Гана: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА H]

Стефан Ралчев
Гана е част от Група G на турнира в Катар и ще се изправи срещу Португалия, Уругвай и Южна Корея.

Ghana-World-Cup

Име: Гана
Селекционер: Отто Аддо
Прякор: Черните звезди
За кой път участва на Световно: 4
Кога дебютира на световно: 2006
Най-добро представяне: Четвъртфинал (2010)

Как стигнаха до Световното първенство

Гана доста драматично премина още първата квалификационна група, в която бе с Южна Африка. Двата тима завършиха с еднакви точки с по една разменена победа с по 1:0 и само един вкаран гол повече даде първото място на Гана. След това дойде нова драма с Нигерия в преките елиминации. 0:0 в първата среща и 1:1 за Гана като гост в реванша им даде визите за Катар 2022. Тоест, Гана не блести с вкарване на много голове, дори напротив… 

Средната линия е ключова за отбора, където Томас Партей ще се опита да контролира играта заедно с по-дефанзивно настроения Идрису Баба. Мохамед Кудус, намиращ се във форма, също е от важно значение, заедно с братята Джордан и Андре Аю, както и Иняки Уилямс, който е роден в Испания, но избра да представлява Гана, макар че до момента е играл за няколко национални гарнитури на Испания.

Гана демонстрира издръжливост и зрялост, но понякога играчите трудно биват контролирани на терена. Пример за това е поведението на звездата и капитан Андре Аю, който се държа меко казано неуважително след равенството с Габон в групите на Купата на Африка по-рано през годината, а на следващия мач срещу Коморите си изкара червен картон в 25-ата минута, когато отборът най-много се нуждаеше от него. Така Черните звезди тотално се провалиха за Купата на Африка и останаха на последно място в групата си. Една от звездите – Томас Партей, получи контузия минути преди старта на контролата с Бразилия през септември и не взе участие в мача… Така че не е много ясно в какво физическо, а и психическо състояние са ганайците.

Ключовият играч на Гана

Мохамед Кудус изглежда новата звезда и надежда на Гана след сензационното начало на сезона с Аякс. Наистина забележителен обрат за 22-годишния футболист, който според публикациите настояваше да напусне клуба през летния трансферен прозорец, пропускайки тренировки, тъй като не получаваше игрово време. Всичко обаче се промени и Кудус бе замесен в 9 гола в Ередивизи и Шампионска лига от началото на септември, включително един изумителен гол срещу Ливърпул. Използването му от страна на Аякс като фалшив номер 9 може да бъде интересен план в полза на селекционера Ото Адо.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Гана е в трудна група заедно с отборите на Португалия, Уругвай и Южна Корея. Каквото и да говорим, тук португалците са фаворити да излязат от групата, обаче интересното е, че колкото и да е трудна групата, според нас останалите три отбора имат шансове да се борят за второто място. Тоест, липсва изявен втори фаворит в групата. Ако Гана победи Южна Корея във втория си мач, решаващ би бил последният сблъсък с Уругвай, когато може и равенство да устройва Черните стрели. Ние обаче смятаме, че Гана няма да има сили да излезе от групата за сметка на Уругвай, който ни се вижда по-силен отбор. Така че прогнозата ни се вижда реалистично Гана да остане на последно място в групата си, което носи коефициент около 2.00 в betano bulgaria.

Официален състав на Гана за Световното 2022

Вратари: Манаф Нурудеен, Данлад Ибрахим, Лаурънс Ати Зиги
Защитници: Денис Одой, Тарик Лампти, Алиду Сейди, Даниел Амартей, Джоузеф Айду, Александър Джику, Мохамед Салису, Абдул-Рахман Баба, Гидиън Менса
Полузащитници: Андре Аю, Томас Партей, Елиша Овусу, Салис Абдул Самед, Мохамед Кудус, Даниел Кофи Кьерех
Нападатели: Даниел Африйие, Камал Соуах, Исаахаку Абдул Фатаву, Осман Букари, Иняки Уилямс, Антоан Семеньо, Джордан Аю, Камалдеен Сулемана

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P