Mароко: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА F]

Стефан Ралчев
Мароко е част от Група F на турнира в Катар и ще се изправи срещу Белгия, Канада и Хърватия.

Morocco-National-Team

Име: Мароко
Селекционер: Валид Реграги
Прякор: Атласките лъвове
За кой път участва на Световно: 6
Първо участие на турнира: 1970
Най-добро представяне: Четвъртфинал (1986)

Как стигнаха до Световното първенство

Футболистите на Мароко вероятно дори не се изпотиха по пътя си към Катар 2022. Пишем това шеговито, защото в първата квалификационна група записаха шест победи от шест мача при голова разлика 20:1, а след това в два мача елиминираха ДР Конго след 1:1 и 4:1. Но в последвалия турнир за Купата на Африка в началото на 2022 година Мароко се провали, като отпадна от Египет след дузпи на четвъртфиналите. Мароко е с нов национален селекционер от август тази година в лицето на Уалид Реграги, който наследи Вахид Халилходжич. Именно това може да бъде известна слабост в състава на Канада, новият треньор е водил тима в едва 1-2 мача, така че едва ли всичко е напаснато на 100 процента. Една от големите звезди на тима Хаким Зиеш обяви оттеглянето си от националния отбор след конфликт с предишния селекционер Вахид Халилходжич, но сега вратите за тима отново са отворени.

Като цяло обстановката в състава на Мароко бе важната тема, а не толкова резултатите. След напускането на Халилходжич, пристигането на Реграги се възприема като победа за играчите, които му имат доверие и се представят по съвсем друг начин в сравнение с провала на Купата на Африка при Халилходжич. Този състав е пълен с играчи с опит в Шампионската лига, много от които бяха част от отбора, който нямаше късмета да победи Испания преди четири години, когато Ла Фурия изравни в добавеното време в мач от групите. Голямата слабост на Мароко може да дойде от формата на Юсеф Ен-Несири. Той не е същият играч, който беше преди да получи мускулна контузия в края на 2021 г. Той вкара 18 гола в Ла Лига през сезон 2020/201, което предизвика слухове за преминаване в Арсенал, но отбеляза само 5 гола от началото на миналия сезон и сега отново е извън игра. Някои в Мароко се опасяват, че той може никога да не преоткрие предишната си форма. Без него Мароко няма фокусна точка.

Ключовият играч на Мароко

Зиеш може и да е отново в състава, но Ашраф Хакими е голямата звезда на Атласките Лъвове. Бомбардиращ десния фланг, звездата на Пари Сен Жермен е само на 24 години, но вече има повече от 50 мача за Мароко. И на предишното Световно той привлече достатъчно вниманието на специалистите, а от тогава се подобри значително, ставайки шампион на Италия с Интер и вече на Франция с ПСЖ. Играе редовно в Шампионската лига, което несъмнено е огромен опит за целия тим на Мароко.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Мароко имаше голямо нещастие, когато се изправи срещу Португалия и Испания в Русия и по подобен начин може да съжалява за късмета си този път. Но, ако погледнем малко по-отблизо и Хърватия, и Белгия имат слабости, които могат да бъдат използвани. Ако Лъвовете постигнат правилния баланс и се възползват от шансовете си, може да поднесат изненадата. Според нас обаче това трудно би се случило макар и с наличието на силни индивидуалности в състава. Така че според прогнозата на Букмейкър Рейтинги Мароко няма да спечели нито един мач в групата, за което водещите букмейкъри дават коефициент около 2.30 в Bet 365. Ясно е, че битката в групата вероятно ще бъде между Мароко и Канада, кой от двата тима ще бъде по-напред, но предполагаме, че е твърде възможно Мароко да не успее да победи Кленовите листа. За Белгия и Хърватия трудно бихме си помислили, че мароканците могат да вземат три точки.

Официален състав на Мароко за Световното 2022

Вратар: Ясин Бону, Мунир Мохамеди, Ахмед Тагнути
Защитници: Ашраф Хакими, Нусаир Мазрауи, Найеф Агуер, Бадр Бенун, Ромен Саис, Яхия Атият, Джауад ел Ямик, Ашраф Дари
Полузащитници: Софиян Амрабат, Абделхамид Сабири, Селим Амалах, Азедина Унахи, Билал Ел Кханус, Яхия Джабран
Нападатели: Хаким Зиеш, Амин Арит, Абде Еззалзуили, Закария Абукхал, Софиян Буфан, Илиас Кхаир, Юсеф Ен-Несири, Валид Кхедира, Абдерразак Аллах

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P