Уругвай: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА H]

Стефан Ралчев
Уругвай е част от Група G на турнира в Катар и ще се изправи срещу Португалия, Гана и Южна Корея.

Uruguay-World-Cup

Име: Уругвай
Селекционер: Диего Алонсо
Прякор: Албиселесте
За кой път участва на Световно: 14
Кога дебютира на световно: 1930 година
Най-добро представяне: Световен шампион (1930, 1950)

Как стигнаха до Световното първенство

С проблеми… и с късна смяна на треньора. Така Уругвай стигна до Световното в Катар. Една ера приключи, след като Оскар Табарес бе сменен на 14 декември 2021 година в разгара на квалификациите в Южна Америка. През март тази година новият селекционер трябваше да постигне резултати, за да класира тима за Катар. И го направи, след като спечели четири от първите си четири мача. Табарес не можа да устои на желанието да остане след Русия 2018 по очевидни причини. Неговите млади халфове – сега най-добрата част от отбора – щяха да навършат пълнолетие, а старата гвардия Луис Суарес, Единсон Кавани и Диего Годин – все още са достатъчна класа. Табарес обаче така и не успя да постигне правилния баланс.

Уругвай може да разчита на централни защитници като Хосе Мария Хименес и Роналд Араухо, ако се възстанови напълно от контузия, полузащитници като Федерико Валверде и Родриго Бентанкур, както Дарвин Нуниес, Луис Суарес и Кавани в атака. Това е вдъхновяващ набор от таланти от страна с население малко повече от три милиона души. През последните две десетилетия Уругвай свърши страхотна работа на ниво U20, което им осигури конвейер от таланти, с които да освежат своя представителен отбор. И ако Алонсо успее да постигне правилния баланс, с индивидуалните способности, подкрепени от борбения дух на Уругвай, можем да видим доста добро представяне на урусите.

Евентуална слабост би дошла от селектирането на състава. Играта спрямо сегашната ситуация почти сигурно означава трио в центъра на халфовата линия. Но това затруднява наличието на двама в атака, което означава, че някой измежду Луис Суарес и Единсон Кавани трябва да остане резерва. Дали е възможно?! Сложен ребус за селекционера.

Ключовият играч на Уругвай

Феде Валверде беше първият от новото поколение халфове на Уругвай, който беше повишен в първия отбор, но пропусна Световното в Русия, след като получи контузия и Оскар Табарес го остави извън окончателния списък от 23 души. Сега обаче Валверде е съвсем друг футболист – душата и сърцето на Уругвай със своята издръжливост и гъвкавост. Основна фигура в Реал Мадрид, той вече притежава изключителен опит и увереност. Със сигурност Валверде ще иска да се докаже и да компенсира разочарованието си от пропуснатото Световно в Русия преди четири години.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Уругвай е един от най-трудните отбори за прогнозиране поради собствените си дилеми, а също и свирепо балансирания характер на групата. Алонсо казва, че отборът се стреми да спечели трофея, но ако не успее да постигне правилния баланс, може да отпадне още в груповата фаза. Въпреки това си струва да припомним, че поне статистически Уругвай беше най-добрият отбор на Южна Америка на две от последните три световни първенства. Все пак смятаме, че Уругвай ще излезе от групата, което ни носи ставка от 3.25 в Бет365. Което като за начало не е никак лошо.

Официален състав на Уругвай за Световното 2022

Вратари: Фернандо Муслера, Серхио Роше, Себастиан Соса
Защитници: Роналд Араухо, Мартин Касарес, Себастиан Коатес, Хосе Мария Хименес, Диего Годин, Матиас Оливера, Хосе Луис Родригес, Гулермо Варела, Матиас Виня
Полузащитници: Родриго Бентанкур, Николас де ла Крус, Факундо Пелистри, Лукас Торейра, Мануел Угарте, Федерико Валверде, Матиас Весино
Нападатели: Агустин Канобио, Единсон Кавани, Джиорджиан де Араскета, Макси Гомес, Даруин Нуньес, Луис Суарес, Факундо Торес

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P