БР Чат

Запознаване с коефициентите

«Букмейкър Рейтинги»
Преди да се запознаем с коефициентите, ще разгледаме какво е вероятност.

1.1. Вероятност

Вероятността се изразява най-често като процент.

Помислете за примера с хвърляне на зарове. Когато хвърляте зарчета, вероятността една или друга страна да се падне е една шеста. В процентно съотношение вероятността от падане на всяка страна е 16,66%.

Вече вероятно се досещате, че за да изчислите тази вероятност, трябва да разделите 100% на броя на очакваните събития, т.е. на шест (лицата на заровете) в нашия случай.

1.2. Коефициенти

Десетичният фактор е друг начин, често по-удобен и достъпен за посочване на вероятността за даден резултат. Вместо да казвате, че вероятността за даден изход е някакъв процент, може да посочите коефициентът, съответстващ на този шанс.

Ако например смятате, че вероятността Лудогорец да спечели българското първенство е 80%, като коефициент, тази вероятност ще изглежда така:

100% / 80% = 1,25

Такива коефициенти се наричат ​​десетични, или европейски, и са най-популярни в България. За всеки един лев, който ще сложиш за победа, ще получиш 1.25 лева обратно. Съответно, нетната печалба ще бъде 25 стотинки от всеки лев (за да изчислите нетната печалба, извадете от приходите (1.25 лв.) сумата на залога (1 лв.)).

Ако искате обратното – да преобразувате десетичния коефициент в процент вероятност, трябва да разделите единица на този коефициент и да я умножете по 100. Пример: 1 / 2,45 * 100% = 40,81%.

1.3. Английски коефициенти

Английските коефициенти или Дробни коефициенти са друг вид индикация за вероятността за резултат. Те се ползват във Великобритания и в още някои други англоезични държави.

Ако използвате предишния пример, десетичното съотношение от 1,25 ще бъде преставено като 4/16 (или 1/4, или 0.25 / 1). Резултатът, получен от разделянето на числителя от знаменателя, е коефициентът, с който се умножава процентът, за да се установи нетната печалба. В нашия случай, 0,25. Това означава, че ако сложите $10 с коефициент 4/16 и спечелите, ще получите $2.5 чиста печалба ($10 x 0,25) и сумата на залога $10 обратно.

Мнозина грешат, като вярват, че десетичното съотношение от 1,25 трябва да бъде равно на частичното 1,25 / 1. Не е така. Дробният коефициент се използва за изчисляване на размера на нетната печалба. Знаменателят е броят единици, които трябва да сложите, за да спечелите броя единици, посочени в числителя. Например, коефициентът 4/16 означава, че трябва да сложите 16 лева на този коефициент, за да спечелите 4.

Реално британските коефициенти губят популярност дори на Острова, защото десетичният фактор е много по-удобен.

За да преобразувате от дробен към десетичен коефициент е достатъчно да разделите числителя на знаменателя (за коефициента 4/16 е необходимо да разделите 4 на 16) и да добавите едно. Това е:

4/16 + 1 = 1,25

1.4. Американски коефициенти

Американските коефициенти изглеждат много по-странни на пръв поглед.

Първо, те са положителни или отрицателни. Например +250 и -250. Тяхната стойност е винаги поне 100. Те показват колко трябва да сложите, за да получите чиста печалба от $100; или, забележете – колко ще спечелите, ако заложите $100.

Отрицателните коефициенти в САЩ показват колко трябва да сложите, за да получите чиста печалба от $100. Това означава, че ако отборът има коефициент от -250, това означава, че трябва да заложим $250, за да имаме нетна печалба от $100.

Как да конвертирате американския коефициент в десетичен?

Да приемем, че имаме коефициент от -250. Трябва да разделите 100 на 250 и да добавите 1:

100/250 + 1 = 1.40

Положителните коефициенти в САЩ показват колко ще получите, ако направите залог от 100 долара. Например, ако отборът има коефициент от +250, това означава, че печалбите ви ще бъдат 250 лв., Ако сте заложили $100 за него.

За да го превърнете в десетичен фактор, трябва да разделите 250 на 100 и да добавите 1:

250/100 + 1 = 3.50

1.5. Предполагаема вероятност

Както вече сте разбрали, коефициентите отразяват вероятността за съответния резултат от събитието. Важно е да можете да я изчислите, за да разберете стойността на залога.

И така, как да изчислим вероятността за събитие от наличния коефициент? Трябва да разделим 100% на коефициента. При коефициент 1.25 имаме 100% делено на 1.25, и съответно – вероятност от 80%.

1.6. Избиране на тип коефициент

Повечето онлайн букмейкъри предлагат възможност да изберете вида, в който ще се показват коефициентите. Изберете този, който е най-удобен и разбираем за вас. Това е важно за успешните залози.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация