Канада: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА F]

Стефан Ралчев
Канада е част от Група F на турнира в Катар и ще се изправи срещу Белгия, Мароко и Хърватия.

Canada-national-team

Име: Канада
Селекционер: Джон Хърдман
Прякор: Кленовите листа
За кой път участва на Световно: 2
Първо участие на турнира: 1986
Най-добро представяне: Групова фаза (1986)

Как стигнаха до Световното първенство

Стигаме и до отбора на Канада, който за втори път след 1986 година ще участва на световни финали. Може да ви звучи екстравагантно, когато чуете Канада, но канадците могат да поднесат бомбата на това Световно в Катар. Те пристигат със самочувствието на най-силния отбор от Северна Америка, като задминаха уж големите футболни нации като Мексико, както и САЩ – дългогодишен традиционен участник на финали. В състава на Канада е пълно с познати имена, като едно от тях например е на вратаря Милан Борян – сега на Цървена Звезда, но играл в Лудогорец. Алфонсо Дейвис е в Байерн Мюнхен, капитанът Атиба Хътчисън играе в Бешикташ, но мина през Копенхаген, ПСВ Айндховен и други силни отбори в Европа. Една от звездите безспорно е Кайл Ларин (сега в Брюж), но преди това четири сезона в Бешикташ.

Канада предпочита да се защитава здраво и така да принуждава отборите след това да усетят мълниеносните им контри чрез скоростта на Алфонсо Дейвис и Таджон Бюканън и смъртоносното завършване на Кайл Ларин и Джонатан Дейвид. Нападателят на Лил има 34 мача и 22 гола за Канада, а е само на 22 години. Според нас слабост може да се намери в това, че Канада на практика не е играл с европейски отбор от 2020 година, когато имаше контрола с Исландия. И колкото и да е силно нивото на футболистите, мачове срещу европейски тимове са опит и настройка, каквато Канада няма как да получи в своята континентална зона.

Ключовият играч на Канада

Когато разполагаш с футболист, който играе в колоса Байерн Мюнхен, едва ли може да има въпроси дали той ще е Х-факторът в тима на Канада. Алфонсо Дейвис получи контузия на подколянното сухожилие миналата седмица, но би трябвало да е във форма за старта на Мондиала. Дейвис е роден в бежански лагер в Гана, родителите му са от Либерия, но заминават за Канада, когато той е 5-годишен. Дебютира в мъжкия футбол още на 15 години, а само 16-годишен дебютира за мъжкия тим на Канада, като се превръща в най-младия футболист в историята на националния тим на Кленовите листа.

Байерн Мюнхен плаща 10 милиона евро, за да го привлече и първоначално играе във втория отбор… но само няколко мача. Бързо става част от първия тим, с който вече натрупа 4 титли на Германия, спечели Шампионската лига и за последните четири сезона навъртя над 120 мача за баварците. В състава на Канада обаче Алфонсо Дейвис ще бъде натоварен с доста по-офанзивни функции и почти няма да бъде ползван като защитник, а дори като крило.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Жребият за квалификационната група никак, ама никак не бе в услуга на Канада при завръщането на страната на световните финали след 1986 година. Канада е в една група с полуфиналиста от Световното първенство 2018 Белгия, финалиста от Световното първенство 2018 Хърватия и Мароко. Може ли Канада да излезе от групата. На нас би ни се искало, за да видим някаква изненада, тъй като при излизане на Белгия и Хърватия, всичко ще бъде доста очаквано. Затова ще прогнозираме макар и с риск, че Кленовите листа преминат груповата фаза за коефициент около 4.00 в betano bg.

Официален състав на Канада за Световното 2022

Вратари: Милан Борян, Джеймс Пантемис, Дейн Сент Клер
Защитници: Самуел Адекунгбе, Джоел Уотърман, Алистер Джонстън, Ричи Лариеа, Камал Милър, Стивън Витория, Дерек Корнелиус
Полузащитници: Лиъм Фрейзър, Исмаел Коне, Марк-Антъни Кей, Дейвид Уотърспуун, Джонатан Отарио, Атиба Хътчинсън, Стефан Естакийо, Самуел Пиет
Нападатели: Лиъм Милър, Лукас Кавалини, Ике Угбо, Джонатан Дейвид, Тейджон Бюкянън, Кайл Карин, Алфонсо Дейвис, Джуниър Хойлет

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P