БР Чат

Как да управляваме парите за залагания? Какво е „банка“?

«Букмейкър Рейтинги»
Най-често един успешен играч се характеризира с две качества: способността да намира value бетове и умението да използва правилно банката си – това е сумата пари, която сте определили за спортни залози. Много играчи са добри в оценката на коефициентите, познават определени първенства и са се научили да оценяват реалната вероятност на мачовете, на които залагат. Но когато се намери такъв добър коефициент, как да разберем колко да заложим, за да е оптимално спрямо парите които имаме като цяло за залози?

3.1. Каква е оптималната банка?

Размерът на банката не е важен. Започнете със сума, която не се страхувате да загубите. И помнете: не е добре да взимате пари назаем, за да залагате!

3.2. Колко трябва да залагам?

Има много различни стратегии, с различен подход към залозите – някой по-щадящи, някои по-агресивни.

След като сте усвоили нашите уроци, вие ще имате основите за добро управление на банката.

3.3. Залози с фиксиран процент от банката

Една от стратегиите е непрекъснато да залагате един и същ процент от банката си. Така залогът се променя заедно с банката – по-голям, ако ви върви и банката расте – и по-малък ако банката намалява. Това е основна стратегия, но за много играчи не е оптимална.

За много от нас е важно да определим размера на залога, като се имат предвид и коефициентите на които залагаме. Логично е да се приеме, че парите които слагаме зад залог на коефициент от 2,50 и 5,00 не трябва да са едни и същи.

Т.е. стратегията „фиксиран процент“, макар и да предлага добър начин за управление на банката, има голям недостатък: тя не отчита коефициента и дали има value в залога. Това пречи на стратегията да бъде оптимизирана за максимални резултати – минимизиране на загубите и максимизиране на печалбите.

3.4. Стратегия „фиксирана печалба“

Този метод е подобен на стратегията с постоянен процент, но при изчисляване на сумата на залог се взема предвид коефициентът. Идеята е възможната печалба да е винаги еднаква спрямо банката (например 5%). Ако банката е 1000 лева, всеки успешен залог трябва да носи по 50.

При коефициент от 2,00 ще заложите 50 лв., Но при залог на коефициент от 11,00 сумата трябва да бъде различна. Тя ще бъде намалена на 5лв. Как да изчисляваме точната сума за всеки залог?

(1000 * 0.05) / (11.00 – 1) = 5 лв.

Тази стратегия работи добре, ако залагате на високи коефициенти. Но какво ще стане, ако искаме да заложим на мач с много нисък коефициент? Ще трябва да рискуваме големи суми и да сложим много голяма част от парите си на един мач. Колкото и да е „сигурен“ мачът, това почти никога не е добра идея.

3.5. Критерий на Кели

Този метод е известен още от 50-те години на миналия век. Критерия на Кели взима предвид размера на value който има всеки един залог. Колкото повече value – толкова по-голям залог и т.н.

Това значи, че за да го използвате трябва да сте в състояние да изчислите реалната вероятност за съответния изход на който ще залагате възможно най-точно, като анализирате играта на отборите в последните мачове, липсващи играчи, и други фактори.

Може да си припомните как се изчислява value като погледнете точка 2.1 в глава „Що е то стойност (value) при залозите? „.

Има няколко версии на използването на критерия на Кели. Те непрекъснато се подобряват, добавят и променят. Но основните принципи остават непроменени.

3.6. Класическо прилагане на Кели

Въпреки, че този метод е изпитан във времето, той може лесно да стопи банката ви. Т.е. ако прилагаме класическия подход на Кели, в определени случаи, може да трябва да заложим половината си банка.

Например, ако се направи оценка, че вероятността за даден тим да победи е 40%, а коефициентът на букмейкъра е 3.00, а банката ни е 1000лв., изчислението е както следва:

(3.00 х 0.4 – 1) / (3.00-1) = 0.1 т.е. (10%)

Оказва се, че за това събитие с предложения коефициент трябва да сложим 10% от текущата банка, т.е. 100лв.

Забележка: Ако value-to е отрицателно, то и процентът, който трябва да заложим, ще е отрицателен. С други думи както сигурно сте се досетили – залагането на мачове, в които залогът няма value за нас определено не се препоръчва. Това не важи само при Кели, но и като цяло за залозите ни – колкото по-добри коефициенти и value – толкова по-добре.

3.7. Частично прилагане на критерия Кели

Тази версия на критерия Кели е въведена от предпазливи играчи. Тук препоръчителната сума на залога се изчислява като част от сумата, която класическото прилагане на Кели ни дава. Ако вземете горния пример – залог от 100лв. според Кели, може да стане залог от 20% от 100лв. или съответно – 20лв. Принципът е същия, просто намаляваме сумите на залозите.

Това е по-сигурен подход, който ще минимизира възможността да си изгубите парите или да изгубите много на единичен залог, което да ви накара да се поддадете на желанието спешно да се избиете и да загубите още и още.

3.8. Фиксиран Кели

Методът е същият като при пълния Кели, но с тази разлика, че в този случай за залог вие вземате процент не от вашата банка, а от определена фиксирана сума.

Да приемем, че банката ви първоначално е била 1000лв. и впоследствие е нараснала два пъти, но вие не искате да променяте размера на залозите. Съответно, ако процентът, който трябва да заложите според формулата на Кели, е 15%, вие изчислявате тези 15% не от текущата банка (2 хиляди лева), а от тази, която първоначално сте имали – 1000лв (т.е. 150лв залог). И така всеки път.

3.9. Залози на паралелни събития

Един от недостатъците на използването на класическия Кели се проявява в ситуация, в която нямате достатъчно банка, за да заложите на няколко мача, които се провеждат успоредно. Да приемем, че има пет двубоя, които започват едновременно.

Препоръчаните залози за всеки от тях са, както следва:

– Събитие # 1 – 25%

– Събитие # 2 – 35%

– Събитие # 3 – 15%

– Събитие # 4 – 40%

– Събитие # 5 – 10%

В резултат на това се оказва, че се препоръчва да сложите 125% от вашата банка, а това е невъзможно разбира се. Единственото решение е пропорционално да намалите сумата на залозите, за да получите 100% или по-малък залог.

Недостатъкът е, че все пак е неразумно да сложите цялата си банка на тези пет събития. Освен това, вие също нарушавате процента препоръчан от формулата на Кели. Поради тази причина начин да се справим с този проблем е да използваме частичното прилагане на Кели. Без значение колко събития ще съберете сумата на залозите няма да надвишава сумата на банката.

3.10. Какво препоръчваме?

Използвайте частично прилагане с 10% от залога, изчислен по метода на Кели. Тази стратегия ще ви помогне да защитите банката и да оставите място за маневриране. Можете практически да не ограничавате броя на залозите по едно и също време.

Например, банката ни е 5000лв., залагаме на победа с коефициент 2.60, а вероятността за победа по наша оценка е 50%.

Размерът на залога съгласно предложения от нас метод се изчислява по следната формула: (Вашата банка x постоянен процент) x ((коефициента x вероятността – 1) / коефициента – 1)

Това е: (5000 x 0.1) х ((2.60 х 0.5 – 1) / (2.60 – 1)) = 93.75 лв. залог

Има много стратегии, за управление на банката/сумата на залога. Но ние смятаме, че частичното прилагане на критерия Кели е най-добрата от тях. Тя взема предвид както банката, така и вероятността. Също така в зависимост от това какъв процент изебрете да са залозите ви (като част от залога, който се пада според Кели) – вие можете да сте по-агресивни, или по-предпазливи. В крайна сметка важно е да откриете какво работи най-добре за вас.

Ако сте хазартен тип и загубите лесно ви карат да забравите стратегии, суми, и да залагате бързо за да се избиете – то може би е добре да изберете по-предпазлива стратегия, за да не изпадате често в такива състояния.

Ако сте със железни нерви – може да сте по-агресивни. Добрият играч се научава да познава не само мачовете, но и себе си!

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация