БР Чат

Черна дупка в залозите! Как да се измъкнем от серия загуби?

Стефан Ралчев
Още една тема, която засягаме в Букмейкър Рейтинги. На всеки се е случвало да влезе в серия от негативни прогнози и да претърпи финансови загуби.

Серия загуби в залозите

Спортните залагания не са точна наука. Да, има много стратегии за игра. Някои от тях са обещаващи и продуктивни, докато други са напълно нерентабилни. Но нито една стратегия от тях няма да ви даде 100% гаранция за успех и задължителна печалба. В противен случай нямаше да има букмейкъри по света.

В края на краищата вие прогнозирате резултата от спортно събитие, в което участват други хора. Това са спортисти, които също са хора. Ние не знаем какво се случва в главата им, как точно са прекарали изминалата нощ, какво точно е повлияло на формата им – не само физическа, а и психологическа, в навечерието на дадено събитие. Всички странични фактори влияят на крайния резултат. А от там и на вашия успех в залозите независимо в кой букмейкър сте избрали да играете.

За съжаление не разполагаме с машина на времето за поглед в бъдещето, която да ни предсказва изхода на всеки мач. Затова остава на разчитаме на нашите лични знания, опит и на късмета! Но това не винаги е достатъчно, за да спечелим. Няма човек, който печели постоянно и всеки ден. Загубата е неразделна част от спортните залози.

Трябва да сте подготвени за моментите на загуба, за да не ви изненадат неприятно. В този случай играчът просто може да се разпадне психически. Това важи особено за начинаещите. Много от тях са много амбицирани и самоуверени. Вероятно всеки от нас е направил първите стъпки в залозите със същия дух. Спомням си, че преди години, когато лично аз правех първите стъпки в прогнозирането на мачове, смятах, че знам всичко и двубоите са “фасулска работа”…

Само че не се оказа точно така. С годините натрупах безценен опит, който ми помага, но и той не е достатъчен, за да ми гарантира на 100% печалба. Просто – от другата страна на листа, в случая на терена, на корта или на баскетболното игрище има други хора, които очакваш да направят това, което смяташ, че е логично. Понякога обаче в резултатите няма никаква логика… И когато загубим, трябва да бъдем подготвени. Лошото е, че понякога се случва да се попадне в черна дупка от серия загуби!

Ако сте начинаещ в тази сфера, но нищо не се получава от залозите ви, по-добре е да помислите за “край на кариерата”. Начинаещите са уверени в себе си и колкото повече имат неуспехи, толкова по-отчаяно се опитват да променят ситуацията. В такива случаи залагането се превръща в пристрастяване и не всеки успява да се измъкне от този капан. Следователно, трябва да сте подготвени за загубите предварителнто. Освен това ВАЖНО е да може да ги приемате.

Как да излезем от черната дупка при спортните залагания?

Има няколко начина, които може да приложите за борба с потъване в черната дупка.

Пауза в залаганията – това е най-популярният метод. Когато серията от провали стане по-сериозна, винаги е трудно да се измъкнем от нея. Много играчи се стремят незабавно да се възстановят. Единият от грешните методи, които използват е веднага да търсят компенсация (жаргонно казано – да избият загубата), като увеличават размера на следващите залози. За мен това е напълно нежелателно и не ви съветвам да прибягвате до такива методи. Лично аз имам опит с подобно “избиване” и МНОГО ЧЕСТО съм “потъвал” все повече и повече.

В първите години на моя букмейкърски опит се е случвало да залагам по няколко пъти на ден още преди букмейкърите да станат онлайн достъпни. Първата фаза на залозите беше за футболни мачове от ранния следобед – в диапазона 16:30 – 17:00 часа. Ако загубя, отиваме на следващата фаза – около 20:00 часа. Имало е периоди, в които т.нар. късни мачове са се превръщали в последна сламка, за която съм се опитвал да се хвана и съм трупал още загуби в рамките само на един ден.

Дълго след това разбрах, че след първата или втората загуба за деня е по-добре да спра – да направя пауза, за да не губя повече пари. Причините може да са много за загубите в този момент – това може да не е моят ден, да нямам късмет, да не съм готов с анализа и избора си на мачове и т.н.

Съветите ми в такива моменти са – забравете минимум за 1-2 дни залозите. Изхвърлете ги от съзнанието си – насочете се към хубава книга, филм или друго развлечение. Да се разсеете от залозите за известен период от време е важно. И, повярвайте, има резултат. Редовното залагане всеки ден, трупането на повече негативи, ако серията се влоши, води само до “черна дупка”, в която пропадането става много бързо. След кратка пауза може да се върнете към залозите със свежи идеи.

Работете върху грешките си – това е важно нещо. Включително и в залаганията. Малко играчи са готови да признаят собствените си грешки. А те се допускат от всички, но е важно да се разбере какви са те навреме. Възможно е да има много опции. Например, възможно е да не успявате да намирате точните пазари, с които играете. От личен опит мога да разказвам много дълго.

В други статии вече стана дума за различните стратегии на залагания – ЗА или ПРОТИВ високите коефициенти и колко плашещи са те за играчите. В това число влиза и стратегията с много ниски коефициенти, които според мнозина означават по-сигурна печалба. Изборът на нивото на първенства/турнири също е важно – в началото и аз като всички, залагах предимно на известните отбори и първенства – Англия, Германия, Италия, Испания и т.н.

Докато не се появиха фишовете, които предлагаха мачове от Холандия, Шотландия и още няколко други шампионати. И така до днес, когато ЗА МЕН Е ЗАКОН преди всеки уикенд да прегледам почти всички първенства, които следя и залагам извън Топ 5. Става въпрос за шампионатите на Турция, Русия, Полша, Швеция, Швейцария, Португалия, Белгия, Румъния, Гърция. Това са първенства, които не са в полезрението на масовите играчи.

Ако не се чувствате ОК в големите първенства и за вас традиционните отбори за залагания са “неудобни” и непредсказуеми, преминете за известно време в първенства, в които има изразени фаворити, които по-малко грешат и влизат по-често в продължителни серии.

Има още доста стратегии, които можем да обсъдим. Някои играят колонки с “хиксове”. Аз например никога не съм играл подобни мачове – да, понякога усещаш, че един мач е твърде възможно да завърши наравно, защото в крайна сметка двубоят стартира от 0:0, но това не е моят пазар.

Има играчи, които предпочитат да залагат на живо. Опитвал съм, но съм имал променлив успех. Мачовете на живо са за онези от вас, които разполагат с повече време и могат да наблюдават развитието на даденото събитие, за да пристъпят към следващия залог. За тези от вас, които не искат да следят промяната на коефициентите всяка една секунда и искат да гледат по-спокойно двубоя, залозите лайв не са за вас 🙂 Макар че все пак така или иначе сте заложили преди събитието, но вече няма как да промените нещата.

Виждате – всеки трябва сам да прецени за себе си къде е най-добър, но да опита навсякъде. Важното е, когато не успява, да намери обяснение къде греши.

Прекратяване на залозите – третият най-ефективен начин да се отървете от черната дупка. Радикален, но уникален и единствен за някои залагащи. Този метод е за онези, които не успяват да се справят с емоциите и започват да потъват дълбоко в бездната на загубите. Този метод е за онези, които губят месечните си заплати, залагат за сметка на празния си хладилник или дори посягат към бързите кредити само и само да заложат и малкото си пари. За такива играчи съвременните букмейкъри са измислили функцията – закриване на профила, която може да активирате в личния си акаунт. Понякога няма друг начин освен този, за да се справите със загубите.

Личен опит

Моят съвет към онези, които изпадат в черната дупка на постоянните загуби, е – пауза. Може да бъде един, два дни или седмица. Може да бъде и по-дълга. Много важно е да осъзнаем къде бъркаме по време на залозите и да може да анализираме. Също така да мислим трезво преди да залагаме – моят съвет винаги е бил, залагайте толкова пари, колкото сте готови да загубите. Не мислете на залозите като непременно месечно перо за доходи. Ако е така – ПО ДОБРЕ НЕ ЗАЛАГАЙТЕ.

Освободите ли се от този подход към залозите, ще бъдете много по-освободени психически и успехите ще дойдат. Не търсете отговорност от друг човек, който да ви каже какво да заложите. В крайна сметка това са вашите пари, които излизат от вашия джоб. ДА – сондирайте странични мнения, четете, информирайте се, анализирайте, но накрая сам вземете вашето решение. И отново повтарям – отделете толкова пари, колкото сте готови да загубите, без да го понесете драматично.

Имал съм дълги периоди на загуби. Спомням си, че в един момент не бях залагал може би една година или дори повече. Просто защото нищо не се получаваше. Нямах никакъв успех. И сценарият почти винаги беше познатият – права колонка, един мач отиваше в коша 🙁 След това се върнах към залаганията. Промених някои неща. Избрах подходящи пазари, които ми харесват и с които знам, че имам успехи. Да – няма никаква гаранция, че всеки път ще съм успешен, но се старая там, където знам, че мога – да атакувам.

Обобщение

Предлагам да обобщим написаното до момента. В залозите има място не само за победи, но и за загуби. Пораженията идват неочаквано, а най-лошото е, че понякога са в серия. Трудно е да се справиш с тях, но можеш. За това е важно да сте подготвени за загубите и да имате сили да се справите с тях. Потърсете причините, никога не бързайте да залагате, за да възвърнете вече загубените средства. Също така дайте си пауза, когато губите, а ако не може да се справите с емоциите от понесените поражения и те връхлитат с нова и нова сила има само един изход – спрете да залагате.

Споделете какво мислите за прочетеното в коментарите. Задайте въпроси, ако има такива и ни кажете за личния си опит с подобни ситуации.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 2
  • НП

    Супер статия,браво!!!Написаното е 90% вярно.Казвам на 90 не на 100%,защото знаем от опит,че 100% няма,освен,когато всичко е приключило(примерно даден залог)Чета е сутринта след черна дупка от ,която излезнах снощи с добри и до колкото може подсигурени предположения(залози).Аз бях спрял близо 3-4 години,защото като всеки ту печелих,ту губих и когато късмета ми се усмихна и възстанових(та и малко отгоре)поредицата от залагания реших да спра до тук,като нулирах умишленно баланса си и закрих сметката си.Това беше начина,нямаше друг.Усещах как ме дърпаше да залагам,за да избия(грешен подход)и ми беше станало фикс идея.Много е важно емоционалното състояние в,което се вкарваш при загуба или победа.Тънката граница да не се поддадеш и устоиш ,когато губиш и да не се загубиш в поредица емоционални залози,които в повечето случаи ще те доведат до неправилни залози и загуби и тогава….става страшно.В същото време,когато имаш успех е важно да не се възгордееш и да си повярваш,че си велик и си взел да ги усещаш,и само ще печелиш.Голяма грешка.Благодаря за статията.Много точно написано от личния Ви опит.Според мен всеки трябва да си прави самоанализ след всеки залог,но след като вече не е емоционално паднал или въздигнат в зависимост от случая в залога.Трябва да се намери баланса.Индивидуално всеки сам за себе си.Залагайте умерено,умно и да удряте спирачките навреме.Е разбира се,че трябва да има и много доза късмет.Успех на всички 🙂

    • Благодаря за коментара🤝Важното е да изпитваме удоволствие, защото в противен случай – натежи ли ни и започнат ли драми и сътресения – както финансови, така и семейни, по-добре да прекратяваме навреме, докато не е станало прекалено късно😬

Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация