Коста Рика: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА E]

Стефан Ралчев
Коста Рика е част от Група E на турнира в Катар и ще се изправи срещу Испания, Япония и Германия.

Costa-Rica-World-Cup

Име: Коста Рика
Селекционер: Луис Фернандо Суарес
Прякор: Трикольорите
За кой път участва на Световно: 6
Първо участие на турнира: 1990
Най-добро представяне: Четвъртфинал (2014)

Как стигнаха до Световното първенство

Коста Рика буквално хвана последния влак за Световното първенство в Катар. Тимът бе последният 32-ри участник, получил право да играе на финалите, след като се наложи да мине през междуконтинентален плейоф. Костариканците завършиха на четвърто място в зона КОНКАКАФ след Канада, Мексико и САЩ. Четвъртото място отреди бараж срещу Нова Зеландия. Коста Рика спечели двубоя с минималното 1:0 с гол още в 3-ата минута. И така тимът ще играе на шесто от общо последните девет световни първенства. Между другото Коста Рика се представи доста добре срещу много силните отбори на Канада и САЩ, които победи съответно с 1:0 и 2:0, но само заради по-лошата голова разлика в крайното класиране американците сграбчиха третото място и директното класиране за Катар. След квалификационните мачове и баража срещу Нова Зеландия воденият от колумбийския селекционер Луис Фернандо Суарес отбор изигра две контроли (2:2 срещу Южна Корея и победа с 2:1 срещу Узбекистан).

Ключовият играч на Коста Рика

Със сигурност Коста Рика не е фаворит, но пък има своите ключови играчи и то не един. Ако в други отбори, не можем да откроим такъв футболист, то в Коста Рика има точно такива лидери. Аз залагам на нападателя Джоел Кембъл, който е на 30 години и е добре познато име. Звездата в нападението е в Топ 5 по изиграни мачове с националната фланелка (119) с 25 отбелязани гола. Негово бе и попадението, което класира костариканците на Световното в баража срещу Нова Зеландия. Кембъл още преди повече от 10 години бе привлечен в Арсенал, но отдаван под наем къде ли не, но в достатъчно силни отбори – Бетис, Олимпиакос, Виляреал, Спортинг Лисабон и други. Сега играе в мексиканския Леон. Разбира се, че вратарят Кейлор Навас е звездното име в състава, играл в Реал Мадрид и от четири сезона в ПСЖ, но ако Коста Рика се надява на чудото, не вратарят ще го направи.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Коста Рика е в може би най-тежката група с оглед на съперниците, а сред тях са Испания, Германия и Япония. По предварителни нагласи именно костариканците са тотален аутсайдер в групата и би било чудо, ако не завършат на последното място – 1.30 в Бетано спортни залози.

Коста Рика има тежък стартиращ мач срещу един от фаворитите Испания. Всичко различно от загуба ще се счита за сензация. Ако обаче предположим, че станем свидетели на такава изненада, след това Коста Рика може да мечтае срещу Япония. Но едва ли ще се стигне до такъв сценарий в групата.

Според водещите букмейкъри фаворит да завърши на последно място в група “Е” е точно съставът на Коста Рика и ние от Букмейкър Рейтинги смятаме, че именно това ще се случи.

Официален състав на Коста Рика за Световното 2022

Вратари: Кейлор Навас, Естебан Алварадо, Патрик Секуейра
Защитници: Франсиско Калво, Хуан Варгас, Кендал Уотсън, Оскар Дуарте, Даниел Чакон, Кейшер Фулер, Карлос Мартинес, Брайън Овиедо, Роналд Матарита
Полузащитници: Йелцин Техеда, Селсо Борхес, Юстин Салас, Роан Уилсън, Херсон Торес, Дъглас Лопес, Йевисон Бенете, Алваро Самора, Антони Ернандес, Брандън Агилера, Брайън Руис
Нападатели: Джоел Кембъл, Антъни Контрерас, Йохан Венегас

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P