БР Чат

Какво е марж?

«Букмейкър Рейтинги»
Като цяло, в спортните залози букмейкърът (почти) винаги печели. И ако букмейкърът иска бизнесът да процъфтява, трябва да предложи такива коефициенти, така че независимо от резултите от мачовете да реализират печалба. Тук идва маржът (от англ. margin).

1.1. Залог при равни шансове

Нека се върнем към примера от тенис мача Новак Джокович срещу неговия перфектен клонинг. Възможните изходи са победа на Джокович 1 и победа на Джокович 2. Т.е. шансовете, имайки предвид ,че уменията са идентични и изходите са 2, са 50 на 50. Да кажем, че един човек залага 100 лева на Новак № 1, а друг 100 лева на Новак № 2. Ако букмейкърите даваха точен коефициент на базата на шансовете, то той трябва да е 2.00 за победа на който и да е от двамата Джокович. Но в този случай букмейкъра не би имал никаква печалба. Поради тази причина букмейкърите намаляват коефициентите. Вместо 2.00 коефициентът може да бъде 1.91. Това означава, че вместо 100 лева, на победителя ще бъдат платени 91 лв. печалба. А печалбата за букмейкъра са останалите 9 лева.

Тази разлика се нарича комисиона / марж.

1.2. Как да победим букмейкърите?

Да предположим, че правим 10 залога всеки с вероятност от 50% (т.е. в идеалния случай – с коефициент от 2.00). От 10-те залога, само пет са печеливши. Това означава, че оставаме на 0 – без печалба, но и без загуба. Но, както вече разбрахме, такъв коефициент букмейкърите не ни предлагат. В действителност ще трябва да направим 10 залога с коефициент около 1.91. Така че, ако половината от залозите са печеливши, ще останем на загуба, макар и малка (в този пример 5%).

Т.е. в този пример, за да победиш букмейкъра, когато залагаш на събития с 50% вероятност, трябва да „победиш“ маржа, или с други думи – да познаеш не половината, а повече от половината мачове.

1.3. Залози без букмейкъри

Ако искате да залагате на „реални“ коефициенти, които отразяват реална стойност, насочете се към борсите за залагания. Най-голямата от тях е Betfair.

В борсата за залози вие играете не срещу букмейкъра, а срещу други играчи като вас. Това е пазар за коефициенти, който се основава на търсене и предлагане. Съответно коефициентите там често са по-високи, отколкото при букмейкърите.

Особеността тук е че има комисиона върху печалбата, която като правило варира от два до седем процента. Т.е. действителният размер на печалбата ще бъде малко по-нисък от очакваното. Тази комисиона доста прилича на маржа при букмейкърите с тази разлика, че маржа обикновено е по-висок. Също така коефициентите на борсите за залози често може да не са съвсем балансирани – което да даде възможности за залог на много добри цени!

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация