БР Чат

Да гледам ли мачове, ако залагам редовно?! За или против…

Стефан Ралчев
Колкото и странно да звучи, мненията на бетинг обществеността по тази тема са разнопосочни и както е логично – са разделени в двете крайности… Или може би има и такива, които са някъде по средата. В тази статия ще разгледаме и обсъдим една тема, която получава доста широка дискусия.

Да гледам ли мачове, ако залагам

Със сигурност познавате, а може би и вие сте такива, че се стараете да гледате колкото се може повече футболни мачове или като цяло спортни събития, дори отзивите (интервюта, изказвания и т.н.) след тях. Или може би пък сте от онези, които считате, че това е излишно губене на време и може да направите вашите залози без тази информация

Някои хора смятат, че е достатъчно да знаят имената на отборите, да разгледат статистиката преди събитието (класиране, мачове между двата отбора, моментна форма, контузени и наказани футболисти) и са готови да дадат футболните си прогнози и съответно да осъществят залозите си. От кои сте вие – МОЖЕ ДА СПОДЕЛИТЕ ВАШИЯ ОПИТ И МНЕНИЯ В КОМЕНТАРИТЕ ПОД ТЕМАТА!

Какво предимство дава гледането на мачове?

Всъщност, много! Разбира се, гледането на мачове не гарантира нито постоянна, нито 100%-ва успеваемост и постоянни печалби. Просто, защото няма точна рецепта как да печелим постоянно. При всички случаи сте наясно, че без късмет в залозите – няма как да стане. Въпреки всичко гледането на мачове може да ви допълни картината с някои наглед набиващи се на очи детайли и може да ви предпази от глупави грешки при избиране на точните според вас залози.

На първо място излишно е да пиша, че гледането на мачове ви позволява да оцените трезво силните и слабите страни на даден отбор, футболист, треньор! Това никога няма да ви е излишно или да не ви е от полза, когато започнете да залагате на дадения отбор. И тук не говорим само за футбол – в тениса например, гледайки и познавайки играта на конкретни състезатели, вие спокойно може да трупате опит върху детайлни компоненти от играта на дадения тенисист. Кой е с по-добър сервис, кой е маратонец и може да издържи повече време на корта… Когато се срещнат двама тенисисти със силни сервиси и стил на игра, подчинен повече на сервиса – е твърде вероятно да има дълги сетове и тайбрек.

Всичко това може да разберете или да стигнете до подобна логика, ако познавате тенисиста и играта му. Не случайно има специалисти на различните тенис настилки – сами знаете, че когато дойде сезонът на клей, Краля Надал няма равен. Ето това са факти и детайли, които помагат при залозите, но ако не ги знаете, а само гледате коефициентите и статистиката между двама опоненти, е твърде вероятно да се подведете.

В отборните спортове гледането на двубои дава много – и тук отново не говорим само за футбол, а за баскетбол, хокей, волейбол или дори електронни спортове. По време на един мач вие може да видите и как самият треньор променя тактиката (в зависимост от хода на мача), или не го прави, стремейки се да запази облика на отбора си. Много добре знаете, че има отбори, за които веднага може да се каже – “играе дефанзивно”, “пука топката”, “играе тики-така”, “владее топката” и т.н.

Това е подчертаният стил на отбора/треньора и когато залагаме/те – също се съобразяваме с тези детайли. Съвсем ясно е, че когато на терена е Манчестър Сити, Ливърпул или Барселона – може да очакваме голове, за разлика от СПАЛ или Падерборн?! Всичко опира до стил и наличен потенциал, но за да залагате успешно – няма как да не знаете/гледате поне малко от представянето на отборите/състезателите.

Само когато гледате срещи може сами да стигнете до изводи, които не е нужно да четете в интернет или да слушате “специалисти”. Вие сам сте в състояние да направите изводи, които да ви послужат за залозите. Давам ви пример – отборът “Х” е в серия от загуби. Ако вие не гледате мачовете на този тим, а се доверявате само на числата, почти съм убеден, че ще реагирате: “Този отбор е аутсайдер, за нищо не става…” И бум, играете против него. НО… ако сте гледали срещите му или поне част от тях, възможно ли е да сте установили, че отборът “Х” може да е нямал късмет в повечето двубои, в които е загубил, че е оставал в намален състав, че е играл срещу силни противници?! Всичко това е възможно, но особено самата игра и представянето на терена няма как да го намерите в графата “загуби”. Там фигурират просто числа!

Има я и другата страна на монетата, когато говорим за серии на отбори. Признавам – от години аз действам точно по този начин. Когато един отбор е в серия загуби/победи – започвам да го дебна кога ще запише първа победа/загуба и ще прекъсне серията си. Защото няма отбори с вечни успешни или неуспешни серии. Все някога идва момент, в който губилият дори и 10 пъти поред, ще спечели точка или три или печелилият 6 пъти поред, ще се издъни. Въпросът обаче е, че трябва разумна преценка на ситуацията.

Защото, ако преценявате само от числата и класирането ще “вадите” отбора “Х” от дупката със загуби с логиката: “Няма как да пада постоянно.” Да, но ако този отбор е слаб и наистина се представя лошо – вашата логика просто да играете срещу серията му загуби, увисва във въздуха. Ето защо е хубаво да следите дори и повърхностно дадения тим, за да се убедите струва ли си да започвате такава кампания от залози за/против него.

Гледането на мачове ви дава още един широк зрителен ъгъл. И макар мнозина в днешно време да разчитат само на числа и статистики и да са сигурни в нещо си… няма как наблюдаването на даден двубой да ви подведе. Просто вие виждате това, което се случва на терена/корта/паркета/ледената пързалка. И по-късно днес, утре или вдругиден, когато залагате, вие имате още един коз с лично добита информация за дадения отбор/състезател. Имате лично мнение, а това е много важно, за да не се влияете само и единствено от коефициентите.

ВАЖНО е и още нещо. Ако предположим, че не гледате срещи на живо и правите повечето си залози само след преглеждане на статистиката. Идва момент, в който и статистиката НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ. Защото… Отборът “Х”, например да вземем Лестър през шампионския сезон. Той играеше резултатен и приятен футбол в началото на сезона. Така се представяше до Коледа, мина и месец март. После обаче Лестър изведнъж започна да играе почти съвсем различен футбол в края на сезона, когато са важни САМО И ЕДИНСТВЕНО резултатите. Вие, ако карате по инерция и продължавате да мислите Лестър за отбор, който вкарва много голове, изпълнява много корнери и т.н., лесно ще катастрофирате. Ако обаче сте изгледал един или два мача с новото лице на отбора, ще разберете за промяната, защото тя ще е видима.

Така че гледането на мачове според мен е от решаващо значение за успеха в спортните залагания. Това не ви гарантира непрекъснато печалби, но със сигурност ще ви помогне да се ориентирате добре, когато залагате. Затова не се отказвайте да гледате мачове!

Гледането на мачове и залозите на живо

Тази част е моментът, която поне според мен най-много отговаря на въпроса “Да гледам ли мач, ако залагам редовно”. Сами може да се досетите, че без да наблюдавате даден двубой на живо, трудно бихте могли да направите лайв залога си. Всъщност – можете, но съгласете се – когато гледате даден мач, виждате какво се случва, следите играта на отборите и предвиждането става по-лесно. Поне такава е логиката. Докато, ако не гледате двубоят, правите вашия залог на живо само според временния резултат и някаква статистика, която имате под ръка.

Цифрите обаче твърде често лъжат! Това, че отборът “Х” владее топката до момента 70% не означава нищо и въобще не е сигурно, че ще вкара първия гол. Както и ако отборът “Х” вече е повел в резултата, ако не гледате мача, знаете ли противникът как се държи на терена?! Твърде възможно е да е получил гол от статично положение, от комична ситуация дори… Има десетки, дори стотици варианти, които може да се случат, когато залагате на живо и тогава моето мнение е, че гледането на мач е на 90% задължително. Освен ако не разчитате на късмета си и не стреляте на посоки. От това обаче много често се възползват добрите букмейкъри – имайте предвид, че те винаги чакат НЕподготвените клиенти, които залагат безразсъдно!

Мога ли да залагам без да гледам мачове?

Разбира се, и много от нас/вас правят точно това. Залозите, направени на база статистика или тенденции, е много популярно в наше време и е много вероятно почти всеки втори или трети да действа по този начин.

Тук не се връщам на старите времена, в които нямаше Интернет и статистиката не беше така лесно достъпна, както е в момента. От личен опит споделям времето, в което аз залагах още в зората на старта на букмейкърите у нас. Тогава нямаше Интернет – респективно нямаше Интернет сайтове, и единствената статистика за представянето на отборите идваше от вестниците. Но и в тях повече от резултата и голмайсторите, не можеше да откриеш нещо повече. С появата на специализирания вестник за залози “Еврофутбол” нещата станаха малко по-поносими.

В него намирахме информация, каквато нямаше почти никъде на друго място – статистика между дадените отбори, информация за контузени и наказани играчи (друг е въпросът колко актуална ставаше тя от понеделник, когато излизаше вестникът, до петък, когато залагахме…), но поне имахме нещо под ръка, с което да подплатим нашите залози. Тогава нямаше толкова спортни телевизии, колкото сега, така че косвено отговорът на въпроса “Да гледам ли мач, ако залагам редовно” – получаваше своя отговор. Излъчваха се стократно по-малко двубои в сравнение със сега, въпреки че правехме опити с различни сателити и чуждестранни канали (доста често кодирани – особено италианските) да наблюдаваме мачове.

А резултатите?! Вероятно мнозина от вас си спомнят онова чудо – предвестника на Интернета – Телетекст. Можеше да откриеш резултати от мачове редом до рецепти за манджи, хороскоп и ТВ програма 🙂 Много от нас намираха Телетекст-а с резултатите на сръбската програма “Pink” и страница 502. Даже това чудо на модернизацията предлагаше и следене на резултатите на живо 🙂 Ако не ме лъже паметта, докато се играеше даден мач, резултатът мигаше в червено, а след неговия край се оцветяваше в зелено. След това, когато се появи Интернет и сайтът Livescore.com, го гледахме като извънземни! Цъкаш и гледаш резултата – чудо невиждано :))

Телетекст резултати залози

Но да се върна на темата – в Интернет може да намерите стотици истории за това как хора забогатяват на база на тенденции и статистически данни без да обръщат внимание на гледането на мачове. За мен това е измислица, както и продажбата на прогнози за залози, на което ще обърнем внимание в друга тема.

Обобщавайки написаното до тук, моето мнение е, че гледането на двубои е важно за успеха в залозите. Редовното следене на отборите/състезателите от различни спортове, ви поставя в по-изгодна позиция относно прогнозите и залозите.

Разбира се, много е трудно да гледате мачовете на всички отбори, макар в днешно време да може да гледате абсолютно всичко, което поискате – от топ първенствата, до втора индийска или арабска дивизия. Но и това е прекалено. Важното е да имате поглед върху нещата, да следите отборите и да залагате на онези, за които имате познания или поне някаква базова информация. Стрелянето на посоки може да донесе моментен успех, но не и постоянен.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация