Сърбия: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА G]

Стефан Ралчев
Сърбия е част от Група G на турнира в Катар и ще се изправи срещу Бразилия, Швейцария и Камерун.

Serbia-World-Cup

Име: Сърбия
Селекционер: Драган Стойкович
Прякор: Орлови
За кой път участва на Световно: 12
Първо участие на турнира: 1930 година
Най-добро представяне: Четвърто място (1930, 1962)

Как стигнаха до Световното първенство

Формата на Сърбия се движеше във възходяща линия с течение на квалификациите за Световното по футбол 2022. Съседите ни стартираха с две минимални победи над Ирландия и Азербайджан, както и спасена точка в домакински мач срещу Португалия след изоставане с 0:2 на полувремето. През ноември нещата си дойдоха на мястото. Сърбия игра с повече увереност и усет и в крайна сметка оглавиха групата без загуба, три точки пред Португалия, след като ги победиха с 2-1 с гол в 90-ата минута на Александър Митрович във финалния мач и то насред Лисабон. Възходът на отбора, воден от Драган Стойкович продължи и в турнира Лига на Нациите, където Сърбия спечели своята група и спечели промоция в най-елитната дивизия.

Две неща бяха от решаващо значение за превръщането на някога изоставащия отбор, който играеше грозен футбол и липсваше сплотеност в отбора, в атрактивна, атакуваща единица. Първият беше пристигането на Драган Стойкович – Пикси, една от иконите на сръбския футбол за всички времена „Искаме да играем атакуващ футбол и да вкарваме много голове“, каза той. Второто беше оттеглянето на защитниците Бранислав Иванович и Александър Коларов, което позволи преминаването към трима отзад, извличайки най-доброто от своите ключови играчи. Това оказа голямо влияние върху баланса на отбора, като отключи атакуващия им потенциал. Сърбия има убийствен потенциал в офанзивен план в лицето на смъртоносните нападатели – Митрович и Душан Влахович отпред, но и Душан Тадич зад тях, както и двама бързи атакуващи крила в лицето на Андрия Живкович и Филип Костич по фланговете.

Качественият баланс в отбора на Стойкович е твърдо на страната на атаката, така че е очевидно, че проблемите ще дойдат от другата страна. Бранителите са доста под нивото на атакуващите си съотборници и Сърбия е уязвима практически всеки път, когато съперниците им пресекат средната линия. Стойкович се опита да се справи с това, като премина към по-скоро 5-3-2 срещу по-силни отбори, като крилата бяха натоварени с повече дефанзивни задължения.

Ключовият играч на Сърбия

Тадич е капитанът на Сърбия и играчът с най-много мачове, както и най-възрастният в отбора – на 33 години. Звездата на Аякс притежава значителен тактически ум и интелект, така че той е лидера на терена, показвайки на съотборниците си какво трябва да се направи. Тадич обаче не винаги е бил лидер в този отбор. Наистина, той започна като нещо като аутсайдер и трябваше да си пробие път, но сега той е категорично признат за най-важния играч и потенциално незаменим.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Групата на Сърбия не е от най-тежките, макар че тук категоричен фаворит е Бразилия. Очакванията са сърбите да се сборят с Швейцария за второто място, като ние от Букмейкър Рейтинги даваме предимство на комшиите. Неприятното за Сърбия е, че стартира именно срещу колоса Бразилия. Селесао сто процента ще иска да започне с победа, но пък ако сърбите поднесат бомбата и вземат нещо от златистите, след това ще им бъде по-лесно.

Ако хипотетично определим Сърбия като втори в групата, на осминафиналите ще срещне победителя от групата на Португалия, Гана, Уругвай и Южна Корея, което означава, че може би ще бъде Португалия. Това не е никак лош сценарий… На четвъртфиналите е възможно да се случи люто балканско дерби с Хърватия, ако хърватите са спечелили своята група и след това са отстранили някой измежду Испания и Германия. Но смятаме, че Сърбия може да стигне до четвъртфиналите, което се котира на 6.00. Самото излизане на Сърбия от групите е на 2.15 в Палмс Бет.

Официален състав на Сърбия за Световното 2022

Вратари: Марко Дмитрович, Предраг Райкович, Ваня Милинкович-Савич
Защитници: Стефан Митрович, Никола Миленкович, Страхиня Павлович, Милош Велкович, Филип Младенович, Страхиня Еракович, Срджан Бабич
Полузащитници: Неманя Гудел, Сергей Милинкович-Савич, Саша Лукич, Марко Груйич, Филип Костич, Урош Рачич, Неманя Максимович, Иван Илич, Андрия Живкович, Дарко Лазович
Нападатели: Душан Тадич, Александър Митрович, Душан Влахович, Филип Джуричич, Лука Йович, Неманя Радонич

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P