Залози на DOTA 2

Мартин Георгиев
Видео игрите се превърнаха от нещо, което тийнейджърите правят в свободното си време във световен феномен и бизнес за милиарди долари. С развитието на света и технологиите, компютърните игри се трансформираха в спорт, който благодарение на различни турнири, формати и събития станаха световен феномен. Логично е и букмейкърите да обърнат внимание на електронните спортове и да предлагат все повече пазари и възможности за залагане. В тази статия ще разгледаме един от най-популярните електронни спортове DOTA 2 и как да залагаме на него.

Съдържание

Обща информация

Dota 2 е компютърна игра, създадена през 2013 година от разработчика Valve и е една от най-успешните и популярни видеоигри и електронни спортове в света.

Играта е от жанра мултиплейър с бойна арена. Мачовете в Dota 2 се провеждат между два тима от 5 играчи, които бранят и оперират на съответна база в различен край на картата, на която се играе. В играч си избира един „герой“, който има различен и уникален стил на игра, възможности и специални сили.

Различните „герои“ събират точки и инвентар, които го развиват и му дават възможност да победи „героите“ на другите играчи. Един тим побеждава в дадена карта, когато унищожи сградата „Ancient“ на противника – тя е огромна структура, намираща се в противниковата база.

Нещата звучат по-прости отколкото са и играта предоставя много различни варианти и стратегии за печалба. Можете да изберете един от 115 „герои“, като всеки е различен от другия. Игровата карта е голяма и е разделена от река, през която може да се премине по 3 различни пътя. По всеки един от тези възможни пътя има множество препятствия, както и контролирани от компютъра противници, наречени „creeps”, които пречат на по-неопитните играчи да постигнат основната цел на играта.

Повечето мачове на професионалните турнири се играят във формат 2 от 3 победи, като една победа е равна на победа на една карта – т.е. завземането на противниковата сграда „Ancient” от даден отбор.

Възможности за залагане

1. Залози за краен изход

Разбира се, като при повечето спортове, прогнозите за краен победител в дадена среща са сред най-популярните при пазарите на Dota 2. Тук не е възможност равенство в даден мач, така че изборите са два – краен изход със знак 1 или 2. Стандартно, коефициентите зависят от това кой отбор е фаворизиран и кой е аутсайдера.

2. Залози с хендикап

Тъй като в повечето турнири регламентът е за 2 победи от 3 карти, то хендикапите най-често са -1.5 и +1.5, като този със знак минус се дава на фаворита в срещата. Ако заложите на един тим да спечели с хендикап -1.5, то той трябва да победи и в двете карти.

3. Залози за общо карти

В продължение на предишния пазар, в този залагате на това колко карти ще има – най-често над или под 2.5. Ако смятате, че ще има 3-та решаваща карта, то заложете на опцията за „над“, но ако има прекалено голям фаворит, то опцията за „под“ е най-логична.

4. Залози за карти

За всяка една карта можете да правите залози и на някои интересни пазари като това кой тим ще пусне „първа кръв“, ще разруши първа кула, да разруши Казарма или Рошан. Също за всяка карта можете да залагате и на това колко убийства на „герои“ ще има във формат хендикап -1.5 или + 1.5 (или други в зависимост от срещата). За дадена карта можете да правите и залози за общо убийства и общо кули.

5. Други видове залози

Има и множество други интересни пазари, на които можете да залагате – алтернативен хендикап, точен резултат, продължителност на карта (като времетраене) и други.

Открихте грешка?Съобщете ни
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари