Електронните спортове: Развитие в България, турнири, уговорени мачове и милиарди приходи

Стефан Ралчев
Периодът на „замразяване“ на почти целия активен световен спорт постави на тежко изпитание всички зависими страни – спортисти, организации, финансови компании, спонсори и други. В това време обаче един спорт за пореден път изкачи своя връх.

Електронни спортове уговорени мачове залози българия

Вероятно сте чували за електронни спортове. Ако не сте – трябва да знаете, че в този вид спортове също има състезатели, клубове, залози (печалби и загуби), радости и разочарования, както и големи спонсорски договори и огромни печалби. В последните няколко години еSports, както може да ги срещнете като наименования, бележат изключително развитие. На година се провеждат средно над 5000 събития по електронни спортове. А те, повярвайте, генерират колосални финансови постъпления. Не случайно водещи бизнес империи и букмейкъри вече са част от Електронните спортове. И също така – никак не случайно постоянно се разработват нови и нови игри, които завладяват все по-голяма част от пазара по цял свят.

Знаете ли че… Електронните спортове са такъв феномен, че никак не са далеч дори от включване в Олимпийската програма. И според специалистите, ако е късно за Токио 2021, няма да е чудно, ако за следващата Олимпиада кандидатстват и получат одобрение да бъдат част от голямото олимпийски семейство. Една от причините за „избухването“ на Е-спортовете е гигантските пари, които генерират състезанията. Някои турнири имат по-солиден награден фонд дори от емблематичния тенис турнир Уимбълдън.

Първото световно първенство по Fortnite имаше награден фонд от 3 милиона щатски долара, а за сравнение победителят от Уимбълдън през 2019 година получи „само“ 2 950 000 долара. И още един убеждаващ факт, че електронните спортове са хит – те имат обща аудитория около 454 милиона души, докато тази на Формула 1 наброява 490 милиона души. Наистина има разлика, но тук сравняваме легендарните състезания от Формула 1, които стартират през 50-те на миналия век с почти нов, прохождащ вид спорт.

Турнири като The International и Fortnite World Cup обикновено се предават на живо от огромни спортни зали, а категорично по-голямата част от ресурсите идват от залози. Очаква се през 2020 година сумата на залозите да нарасне до 13 милиарда долара в сравнение със „само“ 5.5 милиарда долара през 2016 година. И няма как да бъде по друг начин, когато световни водещи брандове, сред които Coca Cola, Louis Vuitton и BMW, са привлечени от идеята да трупат печалби през електронните спортове.

Турнири по Електронни спортове

Турнири се провеждат през цялата година и не зависят от пандемията от Коронавирус или други странични фактори, които могат да прекъснат, прекратят или отменят футболен, тенис или баскетболен мач, например. Част от състезанията по електронни спортове са на регионален или национален принцип. Има и много международни издания, като най-известните са – Arena World Championship (Световно първенство на най-разпространената ролева игра – WoW); ESL One (Серия турнири, организирани от германската компания ESL); League of Legends World Championship (Световен шампионат); The International (Най-популярният турнир за играчи на Dota 2); FIFA Interactive World Cup. На практика всяка една от популярните игри – Starcraft, League of Legends, World of Warcraft, Counter Strike, FIFA, Call of Duty, Dota, има свои световни и континентални първенства.

Електронни спортове букмейкър рейтинги

Има ли уговорени мачове в Електронните спортове

През месец август 2019 година полицията във Виктория (Австралия) арестува шестима младежи, които се състезават в една от най-популярните игри Counter-Strike: Global Offtack!!! Властите са проследявали заподозрените в продължение на 6 месеца и в първото подобно разследване обявиха, че арестуваните умишлено са загубили поне пет мача от турнири, за да генерират печалби от незаконни залози. Възможната присъда за деянията им е 10 години затвор. Тъй като е ясно, че парите в този вид спортове нараства с всеки изминал ден, изкушението на играчите да напушат правилата нараства право пропорционално.

Спокойно може да се каже, че има корупция сред геймърите – незаконни залози, свързани с умишлено загубени мачове с цел печалба. По-трудното в случая с електронните спортове е, че всичко се случва във виртуален свят, който обхваща множество юрисдикции. Далеч по-трудно от реалните спортни събития. „Не е възможно напълно да елиминираме незаконните залагания на двубоите в електронните спортове. Става въпрос за ограничаване им на пазара в най-голяма степен“, коментира Стивън Хана, директор на звено за борба с корупция към Комисията за интегриране на е-Спортовете в Австралия.

