Как да депозирам и тегля с Криптовалути

Стефан Ралчев
Букмейкърите в интернет винаги са се опитвали максимално да улеснят процеса по депозиране и теглене на средства за своите потребители.

Съдържание

deposit-teglene-crypto

Преди години вариантите за извършване на плащания бяха силно ограничени, тъй като такива операции можеха да се извършват единствено с банков трансфер или кредитна/дебитна карта. Банковите институции обаче вече имат сериозна конкуренция, след като се появиха интернет портфейли като Skrill и Neteller (както и много други), българският epay, Easy Pay и много други алтернативи на поизчерпаните и понякога бавни методи за депозит и теглене. Неслучайно все повече топ букмейкъри вече въвеждат и система за разплащане с криптовалута, като тенденцията сочи, че в близките години е много вероятно всички платформи за онлайн залози да предлагат на своите потребители да депозират и теглят с биткойн, лайткойн, етереум и безброй други криптовалути.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата представлява цифрова или дигитална валута, която е децентрализирана за разлика от парите, които употребяваме масово в ежедневието си. Това е форма на дигитален актив, който не е зависим от правителства и банки, и се явява като сериозна алтернатива на банковите институции заради скоростните разплащания, минималните такси при транзакции, трудността за фалшифициране и злоупотреби и много други. Криптовалутите са системи, позволяващи защитени онлайн плащания.

Поради все по-голямото разпространение на основните криптовалути и най-вече Биткойн, логично и все повече бумейкъри предлагат разплащания с криптовалута, като депозитите са мигновени, а тегленето в рамките на няколко минути или до 24 часа. Също така започнаха да се появяват платформи за онлайн залози, които приемат депозити само с биткойн или друга подобна валута, като 1xbit например. Заради високото ниво на волатилност на различните криптовалути, този метод за депозит/теглене все още не е толкова широко разпространен, но това е и причината все повече потребители да залагат с биткойни – заради възможността спечелената от залози сума да е още по-голяма, ако расте и обменният курс на криптовалутата.

crypto-deposit

В кои букмейкъри може да се депозира с Биткойн или криптовалути?

Основните западноевропейски букита все още не използват криптовалута като метод за разплащане, но има и лидери на пазара, които вече месеци (дори години наред) предлагат тази опция за своите клиенти. Betwinner и 22bet са сред най-добрите букмейкъри, предлагащи депозити и тегления с Биткойн и други цифрови валути, но далеч не са единствените. Melbet е друг от големите букита с подобна опция, докато 1xbit предлага разплащания само с криптовалути. Pari Match, Mega Pari, BetOnline са част от другите букита, които приемат регистрации на българи, и предоставят възможност за управление на финансите чрез криптовалута.

Как да депозираме чрез Биткойн или друга криптовалута?

Въпреки че за начинаещи в света на критповалутите всичко досега може да звучи сложно и неразбираемо, истината е, че депозирането е също толкова лесно, колкото и с други методи за разплащане, предлагани от букмейкърите. За да можете да играете с биткойн или друга валута обаче, първото условие е да имате криптовалута. Затова е добре да имате акаунт в борса за криптовалути (най-популярната е Coinbase), както и онлайн портфейл, в който да съхранявате вашата дигитална валута (BlockChain.com е най-популярният избор за портфейл).

Споменатите сайтове за търгуване и съхраняване на криптовалути са с демонстративна цел, като може да изберете и други доставчици на тези услуги. След това си купете избраната от вас криптовалута (биткойн, етереум и лайткойн са най-широко разпространените валути) и можете да се насочите към букмейкъра, който сте избрали за вашите залози.

Ако вече имате такива акаунти, ето и последователността, която трябва да изпълните, за да депозирате:

 1. Трябва да влезете в акаунта си в избран от вас букмейкър и да изберете опцията за депозит.
 2. В страницата за плащания можете да изберете „криптовалути“ и оттам да изберете в каква валута искате да осъществите своя депозит.
 3. След като направите вашия избор, ще получите уникален код, който представлява вашия портфейл в букмейкъра.
 4. Копирайте адреса и след това влезте във вашия портфейл за криптовалута, изберете опцията „send” (изпращане), изберете сумата, която искате да депозирате, и потвърдете транзакцията.
 5. За да бъде успешна тя, трябва да получи одобрение от 6 блока в блокчейна, като това отнема не повече от минута. Все пак повечето портфейли за криптовалута се „застраховат“ и дават време за транзакцията около час, но много рядко се стига до такава ситуация.

депозит криптовалути

ВАЖНО: Трябва да се отбележи, че букмейкърът не взима комисиона за транзакцията, но такава има в портфейла за криптовалута, като при всяка транзакция има подобна такса (тя е изключително ниска и може да я усетите едва ли при транзакции за много сериозни суми).

ВАЖНО: Бъдете много внимателни, когато избирате криптовалутата за вашия депозит. Ако изберете биткойн, но се преведете лайткойн към портфейла, предоставен от букмейкъра, няма да получите никаква сума в сметката ви, а криптовалутата ви може да бъде загубена. Когато получите адрес за транзакцията, тя е за точно избраната валута!!!

Има и букмейкъри (например: Sportsbet.io), в които можете директно да закупите криптовалута, вместо да изпращате през онлайн портфейл. Таксата за подобна обработка варира между 1 и 3%, според зависи от букмейкъра. Що се отнася до минималните депозити, те варират за всеки букмейкър. Например в Betwinner стойността на минималния депозит е 1.50 лв (или еквивалента в биткойн), докато в други (като Sportsbet.io) минималното изискване е 1 милибит (1 mBTC), което в момента се равнява на малко повече от 18 лева.

Последният важен фактор за депозитите, който трябва да знаете, че в някои букмейкъри можете да играете директно с криптовалутата, докато в други букмейкърът директно ще конвертира криптовалутата в валута, която сте избрали за основна в акаунта си.

Как да теглим пари с биткойн и друга криптовалута?

Процедурата по теглене е също бърза и лесна за изпълнение, като времетраенето е сходно като при депозита.

 • Когато натрупате достатъчна за теглене сума (обикновено и тя варира от 3 до 40 лева за различните платформи), може да заявите плащане през вашия акаунт.
 • Ще трябва да предоставите адрес на портфейла, на който да бъде изпратена сумата.
 • За всяка една транзакция избирайте бутона „request” от портфейла за криптовалута. Така ще ви бъде генериран нов адрес, който да използвате за тегленето, а целта е по-силна защита за вашия акаунт за биткойни или друга дигитална валута.
 • След като вземете новия адрес за портфейла ви, предоставете го на букмейкъра, одобрете транзакцията и сте готови.
 • Сумата ще е налична до 24 часа във вашия акаунт за криптовалута, но това може да стане и до 15-ина минути. Ако има забавяне, то е по-скоро от букмейкъра, който трябва да одобри самата транзакция.

След като осъществите тегленето, може да правите с криптовалутата каквото искате – да заредите друг букмейкър, да я продадете или да си я съхранявате на сигурно място. Единственият недостатък на този метод за теглене е фактът, че има някои букмейкъри, които удържат до 2% от сумата за теглене.

Предимства и недостатъци на Биткойн и криптовалутите

В последните 4 години криптовалутите отбелязаха сериозен прогрес в световен мащаб и все повече хора ги използват с различни цели. Въпреки че все още не можете да отидете в магазина и да си напазарувате с биткойни, фактът, че все повече букмейкъри приемат тази децентрализирана валута е атестат за по-сериозното навлизане на криптото като метод за разплащане в ежедневието ни. На този етап това има както своите предимства, но така и някои недостатъци, които не са за подценяване, особено за новобранците, които искат да опитат този метод за разплащане с букитата.

Предимства:

 • Запазва се сравнителна анонимност, която не е пълна, но е по-сериозна в сравнение с плащането с карти, банкови трансфери и дори онлайн портфейли за стандартна валута.
 • Не е необходима верификация на платежното средство.
 • Предлагат се специални бонуси за потребители, играещи с криптовалута.
 • Няма правителствена намеса при осъществяването на плащания с криптовалута.
 • Възможност за „двойна“ печалба – първа от самите залози, втора при покачването на курса на криптовалутата.
 • Бързи транзакции

Недостатъци

 • Волатилност – криптовалутите и особено биткойнът имат сериозни покачвания и спадове в стойността си, като не е изключено само часове след депозита ви, стойността на „монетите“ да се е понижила. Това засега остава сериозен плюс за валутите, с които сме свикнали, защото няма толкова сериозно движение при тях.
 • Транзакциите са необратими – при банкови трансфери и такива с карти, ако се допусне някаква грешка, тя е обратима с помощта на институцията, на която сте клиент. При криптовалутите не е така – ако допуснете грешка и изпратите валута в грешен портфейл или в грешна криптовалута (както описахме по-нагоре в статията при депозитите), то ще загубите тази сума и няма как да я възстановите. Бъдете много внимателни, когато осъществявате транзакциите си.
 • Не са много букмейкърите, които предлагат опция за разплащане с криптовалута. Сред лицензираните в България букита няма платформа, която приема подобни плащания.
 • Липсата на регулации води и до чести опити за измами, така че се придържайте към сайтове с добра репутация, ако искате да залагате с криптовалута.

Заключение

Наличието на криптовалутата като начин за депозиране и теглене в десетки букмейкъри е поредното свидетелство, че тя става все по-разпространена за финансови операции. В България този метод още не е широко разпространен и не се използва често от потребителите, а Ефбет за кратко предлагаше опцията за депозит и теглене с криптовалута, но това не просъществува дълго. Плащанията с криптовалута са максимално защитени, сигурни, до голяма степен анонимни и всеки, който има интерес към тази сфера, може да се убеди и сам в удобството, което носи този начин за разплащане.

Открихте грешка?Съобщете ни
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари