Швейцария: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА G]

Стефан Ралчев
Швейцария е част от Група G на турнира в Катар и ще се изправи срещу Бразилия, Сърбия и Камерун.

Switzerland-World-Cup

Име: Швейцария
Селекционер: Мурат Якин
Прякор: Кръстоносците
За кой път участва на Световно: 12
Първо участие на турнира: 1934
Най-добро представяне: Четвъртфинал (1934, 1938, 1954)

Как стигнаха до Световното първенство

Швейцария остана непобедена в своята група за Катар 2022 Световно по футбол, включително и в двата мача срещу Италия, но действащите европейски шампиони загубиха точки в мачовете си като гост срещу България и Северна Ирландия, така че швейцарците неочаквано завършиха на върха. Кампанията на Швейцария беше подредена, макар и незабележителна – само с 15 отбелязани гола, но и 2 допуснати. Оттогава обаче ситуацията се подобри, като ключови играчи постигнаха по-добра форма и по-късните им игри в Лигата на нациите донесоха допълнително удовлетворение, макар и след слаб старт от три поредни загуби. След това бяха постигнати три последователни победи срещу Испания, Португалия и Чехия.

При новия селекционер Мурат Якин Швейцария стана малко по-директна и може би малко по-малко атакуваща в сравнение с начина, по който изглеждаше през по-голямата част от управлението на Владимир Петкович, което продължи от 2014 до 2021 година. Дуетът в халфовата линия Ремо Фройлер и Гранит Джака е сърцето на този отбор и играта на двамата е от решаващо значение. Може да е клише, но от години най-добрата характеристика на Швейцария е тяхната колективна игра. Те са стегнати като отбор, а не толкова като индивидуалности. Всеки загърбва високото си его и така Швейцария се класира на пето поредно голямо първенство. В последните четири те успяха да стигнат до осминафиналите, като дори стигнаха още една крачка напред на Евро 2020, като победиха Франция, но загубиха от Испания след дузпи на четвъртфиналите.

Няма огромни слаби места в играта на тима, но ако трябва да бъде посочено едно, това е че му липсва класен голмайстор. Харис Сеферович често е бил избор номер 1 в предни позиции и има най-много опит; Ноа Окафор от ФК Залцбург е един от младите, показващи значителен потенциал, но ролята на номер 9 вероятно ще отиде при 25-годишния Бреел Емболо. Той беше считан за детето чудо, което донякъде разви потенциала си, но не и нещо чак толкова забележимо.

Ключовият играч на Швейцария

Капитанът Джака пропусна всичките шест квалификационни мача, които се играха след Евро 2020 поради контузия на връзките, но важността му за отбора беше очевидна веднага щом се завърна. Той бе важният човек за отбора в Лигата на нациите и изглежда се намира в прекрасна форма преди Световното първенство. Добрата новина за всички швейцарци е, че Гранит Джака освен че е във форма, влиза в Мондиала в Катар с повишено настроение. Той е част от почти безапелационния Арсенал, който е лидер в английската Висша лига, а и върви добре в Европа. А Джака е основен човек в състава на Микаел Артета. Така че от него се очаква да поведе родината си и в Катар, тъй като сега е на 30 години. След четири години нищо не се знае и е твърде вероятно сега в златната си възраст Гранит Джака да опита да покаже какво може.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Мачът срещу Сърбия вероятно ще бъде решаващ за Швейцария – не само защото ще бъде последният им в групата, но защото двата отбора са на близко ниво и вероятно ще се борят за второто място след категоричния фаворит Бразилия. Ако победят Сърбия, ще имат добри шансове да стигнат до осминафиналите. Прогнозата на специалистите от Букмейкър Рейтинги обаче е, че Швейцария няма да успее да прескочи груповата фаза. Като цяло тимът, както вече стана ясно, е някак си наглед неатрактивен, но дисциплиниран и постигащ резултати. Но тук им даваме трето място в групата, което се котира на около 2.70 в Winbet вход. Ако искате нещо по-високо, може да опитате с отбор да вкара най-малко голове – Швейцария, за коефициент 5.00.

Официален състав на Швейцария за Световното 2022

Вратари: Грегор Кобел, Филип Кон, Йонас Омлин, Ян Зомер
Защитници: Мануел Аканджи, Ерай Комер, Нико Елведи, Рикардо Родригес, Фабиан Шер, Силван Видмер
Полузащитници: Мичел Ебишер, Едимилсон Фернандес, Фабиан Фрай, Ремо Фройлер, Ардон Джашари, Фабиен Ридер, Джедран Шакири, Джибрил Соу, Ренато Щефен, Гранит Джака, Денис Закарая
Нападатели: Ноа Окафор, Бреел Емболо, Кристиян Фааснахт, Харис Сеферович, Рубен Варгас

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P