Камерун: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА G]

Стефан Ралчев
Камерун е част от Група G на турнира в Катар и ще се изправи срещу Бразилия, Сърбия и Швейцария.

Cameroon-World-Cup

Име: Камерун
Селекционер: Ригоберт Сонг
Прякор: Неукротимите Лъвове
За кой път участва на Световно: 8
Първо участие на турнира: 1982
Най-добро представяне: Четвъртфинал (1990)

Как стигнаха до Световното първенство

Нещата рядко са ясни около отбора на Камерун, така беше и по време на квалификациите за Мондиал 2022. Камерун спечели своята квалификационна група, в която бе с Кот д`Ивоар, Мозамбик и Малави. След това предстояха мачове с Алжир за класиране в Катар. В първата среща Камерун загуби у дома с 0:1. На реванша обаче Неукротимите Лъвове поднесоха огромната бомба пред 35 000 зрители в Блида. Чупо-Мотинг вкара за 1:0 в редовното време, което завърши при този резултат. Последваха продължения, в които Алжир изравни в 118-ата минута. За да дойде попадението на Карл Токо Екамби от воле в 120+4 минута, което изпрати Камерун в Катар.

Камерун стъпва на краката си под ръководството на Ригоберт Сонг, който пое тима след Купата на африканските нации (Камерун зае трето място в турнира). Отборът разполага с много класа и футболисти, които са водещи в силни европейски тимове. Халфът на Наполи Андре-Франк Замбо Ангиса дирижира халфовата линия, крайните защитници Нухоу Толо и Колинс Фай добавят друго измерение към атаката. И въпросът е  ще намери ли селекционер Сонг начин да вкара намиращия се във форма Чупо Мотинг в стартовите си 11?

Както се е случвало в миналите турнири, Камерун може да изглежда притеснително близо до криза и има малко отбори, които имат по-голям шанс да се сринат в Катар. Отчасти това се дължи на харизматичното ръководство на президента на ФА Самуел Ето’о, който публично критикува играчите си с неоправдано остри думи тази година и предизвика полемика в отбора чрез съмнителното си вземане на решения около производителя на екипировка за Световната купа в Камерун. Неговото искане Неукротимите Лъвове да останат в турнира до финала създаде ненужен натиск върху отбор, който в един момент дори не бе толкова близо до класиране…

Ключовият играч на Камерун

Замбо Ангиса разцъфтя в наистина великолепен полузащитник, въпреки че преминаването му във Фулъм от Марсилия доведе до изпадане в Чемпиъншип. През сезон 2019/2010 игра под наем във Виляреал и дори бе спряган за Реал Мадрид, но в крайна сметка се премести в Наполи. Ангиса първоначално отиде под наем в Неапол, но помогна много на отбора да се класира за Шампионската лига през сезон 2021/2022. От началото на този сезон е несменяем титуляр в може би най-силния отбор в момента в Европа, правещ фурор и в Серия А, и в Шампионската лига. Той става все по-влиятелен при Партенопеите, но и в състава на Камерун. Селекционерът Ригобер Сонг му даде почивка за контролите през септември, за да го съхрани, което пък дава надежди, че ще бъде във върхова форма в Катар.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Последните загуби от Узбекистан и Южна Корея в приятелски мачове свалиха Камерун на земята след магическата квалификация срещу Алжир. Групата на Камерун е трудна, отборът е с Бразилия, Сърбия и Швейцария. Много трудно бихме си помислили и прогнозирали, че Неукротимите Лъвове ще излязат от групата – за повече дори не говорим. Така че тук можем да бъдем реалисти и да отредим на Камерун последното четвърто място в групата за среден коефициент около 1.60 – например в сезаме бг.

Официален състав на Камерун за Световното 2022

Вратари: Девис Епаси, Симон Нгапандуетнбу, Андре Онана
Защитници: Жан-Шарл Кастелето, Ензо Ебоссе, Колинс Фай, Оливие Мбаизо, Николас Нкулу, Толо Нуху, Кристофер Уу
Полузащитници: Мартин Хонгла, Пиер Кунде, Оливие Нтчам, Гаел Ондуа, Самуел Ум Гауе, Андре-Франк Замбо Ангиса
Нападатели: Венсан Абубакар, Кристиан Басогог, Ерик Максим Чупо-Мотинг, Суаибу Мару, Брайън Мбемо, Николас Муми Нгамалеу, Жером Нгом, Жорж-Кевен Нкуду, Жан-Пиер Нсаме, Карл Токо Екамби

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P