Теодор Тодоров след требъла с Хебър: Пожелавам на всеки да има цял един град зад гърба си

Стефан Ралчев
Теодор Тодоров е една от големите звезди на българския волейбол в последните над десет години. Игра няколко години в ЦСКА, след това в Русия, Турция, Швейцария. Завърна се у нас и мина през Монтана, Нефтохимик, ЦСКА, а вече две години и половина е в Хебър (Пазарджик). Националът даде интервю пред Букмейкър Рейтинги след втората поредна шампионска титла на отбора:

Ето какво каза Теодор Тодоров пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Теди, за една календарна година спечели четири трофея с Хебър – две шампионски титли, една купа и една суперкупа. Как се чувстваш?
-За една година и няколко дни две шампионски титли – смятам, че е повече от невероятен успех. Не на всеки може да се отдаде, наслаждаваме се изцяло на момента и на деня, защото днес ще свърши, ще дойде нов ден, но тези неща остават завинаги.

Букмейкърът бетано предлага високи коефициенти и за топ волейболните събития в Европа и света

-35 мача, 35 победи във всички турнири на домашната сцена. Мнозина може да кажат – прекалено лесно изглежда, излизат и просто побеждават в поредния си мач?
-Не знам колко лесно е изглеждало отстрани, но последните три мача с Нефтохимик бяха изключително тежки. Те играха не на върха на възможностите си, а дори ги надхвърлиха. Имаше моменти, в които ние се борехме да играем добре срещу тях, така че не бих казал, че е било изключително лесно. Да, имаше много мачове, които завършваха безмислено с по 3:0, 3:0, 3:0 в абсолютно всички кръгове, но това е форматът на първенството. Трябва да го приемем и да играем по този начин, защото така е за всички отбори.

-Спомена за формата на първенството и не е тайна, че той не е във ваша полза. Има мачове и то не малко, в които вие по-опитните трудно бихте се мотивирали срещу съперниците без да ги подценяваме.
-Както има плюсове, така има и минуси. Имахме приличен поток в Шампионска лига, ако изключим Ястрежебски, и играхме силни мачове. Когато имаш много мачове, играеш на няколко фронта, както ние в Шампионска лига, от време на време е хубаво да вземеш малко въздух. Но за отбор, който приключи по-рано с мачове на други фронтове и остане само първенството, не е плюс, защото губиш ниво и форма.

-Ти не за първи път си част от отбор, който не допуска нито една загуба през сезона?
-Да, през 2010/2011 с ЦСКА направихме същия сезон. Спечелихме четири трофея тогава – шампионската титла, Купата на България, както и двете купи в тогавашните турнири – Купа “Атаро Клима” и купа “Филипови”. И тогава стигнахме полуфинала за купата на ЦЕВ.

-Какво ще правиш от тук нататък? Оставаш ли в Хебър и за следващия сезон?
-От днес сме в почивка, все още съм на вълна шампионска титла и не мисля за следващия сезон. Има време, така че…

-Остава ли ти се в България?
-Това ми е трети сезон у нас, честно казано свикнах. За мен и семейството ми е по-добре да остана. Не горя на всяка цена да изляза в чужбина. Но ако излезе нещо, което наистина си заслужава, мога да го разгледам.

-Да поговорим за цялостната организация в Хебър. Играл си на доста места, твоето наблюдение от работата в Пазарджик.
-Това, което се случва в Пазарджик, трябва да бъде пример не само за всички отбори в България, но и за голяма част от отборите в Европа и света. Страхотна организация, много добре разпределен бюджет, добре балансиран отбор – имаш 6-7 титуляри, които имат зад гърба си още 6-7 резерви, които са готови във всеки един момент да влязат и да помогнат. Добавяме и двама-трима чужденци. Не коментирам Брадли Гънтър, който се доказа вече няколко години. Буквално ме удиви в последните мачове, защото смятах, че го познавам много добре (смее се). Той показа, че може още и още. Направи страхотен финален спринт.

-Посрещнаха ви много фенове, залата се пълни в почти всеки мач. Това какво означава за вас, гледайки през призмата на всички хора, които ви подкрепят?
-Много е хубаво. Като бяхме отпред пред всички, за да ни наградят и да покажем трофеите, си мислех, че ако в София станеш шампион по волейбол… хубаво е за отбора. Ако е ЦСКА или Левски, ще дойдат феновете, но до тук. Да, ще има фенове, които ще се радват, но няма да е цял град, който да съпреживява успехите заедно с теб. Единствените, които се доближават донякъде като фенове и такава подкрепа, съм виждал в Добрич. Това, което се случва в Пазарджик, не съм виждал на друго място в България – поне от местата, на които аз съм играл. Страхотно е и го пожелавам на всички клубове, отбори и състезатели да го изпитат.

-Накъде може да надгради Хебър, за да се утвърди и на европейската сцена, а и да привлича все по-класни и познати имена в състава си?
-Хебър тепърва пробива в Европа. В България се превърна в доминиращ отбор, спечели две поредни титли, но за първа година реално се появихме в групите на Шампионската лига. За да идват хора от световно ниво, трябва да се задържиш в групите, да излезеш от тях, да изненадаш някой шампион на Европа – италиански или руски отбор. За да може да се забележиш. Но не да го направиш еднократно и на следващата година никой да не чуе за теб.

-В един момент от сезона получи контузия, Камило Плачи също имаше здравословен проблем. Това разколеба ли ви, макар да не си личеше по резултатите?
-Аз знам какъв ми е проблемът с гърба, знам какво ми трябва като лечение и възстановяване. За отсъствието на Камило – той със сигурност знае по всяко едно време какво се случва, помагал е с каквото може от дистанция. Помощникът му Мартин Коста Бланко се справи добре предвид създалата се ситуация, свърши работата и всеки от нас на практика гледаше да си свърши работата.

-Двете ти малки дъщерички радват ли се на твоите успехи?
-Те все още не разбират. Казваш им да пляскат – те пляскат (смее се). Питат ме дали тупам топката или защо не я тупам – задават такива детски въпроси. Но вече започнаха да викат Хебър, Хебър, гледат мачовете по телевизията, за да ме видят.

-Накъде отива първенството, защото е ясно за Хебър и Нефтохимик. Но ако прибавим Дея, Левски и ЦСКА, да не забравяме и Монтана…
-Надявам се нивото да се покачи още, защото винаги сме имали добри волейболисти, а добри волейболисти се става с добро първенство. Едно време аз, когато влязох в националния отбор 2009 година, към тима следващите няколко години се присъединяваха по двама-трима души и можехме да дадем конкуренция. В последните години обаче нивото не е такова, младите момчета гледат да излязат по-рано в чужбина. Там обаче отиват и не е гаранция, че ще играят – някои от тях седят резерви. Как след това искаш това момче да дойде и да носи голяма тежест в националния отбор на големи турнири?! Той на практика няма мачове в клубния си отбор, а искаме да носи голяма отговорност в националния тим – да играе четвъртфинали, полуфинали или класиране за Олимпийски игри.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P