхме да ги победим, те играха съвсем добър футбол. Не искам да изброявам всички отбори, но всеки заслужава уважение за старанието си.

-В някои от трудните моменти футболистите вярваха ли ви, че ги водите по правилния път?
-Аз съм убеден, че вярват. Имахме трудни моменти, усещал съм в някои мачове особено навън, че са леко разколабени, но хубавото е, че съумяхме да се съберем като колектив. Не прибързвахме с оценки, а провеждахме разговорите на следващия ден, след даден мач. В един такъв момент е много важно да подходим правилно, защото в съблекалнята са 20 различни характера. Надявам се, че успях да ги предразположа да се чувстват уверени в своите възможности.

-Какво обаче не успяхте да свършите през сезона?
-Може би по-рано да си осигурим влизането във Втора лига и да нямаше драматичната развръзка накрая.

-А сега Втора лига? Каква е реална ви цел?
-На мен ми се иска, ако можем да запазим 90% от тези момчета. Разбира се, да надградим отбора с 4-5 нови футболисти. Мисля, че този отбор, който е заедно трета година, заслужава да играе професионален футбол. Ако футболистите си повярват, както до момента, мисля, че ще се представим силно и във Втора лига. Не искам да говоря за оставане във Втора лига, защото смятам, че ще бъдем в горната половина на таблицата. Познавам момчетата и знам, че ще бъдем стойностен отбор, с когото всеки един противник ще се съобразява. Пожелавам им само да са здрави и да показват възможностите си и занапред. А аз съм убеден, че ще го направят, защото са с характери на победители.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P