Точно както в реалните спортни събития, при електронните спортове също има начини за умишлени загуби. Индийският геймър Никхил Кумават, известен с никнейма си „Forsaken“, използва софтуер, за да мами и подобрява шансовете си за победа. През 2016 година Лий Сюн Хон „Life”, един от най-добрите геймъри на Южна Корея, получи забрана доживот да практикува Електронни спортове и бе изпратен в затвора за 18 месеца, след като бе доказано, че е манипулирал два професионални мача.

За да се избегне пристрастяването към хазарт или нерегламентирани действия правителствата на огромни икономики, сред които САЩ, някои азиатски страни, Испания и Швеция, работят към превенция с по-младите геймъри, тъй като повечето много успешни състезатели по електронни спортове са именно тийнейджъри. Това дори включва използването на специални лекарства, които намаляват времето за реакция или подобряват концентрацията. Едно от тях е разработено за лечение на хиперактивност, от която страдат повечето геймъри.

Къде е изходът? Един от начините тази индустрия да стане по-професионална и прозрачна е навлизането на големи медийни компании в този бизнес. През 2015 година шведската Modern Times Group придоби мажоритарен дял в ESL, за сумата от 87 милиона долара. От тогава телевизионното излъчване стана в пъти по-сериозно, но и по-професионално. Немската ProSiebenSat.1 Media съвсем наскоро купи контролния пакет акции от уебсайта esports.com, който разпространява новини в индустрията и излъчва различни турнири чрез своите телевизионни канали. „искаме да помогнем за развитието на електронните спортове. За целта обаче не можем да си позволим в телевизионен ефир, а и в публичното пространство, да ставаме свидетели на скандали“, коментира Стефан Зант, който ръководи спортния бизнес отдел на ProSieben.

eSports в България

Скоро след като eSports се превърна в световен феномен, този спорт стана много популярен на доста изненадващи места. Източноевропейски страни, сред които и България, бързо си създадоха име в електронните спортове, благодарение на много и добри талантливи играчи, висока скорост на интернет и като цяло – младото население. За съжаление все още липсваща по-добра рамка заразвитие на електронните спортове, засега оставя България в ролята на не водеща страна в този вид спортове. Въпреки това има някои много добри играчи, известни по цял свят в различни дисциплини.

Counter-Strike

Най-популярният CS отбор от България е HSBG (Head Shot Bulgaria). Отбор, който мери сили с част от най-добрите конкуренти и постига впечатляващи резултати. Един от най-забележителните резултати на HSBG Counter-Strike бе в Сараево, където загубиха на полуфиналите от бъдещите шампиони и един от най-добри отбори в света – Na’Vi.

Дота 2

Единствената причина нашият списък с най-добрите български постижения в света на електронните спортове да не започва с Dota 2 е, че CS е далеч по-популярен. Има един български играч на Dota 2, който е известен сред всички играчи и фенове. Истинското му име е Иван Иванов, а той е известен като MinD_ContRoL. Той спечели The International Dota 2 през 2017 с Team Liquid, а наградата бе умопомрачаваща – 2 172 536 щатски долара.

Електронни спортове българия Тийм Нигма

WarCraft III

Вече видяхме как Иван Иванов претендира за най-високо признание в Dota 2 с Team Liquid. Време е да ви запознаем с още една българска звезда на eSports, но в WarCraft III. Здравко Георгиев, известен още като „Insomnia“, беше легенда още през 2003 година, когато електронните спортове тъкмо прохождаха в Европа. Играейки със Sk-Gaming, Insomnia спечели златен медал през 2003 г. На Grand Final World Cyber Games. Победата бе изкована с успех над Chinahuman от Китай.

С толкова много български таланти (ще ви запознаем подробно с повечето българи в друга статия) е въпрос на време страната ни да получи по-сериозно световно признание. Дори и да не сте активни състезатели по електронни спортове, може да подкрепите българските момчета в споменатите вече отбори, като заложите на техните битки. Водещите букмейкъри предлагат добри възможности за залози, от които може да се възползвате. Букмейкърът 1xBet е един от лидерите, който предлага изключително разнообразни пазари за електронни спортове. На някои събития имате повече от 40 различни маркета за залог. След руската компания може да добавим един от българските лидери – Winbet, както и Bwin и Efbet.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P