Борси за залагания

«Букмейкър Рейтинги»
На борсите за залози (betting exchange) играчите не залагат срещу букмейкъра, а един срещу друг. Борсата действа като посредник, вземайки малък процент от евентуалната печалба на играчите.

4.1. Betfair

Betfair е най-известната и успешна борса за залагания, която за щастие е достъпна и за нас в България. Най-голямото събитие в историята на борсата е през септември 2012 г., когато на финалния мач на US Open Анди Мъри победи Новак Джокович и спечели първата си титла от  „Големия шлем“. Тогава общата сума заложена между играчите на борсата, за този мач надвишава 60 милиона паунда!

Отличителна черта на Betfair е добрата ликвидност на пазарите и големият избор. Забележете че ликвидността е важна за борсите за залози – защото, ако няма кой играч да приеме залога/коефициента, който търсите – то реално не можете да заложите.

Betfair стартира като борса за залагания много години назад, но сега предлагат и класически залози, като букмейкър. т.е. имаме и двете опции с тях.

4.2. Предимства и особености на спортните борси

Коефициенти

При букмейкърите всеки играч играе срещу букмейкъра. При спортните борси, залагащите се изправят един срещу друг. Те не са ограничени при избора на коефициент за конкретен залог и не са ограничени от маржа на букмейкърите.

Неограничен размер на залозите

На спортната борса сумите залагани от играчите не са ограничени, докато букмейкърите имат ограничения за максималния залог. При борсите – доколкото има други играчи, които да заложат срещу нас – всичко е ОК и няма ограничения.

Хеджиране/застраховка

При спортните борси често е възможно да заложим така, че да се застраховаме и да си подсигурим печалба. Например, заложили сме 1000 лева за победа на Милан с коефициент от 2,00 преди началото на мача. Срещата започва, а Милан вкарват за 1: 0. В този момент можем да „застраховаме“ този залог като сега заложим СРЕЩУ победа на Милан. Ако Милан бие ще останем на печалба, а ако не спечели – не губим нищо.

Залагане в хода на мача

На борсите можете да залагате в реално време. Само че за разлика от букмейкърите, коефициентите обикновено са по-високи. Въпреки че букмейкърите се опитват да подобрят продуктите си и съответно коефициентите си при залози на живо, те все още остават по-ниски, отколкото в Betfair.

Коефициенти при залог СРЕЩУ

Възможността да се залага СРЕЩУ определен изход е една от най-характерните особености на борсите. При нормалните букмейкъри можем да залагаме ЗА определен изход, докато на спортната борса на Betfair, можем да влезем в ролята на букмейкър и да заложим СРЕЩУ определен изход. Обикновено коефициента ЗА един тим да бие и коефициента СРЕЩУ победа на този тим са почти еднакви. На пръв поглед това излежда доста нелогично. За да го разберем трябва да си дадем сметка, че залагайки СРЕЩУ всичко е наобратно. За да превърнем коефициента СРЕЩУ в разбираем вид трябва да използваме следната формула k / (k-1).

Например, за победа на Хетафе коефициентът е 3,00, а СРЕЩУ победа на Хетафе – 3,02. Преобразуваме този обратен коефициент според формулата: 3,02 / (3,02-1) = 3,02 / 2,02 = 1,49.

Друга особеност е, че когато залагаме СРЕЩУ – ние въвеждаме сумата която искаме да спечелим, а не сумата която рискуваме! При залозите ЗА – както знаем – ние залагаме сумата, която рискуваме.

4.3. Недостатъци на спортните борси

Спортните борси все пак имат и недостатъци.

Липса на ограничения

Да, това може да се разглежда и като недостатък. Въпреки че самият играч може да определи ограничения за размера на депозитите и лихвите, много играчи продължават да играят в големи количества. Особено това се отнася за тези от нас, които преди не са губили големи суми. Слагайки много, може да спечелите много. Но пък поражението в този случай може да бъде много болезнено.

Комисионни такси

Комисионата за печалба на нови играчи по правило е не по-малко от 5% от печалбата. От една страна, това не е много. Но, от друга страна, ако планирате да играете дълго и успешно, тази сума ще се почувства.

Ниска ликвидност

При непопулярни събития – 2ра, 3та дивизия, непопулярни спортове ще бъде трудно да направите залог. Когато няма ликвидност (залози от реални хора като вас), е възможно борсата сама да слага пари на пазара за да може хората да залагат. Но в този случай е трудно коефициентите да са добри.

Оптимизиран пазар

Много професионални играчи често намират пропуски и грешки при букмейкърите, които могат да им донесат печалба. При Betfair броят на тези грешки е сравнително малък.

4.4. Заключение

Спортните борси (най-вече Betfair) сериозно промениха света на спортните залагания. Те представляват сериозна конкуренция на букмейкърите, принудиха много от тях да намалят маржа си и да се борят да предложат по-добри възможности за залози на живо. Betfair има огромен принос за появата на цяло поколение успешни играчи, които изкарват пари от спортни залагания.

Неопитните играчи обаче трябва да внимават защото спортните борси изискват по-добро познаване на продукта, коефициентите, залозите СРЕЩУ и т.н. За много играчи Betfair e следващата стъпка след като първо се запознаят добре с класическите букмейкъри.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация