БР Чат

Права колонка или сингъл?! Какво да избера…

Стефан Ралчев
Здравейте, фенове на сайта Букмейкър Рейтинги. Със сигурност темата, която ще разгледаме в следващите редове, ви е позната. И според мен продължава да е актуална всяка седмица, като става повод за дискусии. А именно какъв подход към залозите да избера – права колонка/акумулатор или сингъл/единичен залог? Приятно четене.

Права колонка или сингъл

Какво е права колонка/акумулатор?

Макар че се съмнявам някой от вас да не знае, все пак е редно за начинаещите да обясня какво е т.нар. Права колонка/акумулатор или както също е познат – комбо залог. Комбинирането на минимум два пазара от различни събития с един общ залог означава права колонка.

Специфичното при нея е, че правата колонка или акумулаторът е печеливш САМО когато всички пазари в нея се окажат правилни. Коефициентите за всеки един от залозите се умножават, като по този начин със сравнително малък залог може да получите отлична печалба заради събрания комбиниран общ коефициент от комбо залога. Всъщност, това е и основната причина, поради която правите колонки привличат масово любителите на залозите.

Кои предпочитат залозите в права колонка?

Традиционно се смята, че подобен тип залози е запазена марка предимно на начинаещите любители на залозите. Докато по-опитните залагащи по-рядко прибягват до него, тъй като според тях при правата колонка основният акцент пада предимно върху късмета, отколкото върху опита и статистическия анализ! Дори опитен играч да прибягва до подобен тип залози, е малко вероятно да комбинира повече от две или три събития в един комбо залог.

Не знам дали сте забелязали, но доста често букмейкърите прибягват до интересен маркетингов трик. Преди интересно дерби освен някой примамлив бонус, рекламират усилено комбиниран залог с общ коефициент от 5.00, 7.00 и т.н. и изписват: “При залог само от 10 лева, печелите 70!” А комбинацията от пазари за въпросния коефициент много често е твърде възможно да бъде почти невъзможна… Но самият примамлив трик от нисък залог и висока печалба винаги действа доста стимулиращо!

Разбира се, има и успешен изход на подобни комбинирани залози, но по-често в дългата права колонка все някой ще намери да “издъни” ситуацията, както обичаме да се изразяваме. И въпреки че играчът си казва: “Следващият път ще променя това и това, ще бъда успешен и ще разоря банката :)) ”, отново не успява и изпада в познатата черна дупка.

Плюсове и минуси на залозите в права колонка

Основният плюс на комбо залога, който вече посочих, е възможността за голяма печалба със сравнително ниска инвестиция. Убеден съм, че мнозина от нас/вас в началото на своя път в сферата на залозите, са пробвали подобен тип залози. Да ви призная аз също стартирах по този начин, тъй като в по-ранна възраст (най-вече ученическа) не разполагах с неограничен ресурс за залози. И така смятах, че с 1 левче и общ коефициент 20-30 ще имам успех.

През годините се е случвало да комбинирам по 10-12 мача в една права колонка, от която общата ставка да е надхвърляла 80.00 или 100.00. Сами се досещате, че не съм имал особен успех. Може би си спомням от всички тези опити само веднъж или два пъти да съм “хващал” прави колонки със 8-9 мача, но на фона на ежеседмичните опити, това се оказва нищожен процент успех.

Недостатъкът на акумулатора и събирането на повече събития в една права колонка е очевиден – с една грешка целият залог изгаря. И ако се върна на написаното малко по-нагоре – доста често съм изпадал в ситуация, в която вече съм познал 4-5 мача и ми остава един или два.

Няма какво да крием – всеки от нас вероятно в такъв момент е изпадал в ситуация, в която вече е потривал доволно ръце и е “намествал” спечелените пари :))) Да, ама не. Този прословут един мач сякаш се е превърнал в черна магия, която съсипва фишове. Случвало ми се е десетки, да не кажа стотици пъти само един двубой да се окаже губещ.

И все пак, ако искате да играете прави колонки…

Може би един от начините за увеличаване шансовете за печалба е да комбинираме минимален брой събития в един фиш. Ще ви дам един пример, който аз прилагам не рядко и мога да ви кажа, че има резултат. Аз съм го превърнал в нещо като моя стратегия, която следвам през годините. 

Комбинирам два мача в една колонка с общ коефициент около 2.50. И тук отново ще се повторя – няма сигурни мачове или такива “сто процента”… Но все пак от целия тираж в дадения ден избирам два двубоя, които ми се струват логични – независимо дали става въпрос за краен изход, голове (под/над; Гол/Гол) и т.н. Нужно е само да намерим/те две събития, да ги комбинирате и да заложите. Със залог от 20 лева и коефициент 2.50 – печалбата е 50 лева. Това е по-добрият вариант в сравнение със сингъл на коефициент 1.50. Защото при залог от същите 20 лева, печалбата ви ще бъде 30. За мен такъв подход няма смисъл. Ако ще рискувате за печалба от 10-20 лева на един мач, за мен не си струва.

Друг е въпросът, ако залогът ви е 100 лева и очаквате 50 печалба от мач с коефициент 1.50. Това вече е друго, макар отново да не разбирам особено тези, които прибягват до тази стратегия. На практика те са готови да се разделят със 100 лева, а при печалба, да получат половината от залога си?!

Познавам такива мои приятели, които изпадат в още по-голяма крайност – залагат суми от порядъка на 500-1000 лева на коефициент 1.10 или 1.12. Прибират печалбата и следва нов залог. Така правят по 5-6 залога на ден. Тяхната обосновка е, че в края на деня са напред със 300-400 лева. НО след важното уточнение, че са заложили 5000 лева за деня, а са спечелили 500! Ако разполагате с такива суми и имате здрави нерви 🙂 такъв подход със залози на сингъл с много ниски коефициенти, също е вариант. Но аз лично не го предпочитам. Обсъдихме и другата крайност – фиш с 10 мача, също е неразумно да се играе. Все ще се появи онзи един мач…

Истината е някъде по средата. Затова ви съветвам – ако играете прави колонки, не се лакомете, когато виждате набъбването на коефициента с всеки следващ мач – било то с коефициент 1.10. Накрая почти винаги ще сме от губещата страна. Просто спрете да добавяте мачове във фиша в един момент и ако трябва заложете с 5 лева повече, но така намалявате риска от издънки. Колкото по-малко мачове в една права колонка, толкова по-добре. За мен винаги е било по-добре да заложа 3-4 мача с 10-20 лева, отколкото 8 мача с 5 лева и да чакам чудото…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация