Стратегия за залагане Критерий на Кели

«Букмейкър Рейтинги»
Финансова стратегия за залагане разработена от Джон Кели, още през 1956г., която определя размера на залога като процент от настоящата банка на играча (сумата отделена за залагания).

Съдържание

За да се изпълнява правилно стратегията на Кели, основна част е играча сам да определя коефициентите за събитията, които избира. Ако вероятността залогът да излезе, е по-малка от отредения от букмейкъра коефициент – то не трябва да се прави този залог.

Как работи Критерия на Кели

Идеята е, че играчът отделя малка част (процент) от банката си за всеки залог. Смятането на това колко да се заложи става на базата на това дали и с колко коефициентът даден от букмейкъра е по-висок от този определен от самия играч за даден изход от събитието. Или погледнато обратно – това което взимаме предвид е с колко вероятността нещо да се се случи е по-голяма от вероятността, която букмейкърът дава.

Пример

За да бъде разбрана стратегията на Кели – е най-добре да разгледаме конкретен пример с футболен мач. Да кажем че играчът избира залог за ПСВ Айндховен с коефициент от букмейкъра 2.20. Това значи, че букмейкърът оценява победата на ПСВ с вероятност 45.5%. Но играчът смята, че победата на ПСВ е по-вероятна и я оценява на 55%. И тук идва формулата на Кели:

(вероятността оценена от играча * коефициента – 1) / (коефициента – 1)

Така в този случай имаме:

(0.55*2.20 – 1) / (2.20 – 1) = (1.21 – 1) / 1.20 = 0.21 / 1.20 = 0.175

Спрямо Критерия Кели играчът в този случай трябва да заложи 17.5% от банката си.

Безопасно използване на Критерия Кели

При критерия на Кели изключително важно е играча да смята собствените вероятности/коефициенти точно и базирано на добри познания, за да избира добри залози.

Дори и това да е случаят обаче – много играчи намират Критерия Кели за прекалено агресивен и го прилагат, но не напълно, за да се предпазят от загуба на банката си. Това което те правят е да следват стратегията дословно, като само променят размера на залога в крайна сметка. Например – ако критерия на Кели сочи че трябва да се заложи 10% от банката на даден залог – те залагат половината – 5% и така нататък.

Открихте грешка?Съобщете ни
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари