Залози на CS:GO

Мартин Георгиев
В последните години електронните спортове станаха почти толкова популярни, колкото и традиционните такива. Ежегодно се провеждат множество турнири, в които наградните фондове надхвърлят няколко милиона долара с фенове и играчи от цял свят. С това, логично и светът на залозите вече обръща сериозно внимание на електронните спортове и предлага множество пазари. В тази статия ще ви предоставим информация за един от най-популярните електронни спортове CS:GO и как да залагате на него.

Съдържание

Обща информация

Counter Strike: Global Offensive, по-известна като CS:GO, е компютърна игра, създадена през 2012 година, която е сред най-популярните продукти на компанията Valve и е наследник на глобално известната Counter Strike 1.6, която е вече на над 20 години. Всяка игрална зала по света беше като „арена“ на мачове по Counter Strike.

Същността на играта е лесна за разбиране, играчите са разделени на два тима – Терористи и Контра-терористи, като основната цел на тимовете е различна. Терористите, в зависимост от режима на игра, трябва да поставят бомбата или да задържат заложниците, докато контра-терористите трябва да предотвратят поставянето на бомбата, да я детонират или да спасят заложниците. Терористите могат да спечелят играта и когато убият всеки играч от отбора на контра-терористите. Има девет различни режима на игра, наречени „карти“, които има своите специфики и са различни една от друга.

Професионални срещи

CS:GO може да се играе от всеки един човек, притежаващ играта, но тя е най-популярна със своите турнири, най-вече с CS:GO Major Championships, които стартираха през 2013 година. В тези турнири участват 24 отбора с по 5 човека в отбор. Един професионален двубой се играе до 2 победи от 3 мача (3 карти) по 30 рунда, като печеливш във всеки мач е тимът, който първи спечели 16 – при равенство от 15 на 15 се играят продължения. В редки случаи може да се играе само 1 мач (карта) или 3 от 5 мача (карти).  Един рунд продължава 1:55 минути, а бомбата се взривява 45 секунди след като е поставена. На 15-тия рунд отборите се разменят – контра-терористите стават терористи и обратно.

В CS:GO има игрова парична единица, която позволява на играчите да закупуват по-добри оръжия, екипировка и други инструменти, които да помогнат в играта. Това колко от паричната единица ще има даден играч зависи от успешността му във всеки рунд. Всяко „полувреме“ започва с рунд, който е само с пистолет и 800 игрови долара, които са достатъчни само за броня, няколко гранати или по-добър пистолет. Тази игрова икономика е много важна за успешността на даден отбор през целия мач.

Възможности за залагане

1. Залози за краен изход

Както във всеки един професионален спорт или електронен спорт, то най-популярните залози са тези за краен изход в дадена среща. Тук възможностите са за победа на един от двата отбора, като равенството не е възможно – трябва да изберете между знак 1 или 2. Много често обаче, коефициентите за единия тим са значително по-малки от другите, защото и тук, както и при другите спортове, има някои тимове, които са прекалено големи фаворити.

2. Залози с хендикап

Именно заради разликата в класите между някои тимове, то букмейкърите предлагат и залози за краен изход с хендикап. При мачове с регламент за 2 победи от 3 рунда хендикапът е от -1.5 или +1.5. На аутсайдерите им се дава предимство, а на фаворите им се „отнема“ рунд и половина от истинския резултат. За да е печеливш залогът ви от -1.5 рунда за даден отбор, то той трябва да спечели срещата с 2:0.

3. Залози за общо карти

Тук опциите при най-често срещаните турнири са две – под 2.5 карти или над 2.5 карти. Ако смятате, че тимовете са равностойно, то е най-добре да заложите да има 3-та карта, избирайки пазара за „над“, а ако има прекалено голям фаворит, то залогът да има само 2 карти е най-подходящ – т.е. „под“.

4. Залози за рундове

Можете да залагате и за това колко общо рундове ще има в дадена среща или с колко рунда ще спечели даден тим – хендикап рундове. Пазарът за общо рундове комбинира всички спечелени рундове за даден тим от всички карти, които се играят в мача. Т.е. ако мислите, че ще има повече от 2 рунда, то е най-добре да заложите на пазарите за „над“ рундове и обратното. Броят на рундовете за този пазар са различни за всяка една среща.

При хендикап залозите за рундове се взима предвид комбинацията от всички спечелени рундове на всеки тим през целия двубой. За фаворитът хендикапът е със знак минус, тъй като логиката сочи, че той ще спечели повече рундове през целия мач. Не е задължително победителят в срещата да спечели при този пазар, защото всяка карта може да завърши при близки резултати за спечелени рундове.

5. Залози за карти

Можете да залагате и за това кой тим ще спечели всяка една карта, хендикап рундове за карта, както и колко общо рунда ще има в дадена карта. Можете да залагате и на полувремето на всяка една от картите – за победител на полувреме и за хендикап до полувремето (полувремето е на 15-тия рунд).

6. Други видове залози

Пазарите за даден мач в CS:GO са в изобилие – хендикап убийства за рундове, алтернативен хендикап, общо убийства, точен резултат, комбинирани залози, както и много други.

Открихте грешка?Съобщете ни
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари