Португалия: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА H]

Стефан Ралчев
Португалия е част от Група G на турнира в Катар и ще се изправи срещу Гана, Уругвай и Южна Корея.

Portugal-World-Cup

Име: Португалия
Селекционер: Фернандо Сантош
Прякор: Мореплавателите
За кой път участва на Световно: 8
Първо участие на турнира: 1966 година
Най-добро представяне: Трето място (1966)

Как стигнаха до Световното първенство

Португалия бе само на няколко секунди от директно класиране за Световното първенство, но претърпя поражение от Сърбия, след като Александър Митрович от Сърбия вкара гол в 90-ата минута и даде директната квота на сърбите. Така Португалия остана на второ място и трябваше да мине през два баражни мача, за да спечели виза за Катар. В тях Роналдо и компания първо отстраниха Турция с 3:1, а след това елиминираха и Северна Македония с 2:0, която по-рано изхвърли Италия.

Четири чисти мрежи в квалификационната група и още една в плейофите теоретично трябва да донесат гордост и похвала. Но феновете и анализаторите изглеждат обединени в идеята, че треньорът Фернандо Сантуш не е просто твърде дефанзивен, но значително консервативен и някак си не пасва на страхотното талантливо ново поколение от бързи и креативни футболисти на Португалия.

Поглеждайки около състава, е ясно, че всички погледи отново са насочени към легендата Кристиано Роналдо. Но този път ще акцентираме на друго място, тъй като така или иначе напоследък Роналдо е основна тема в Юнайтед, но не заради играта си… Диого Жота е един от ключовите играчи на отбора, но ще добавим още много имена, с които португалците разполагат, като едно от тях например е вратарят Диого Коща. Той е едва на 23 години и има 7 мача за националния отбор, но се специализира в спасяването на дузпи. Несъмнено трябва да добавим Рубен Диаш, Данило Перейра, Жоао Кансело, Бруно Фернандеш, Бернардо Силва, правещия силен сезон Жоао Марио от Бенфика, а също така Рафа Леао.

Слабостта може да дойде от Фактор Фернандо Сантош. След като спечели първия голям международен трофей на Португалия на Евро 2016, той има достатъчно късмет, че има висококачествени играчи на всяка позиция, така че той наистина трябва да ръководи златна ера. Вместо това той беше критикуван за лошото Евро 2020 и не успя да се класира за финалната четворка на Лигата на нациите. Ако погледнем от положителната страна, Сантош знае как се спечели турнир. Обаче… продължават спекулациите, че дори в самия отбор футболистите се бунтуват заради липсата на усет, дързост и отношение от страна на селекционера.

Ключовият играч на Португалия

Защо полузащитникът Бернардо Силва да не е в отбора на турнира в края на Световното първенство? Или централният защитник Рубен Диаш? Някои ще кажат Роналдо – разбира се, защото малцина са били по-големи звезди навсякъде по света през последните 20 години. Но нападателят на Милан Рафаел Леао има способността да изненада всички. Рафа е само на 23 години, но се превръща в знакова фигура за Милан при отсъствието на Златан Ибрахимович. Нападателят заедно с Жиру и останалите в офанзивната част на росонерите извършиха почти подвиг, ставайки шампиони през миналия сезон в италианската Серия А. Леао изигра през миналия сезон общо 42 мача за Милан, в които вкара 14 гола. От началото на този сезон е с 19 двубоя и 6 попадения.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Португалия не само трябва да се справи в интересна и различна група, но и трябва да бъде хитра. Мореплавателите са в група с Гана, Уругвай и Южна Корея. Обаче внимавайте. Защо казваме, че Португалия трябва да бъде хитър отбор?! Защото завършилият на второ място в тази група, на осминафиналите ще срещне победителя от групата на Бразилия, а според нас Селесао на 95% ще спечели групата си. Така че Португалия, ако иска да избегне Бразилия още на осминафиналите, трябва да спечели своята група, защото тогава ще се изправи срещу завършилия на второ място в групата на бразилците – вероятно Сърбия или Швейцария. Това все пак дава повечко шанс на Роналдо и компания. Португалия да спечели групата се оценява около 1.60, но нашата крайна прогноза за португалците е отпадане на четвъртфинал, което е оценено с около 3.60 в Бет365… Тук обаче искаме да добавим нещо, върху което може да се замислите. Имаме предчувствие, че Португалия може да се издъни сериозно и дори да не излезе от групата. Бъдете сигурни, че някой от по-силните и именити отбори, ще поднесе бомбата.

Официален състав на Португалия за Световното 2022

Вратари: Диого Коща, Руи Патрисио, Жозе Са
Защитници: Диого Дало, Данило Перейра, Жоао Кансело, Антонио Силва, Пепе, Рубен Диаш, Нуно Мендеш, Рафаел Герейро
Полузащитници: Уилям Карвальо, Рубен Невеш, Отавио Монтейро, Бернардо Силва, Матеус Нунеш, Бруно Фернандеш, Жоао Марио, Жоао Палиня, Витиня
Нападатели: Андре Силва, Рикардо Орта, Кристиано Роналдо, Рафаел Леао, Гонсало Рамос

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P