Стратегия за залози с Хендикап

Даниел Илиев
Една от алтернативните възможности да избегнем от класическите пазари („Краен изход“; „Брой картони“; „Корнери“ и т.н.“) в спортните събития е да поставим залог с пазара „Хендикап“. Чрез него можем да се възползваме от по-високи коефициенти, както и на голямо разнообразие от възможности, които той ни предоставя.

Съдържание

Същност на Хендикап

Същността на самия пазар може да се определени като условна стойност, добавена към някой от участниците в събитието, която може да е с положителен, или отрицателен знак, даващ предимство на един от отборите. Към един от участниците се добавя (или изважда) определен брой голове, картони, корнери и т.н., като най-често се изваждат/добавят от фаворита/аутсайдера в полза на единия, или другия отбор в конкретното спортно събитие.

Пазарът „Хендикап“ в най-общия си смисъл е разделен в две части – „Европейски“ и „Азиатски“, които ще разгледаме по-детайлно.

Европейски хендикап

„Европейският Хендикап“ е по-лесният от двата вида хендикапи. Тук изваждането и добавянето на стойности е с цели числа и дори простата математика може да ни помогне с разбирането на поставения залог. Пример: Реал Мадрид играе срещу Алавес. Коефициентът за победа на домакините е 1.20.

hendicap-real

Коефициентът не ни харесва и поглеждаме към хендикапа. При Европейският хендикап възможностите, от които можем да избираме са три:

hendikap-real-1

 • Първата опция е за победа на Реал Мадрид с отрицателен знак срещу тях, който може да бъде -1; -2; -3 и т.н. При такъв тип залог, Реал Мадрид трябва да отбележи с попадение повече от заложената в пазара отрицателна стойност. При поставяне на залог с „-2“ срещу Реал Мадрид, коефициентът определено си заслужава – 2.35, но за да е печеливш нашият залог Реал Мадрид трябва да спечели с 3:0, или еквивалентен резултат с три гола разлика в тяхна полза.
 • Втората опция – Както и при стандартния пазар за „Краен изход“ е за „Х“, като числото е с отрицателен знак. В примерния ни случай, ако Реал Мадрид победи с един гол разлика, а сме поставили залог Х с „-1“ залогът ни е печеливш. Ако Реал Мадрид победи с два гола разлика; срещата завърши с равен резултат, или Алавес победи – залогът ни е губещ.
 • Третата опция – В случая ще бъде с добавена положителна стойност за Алавес, или по-конретно – „1; 2; 3“ и т.н. Ако заложим на „Хендикап Алавес 2“, то залогът ни ще бъде печеливш ако ако Алавес загуби с един гол разлика, срещата завърши без победител, или Алавес спечели срещата – независимо с какъв резултат. Ако Реал Мадрид победи с два, или повече гола разлика – нашият залог губи.

В случая с отрицателен знак е „Хендикапът“ срещу отборът фаворит – така е в почти всички случаи, естествено преди началото на дадено събитие. Ако аусайдерът в срещата поведе в резултата, то тогава се променят съответно и вариантите за залог с „Хендикап“

В събития, в които няма ясно изявен фаворит и коефициентите за краен победител са изравнени, ставките за „Хендикап“ и за двата отбора са почти идентични, а и от личен опит препоръчвам залози на срещи именно с изявен фаворит.

Азиатски Хендикап

Азиатският Хендикап масово е предпочитаният избор за залог с „Хендикап“, а според мнозина специалисти в областта на залозите – и най-доходоносният. Естествено, спецификите на пазара не са малко, но пък залозите могат да бъдат наистина интересни.

Прави впечатление, че за разлика от „Европейски Хендикап“ тук липсва пазар за „Х“. Честно казано, този факт е малко формален, тъй като с определен залог пак можем да „играем“ с евентуален Х в срещата. Безспорно е обаче, че липсата на трета опция за залог е в наша полза – шансовете ни са 50/50, като донякъде отпадат и част от притесненията и съображенията за фаворит в срещата и т.н., които при един залог с „Азиатски Хендикап“ можем да елминираме.

Друг интересен аспект в този тип пазар е, че тук отново имаме опции за „Хендикап“ с цели числа, но предимството на „Азиатски хендикап“ е, че за разлика от „Европейски хендикап“ залогът просто се анулира, ако хендикапът и крайният резултат се припокриват. Тоест, ако заложим на „Азиатски хендикап: Арсенал – 2“, а Арсенал победи с 2:0 своя опонент, залогът ни се анулира и сумата му ни се връща. При „Европейския хендикап“ залогът ни е губещ.

Разнообразието при „Азиатски Хендикап“ е огромно, както може да се види и на снимките

  При първия вариант от снимката, Реал Мадрид стартират с „Азиатски хендикап -2.5“. При него ни е необходима победа с 3:0 за Реал Мадрид, или всеки друг резултат, който ще е с разлика от три попадения. Същото важи и за „-1.5“. Реал Мадрид ще трябва да победи с два гола разлика.

  Азиатски хендикап видове пазари

  Освен хендикапите, които са на снимката, съществуват и алтернативни опции, които са с по-примамливи коефициенти, но и рискът е по-голям. Те се наричат „сплит“ и при тях няма половинки, а четвъртинки, или комбинация от две възможност.

  Азиатски хендикап коефициенти

  Пазарът -1.5, -2.0 в някои сайове е представен като 1.75. Интересното при тези пазари е, че има вариант за печалба на половината от залога. Тоест, ако сме играли срещу Реал Мадрид с „Азиатски Хендикап -1.5, -2.0“, или в някои сайтове предложен като „Азиатски Хендикап – 1.75“ при победа на отбора с два гола разлика, ще спечелим половината от възможната печалба. Ако сме заложили 100лв. на коефициент 1.40, възвръщаемостта ни ще бъде 120лв. Ако Реал Мадрид победи с три гола разлика, то печалбата ни ще бъде 100% и нашата възвръщаемост – 140лв.

  Хендикап за картони и корнери

  Освен пазарите за „Краен изход“ с „Хендикап“ топ букмейкърите ни предлагат и пазари за голове, картони и корнери, от чийто коефициенти можем да се възползваме в търсене на интересен залог и добра печалба.

  Хендикап за картони

  Хендикап картони

  Както и при залозите за „Краен изход“ с „Хендикап“ при залозите с картони вариантите са сходни – на един от двата отбора се дава определена стойност, като предимство. Изчисляването на печалбата е идентична, като при „Хендикап“ за „Краен изход“.

  Разнообразието от варианти с „Хендикап за картони“ не е малко и можем да получим доста по-добри коефициенти за пазарите, спрямо класическия избор на залог за „Картони“.

  Хендикап за корнери

  Друга интересна опция за използването на „Хендикап“ е за „Корнери“ в срещите. Любителите на прогнози с „Корнери“ не са малко, а този пазар ни дава и повече възможности да избегнем евентуални загуби спрямо класическите пазари за „Корнери“.

  Хендикап корнери

  Хендикап корнери пазари

  Пазарът „Хендикап Осасуна -2“ – в края на мача Осасуна трябва да има 3 корнера повече от своя опонент, за да бъде нашият залог печеливш. При два броя повече за Осасуна – залогът ни ще бъде анулиран, тъй като „Хендика“-ът е азиатски. Както се вижда и по сниката, букмейкърът не е изписал дали „Хендикап“ е азиатски, или европейски, но липсата на трети пазар за равенство ни подсказва, че е азиатски.

  При „Хендикап Осасуна 0“ залогът ни е печеливш ако Осасуна има повече брой корнери от Хетафе – независимо от техния брой. Ако корнерите и на двата отбора са равен брой, залогът ни се анулира, а заложената сума ни се възстановява.

  Стратегии за залози с Хендикап

  Всеки любител (а и професионалист) на спортните залози има своите стратегии за залагане, както към индивидуалните си подходи към дадено събитие, така и към конкретни пазари, които предпочита да използва. Моите принципи на залози с „Хендикап“ са следните:

  Кога играя с Хендикап

  • Изявен фаворит в срещата – естествено, една от най-предпочитани и използвани стратегии при залог с „Хендикап“. Тук обаче трябва да бъдем много внимателни с избора си за попадения, с които очакваме нашия фаворит да победи. Има много фактори, които имат отношение към дадена среща, като добре е да се обърне внимание на разполагаемите играчи (червени картони, контузии и т.н.), както и на предстоящата програма на отборите. Моментната форма също не е за подценяване, но от опит знаем, че тя не винаги е показател за резултатни мачове.
  • В търсене на изненадата – едва ли има някой, който да не обича да залага на изненадващи резултати, още повече, ако те са свързани и с постигането на така желаната печалба. Личните ми предпочитания са най-вече преди и след мачовете на отборите, които участват в евротурнирите. Естествено, това ограничава залозите само до клубен футбол, при това най-вече до грандовете, но не един, или два пъти съм се възползвал именно от такива ситуации. За пример – на Байер Мюнхен им предстои полуфинал в Шампионска лига срещу Манчестър Сити, а няколко дни преди това гостуват на Херта Берлин. Логичното, което може да се случи е Байерн да постигнат пестелива победа, или дори Херта да се възползват от ситуацията при опонента си и да измъкнат поне точка. При всички случаи използването на „Хендикап“ в полза Херта не е никак лоша идея.
  • Ефектът „Нов мениджър“ – една от любимите ми ситуации, в които се възползвам от „Хендикап“ особено при по-големите имена в клубния футбол. В съвременния футбол се оформи тенденция, при която футболистите „гонят“ своите менижджъри сякаш умишлено, като най-ярък пример през последните години е Лестър. Футболистите сякаш изревнуваха от вниманието, което получи шампионският им мениджър Клаудио Раниери и няколко месеца по-късно той беше уволнен заради безразличието в играта на лисиците. Мениджърската роката в доста случаи се отразява в позитивна насока на отборите и често първите среща след рокадите са с убедителен резултат. Не е лошо да се търсят победи с разлика именно в такива ситуации.
  • Последни кръгове в шампионатите – ако ще се търсят изненадите – това е най-правилното време. Много от отборите (особено по-скромните) показват на какво са способни именно в битката си за оцеляване, или в борбата си за квоти в евротурнирите. При всички случаи залог с „Хендикап“ в полза на аутсайдерите в края на сезона е добра възможност. В не редки случаи, в повечето шампионати първенецът е известен няколко кръга преди самия край на надпреварата. Често залагам срещу вече обявения шампион именно с „Хендикап“, което не рядко ми е носело добра печалба.

  Кога избягвам Хендикап

    • Демотивация на отборите – При всеки отбор има период на спад във формата, особено що се отнася до грандовете. Победите стават по-пестеливи, а високи коефициенти за победа с голяма разлика в резултата може да ни съблазни във взимането на грешно решение. Напоследък стана „модерно“ футболистите умишлено да се представят слабо с цел да бъде уволнен техният мениджър
    • Преди и след евротурнири – В случая избягвам залозите в полза на големите грандове в първенствата, но наблягам на прогнози с „Хендикап“ в полза на по-слабите тимове
    • Лоши атмосферни условия – Може да звучи странно, но природния явления като порой, или обилен снеговалеж не рядко оказват влияние върху играта на отборите и респективно крайния резултат
    • Двубои с изравнени коефициенти – Да се играе „Хендикап“ в такива срещи, в които няма ясно изявен фаворит, е доста рисково начинание. Все пак, рискът в дерби мачове си заслужава

    Заключение

    Светът на „Хендикап“ пазарите е богат и разнообразен, но винаги трябва да се преценява поетият риск, както и възможните изходи на залога ни особено при „Азиатски Хендикап“. Четвъртинките в така наречените „сплит“ залози са коварни и правилното изчисление на залог е от огромно значение. Все пак, моите съвети са за залог именно на „Азиатски Хендикап“, тъй като е доста по-разнообразен по своята същност от „Европейски Хендикап“, а и можем да направим някои застраховки при поставянето на залог.

    Открихте грешка?Съобщете ни
    Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
    Коментари