Илиан Стоянов-Коловати пред БР: Треньорът на националния отбор трябва да е послушко! В БФС само си кютат, не ги ли е срам…

Стефан Ралчев
Илиан Стоянов-Коловати е един от емблематичните футболисти на Левски. Два пъти е шампион, три пъти носител на купата на страната, дългогодишен национал на България с 40 мача, участие на европейското първенство през 2004 година. Направи дълга и успешна кариера в Япония, като спечели трофеи и в Страната на изгряващото слънце.

Ето какво каза Илиан Стоянов по доста актуални теми в интервю пред Букмейкър Рейтинги.

-Илиане, дойде време, в което отчитаме всеки жребий за квалификационни мачове като поредното събитие без да влагаме особени емоции. И най-лошото е, че в тези жребии България е все по-надолу в урните и никой не прави сметки за нищо.
-Искам да ви попитам защо ме търсите в далечна Япония? Когато започна да говоря, го правя с истината и истинските имена, затова ли ме търсите?! На много хора не им харесва това, което казвам, но аз съм такъв човек.

-Търся те и поради тази причина – казваш нещата такива, каквито са!
-Дори не знаех, че има е имало жребий. Не знам от колко време не съм гледал мач на националния отбор на България. За последно Петър Хубчев беше селекционер и тогава гледах няколко двубоя. Някак си не ме интересува националния отбор, не ми е интересно в последните години. Нивото спадна както на национално ниво, така и на клубно ниво. В момента националният отбор е, както каза спортният министър Кралев – една сергия. Може би и затова хората се отдръпнаха от трибуните. На някои от последните мачове преди пандемията на трибуните имаше 450 души…

Възползвайте се от бонусите на win bet, за да реализирате по-добри печалби 

-Ти вярвал ли си, че ще дойде време, в което на мач на националния отбор, в който на трибуните ще има 500 човека?
-Никога не съм си го и помислял такова нещо. Когато сме били в националния отбор и сме имали тренировки, имаше повече журналисти и фенове, отколкото сега на мачовете. Не мога да си обясня някои неща сега. Чета, че все играем добре, че нямаме късмет, а все губим… Странна работа.

-Нямаме и селекционер, но вече се спрягат някои имена, сред които треньорът на младежите Александър Димитров, Илиан Илиев, Николай Киров.
-От спряганите имена за мен най-точният човек е Илиан Илиев. Между другото за мен най-добрата кандидатура е на Юри Николов (заместник директор на треньорската школа). Той трябва да стане старши треньор на националния отбор, Мишо Мадански да му бъде помощник, а отговорник – Лъчезар Димитров (начело на треньорската школа към НСА). Това са тримата, кото може да извадят България от калта. Може да ни класират и на световно първенство…
Сега вече сериозно за Илиан Илиев. Той е човек, когото футболистите ще уважават и ще му имат респект. Бивш футболист, дълги години треньор в България, има опит. На него играта му е пределно ясна. Моите уважения към Сашко Димитров и Киров, но как футболистите да им имат респект?! Имам и друго виждане за поста селекционер на България. Но поради причини, че и той не си мълчи и винаги е бил откровен – това е Любослав Пенев. При него отборът ми харесваше как играе. Да, губеше мачове, побеждаваше, но Любослав Пенев се опита да изгради и наложи някакъв стил.

-Смяташ ли, че бъдещият национален селекционер може да бъде със силен характер – тип Любослав Пенев?!
-Не, треньорът на националния отбор трябва да е послушко, за да е на този пост. Говорим в последните няколко години. Трябва да си близък до влиятелни хора в България, сред които политици, бизнесмени, президенти на клубове и така може да станеш треньор на националния отбор на България – от юноши до мъже.

-Провеждането на Конгреса също бе отложено за неясна дата догодина…
-Няма смисъл повече да коментираме. В БФС могат да си го направят след една година, две или три. Тяхна си работа. Този Конгрес спокойно можеше да се проведе навсякъде – в Арена Армеец например. Има 700 делегати от клубовете. Залата е с капацитет 12 000 места, могат да седнат през 10 метра! Но тези хора искат да си кютат, да си седят на сладка работа, харесва им.

-Доста упреци има към ръководството на футболната ни централа, но виждаш ли в тяхно лице някава отговорност или желание за промяна?
-Всеки в БФС, който излезе да дава интервю след мач, казва – ние нашата работа сме си я свършили, осигурили сме им условия. Ние нашето сме го изиграли, сега е ваш ред. Да, ама вие сте играли преди 26-30 години. Вече сме 21 век, 2020 година. Като не ви се работи – разкарайте се от там, има по-млади и можещи хора и могат да ви заместят. Какъв е проблемът?! Шапка им свалям на всички футболисти от онова покололение през 1994 година. Радвал съм се, плакал съм, гледал съм мачовете през нощта. НО… като управленци ги видяхме докъде са. И не им ли омръзна да са там, не ги ли е срам от това, което правят.

-Да не се окаже, че ще мине още една година и ще казваме, че при Борислав Михайлов е било по-добре?
-Сега е по-зле от времето на Борислав Михайлов. Категорично. Той поне имаше лоби в УЕФА, канеха го насам-натам. Боби горе долу се справяше. От тези хора сега кой ще го поканят някъде?!

-Кой може да бъде новият президент на БФС?
-Стилиян Петров е човекът, който може да промени лицето на българския футбол.

-Но той или който и нов кандидат да бъде, ще се сблъска със статуквото, не толкова с един или двама опонента на самите избори. Системата трябва да бъде променена, това възможно ли е?
-Задължително в Изпълкома от тук нататък не трябва да има президенти на клубовете. В него трябва да са бивши футболисти, но със собствено мнение. А не подставени лица от други хора. Надявам се и клубовете, които гласуват… ако дойде Стилиян Петров с една платформа, да гласуват за него. Ако не искат да се промени нещо – да си ги управляват тези хора още 50 години. Аз дълго обмислях дали да кажа нещо публично. Смятам, че ако клубовете не искат нещата да се променят, най-добре е българският футбол да стане аматьорски. Ние вече сме на нивото на Малта, Люксембург и Гибралтар. Там хората работят в банки, чиновници са или имат други професии. Така да стане и тук. До обяд или до 3-4 часа следобед да работят и вечерта да тренират. Тъкмо няма да се харчат пари. Ако има президенти ентусиасти, да им дават заплати, но футболът в България е по-добре да бъде аматьорски. Така момчета и от В група ще имат шанс да влязат в националния отбор. Няма нужда повече да се мъчим.

-Следиш ли какво се случва с Левски? Отборът не се представи добре срещу Арда.
-В първия мач срещу Локомотив Пловдив бяха по-свежи, но срещу Арда се видя, че бяха по-изморени и това им изигра лоша шега. ОК – играта не беше на висота, но Левски има нов треньор и трябва малко търпение. Трябва да се даде търпение на Славиша Стоянович, както и на на Наско Сираков. Нека изчакаме, нека броим пилците напролет.

-Защо така рязко спадна нивото на Лудогорец? Извън петте загуби в Европа, в България отборът постига победи, но всички са категорични, че няма нищо общо с предишния отбор.
-БФС да се премести в Разград! Там да направят една сграда и БФС. Това е мнението ми. Доколкото до спада на играта им – изобщо не ме интересува. В България гледам единствено Левски, следя го като фен. И ФК Кюстендил от родния ми град.

-Би ли коментирал преминаването на Бруно Акрапович в ЦСКА?
-Преди известно време той каза, че иска да му бъдат осигурени заплати по 3000 лева и веднага ще поеме Левски, а аз тогава казах, че той би бил точният човек за треньор на Герена. Аргументите ми бяха, че Акрапович е без големи финансови претенции. В Локомотив Пловдив изгради отбор, който играеше красив футбол. Докато беше той, Локомотив играеше най-привлекателният футбол. Първата година, когато пое тима, и аз също бях скептик – мислех си, че е поредният чужденец и защо не гласуват доверие на българин. Но човекът полека-лека наложи изискванията си и без огромен бюджет намери точните футболисти. Значи и без много пари може да се намерят добри играчи. Стига да имаш желание. И ето – Локомотив Пловдив, последните две години, за мен игра най-смислен футбол в България. Затова мислех, че той беше човекът, който според мен би паснал перфектно на Левски. Не казвам, че Славиша Стоянович е лош треньор – той вече е начело на тима, нека остане, колкото се може по-дълго. Пожелавам му много успехи.

-Това означава ли, че Гриша Ганчев е направил добър избор и ход с привличането на Бруно Акрапович?
-Добър ход, но има и едно НО…ЦСКА и Левски са много ветровити места за работа. Така че няма да му бъде лесно на Армията. Неговата философия за футбол, концепция и т.н., дали може сам да ги направи, дали ще му дадат време – това вече ще се види. В големите отбори нямаш много време.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P