Хърватия: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА F]

Стефан Ралчев
Хърватия е част от Група F на турнира в Катар и ще се изправи срещу Белгия, Канада и Мароко.

Croatia-national-team

Име: Хърватия
Селекционер: Златко Далич
Прякор: Ватрените
За кой път участва на Световно: 6
Първо участие на турнира: 1998
Най-добро представяне: Вицешампион (2018)

Как стигнаха до Световното първенство

Хърватия се нуждаеше от късен автогол на руснака Фьодор Кудряшов в последния квалификационен мач, за да си осигури място на върха в групата, изпреварвайки страната, която по-късно беше изхвърлена от Световното първенство заради нахлуването в Украйна. Ватрените бяха неубедителни в повечето от квалификациите, като загубиха от Словения и се бориха срещу Русия и Словакия, като цяло изглеждаха някак застояли и импотентни. Мениджърът Златко Далич потърси начини да съживи отбора, тъй като няколко от героите от Световното първенство през 2018 година се оттеглиха. В крайна сметка той направи тази промяна едва след квалификациите, когато Хърватия направи блестящи мачове в турнира Лига на Нациите и спечели групата си с Франция, Дания и Австрия. След като Далич се беше спрял на формация 4-3-3 (4-1-4-1), той знаеше, че трябва да направи нещо за застаряващата защита, неспособна да остане във високата линия.

Така Йосип Шутало и Йошко Гвардиол – които са съответно на 22 и 20 г. и са много по-мобилни, изместиха Деян Ловрен и Домагой Вида от стартовите 11. Сега звездният полузащитник Лука Модрич няма нужда да се връща до границата на собственото си поле, за да вземе топката, запазвайки енергията си, за да диктува играта по-високо на терена. Огромната сила на хърватите идва от невероятните Брозович, Матео Ковачич и Лука Модрич, които общо над 300 мача с националната фланелка. Крилото Иван Перишич има още 115. Те все още са ядрото на отбора, практически същото, както беше преди четири години, когато стигнаха до финала на Русия 2018 – само Ковачич, който преди това не беше титуляр, замени Иван Ракитич, който се оттегли. Компилацията от опитни и млади държи Хърватия отново гладна за успехи.

Слабостта при хърватите може да дойде от вратарския пост. Да имаш надежден вратар е изключително важно на голям турнир. А това липсва в отбора на Хърватия. Домагой Ливакович от Динамо Загреб е номер 1 за момента, докато Далич също използва Ивица Ивушич от НК Осиек и Иво Гърбич, резервната опция на Ян Облак в Атлетико Мадрид. Нито една от тези опции обаче не е близо до нивото, което Даниел Субашич показа преди четири години в Русия.

Ключовият играч на Хърватия

Когато говорим за Хърватия, това все още е почти отборът на Модрич. 37-годишният маестро в полузащитата е спечелил всичко с Реал Мадрид и е част от националния отбор от 16 години, голяма част от които като ключов играч, най-голямата звезда на Хърватия, а от 2016 г. и капитан. Носителят на Златната топка за 2018 година е играчът с най-много мачове в историята на Хърватия. Според нас и този път Лука Модрич е изключителен барометър в играта на целия отбор на Ватрените. От него зависи как и колко силно ще играе отборът, воден от Златко Далич.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Хърватия и Белгия може би имат еднакви шансове да спечелят групата. Но като цяло двата тима се считат за фаворити и отпадането на един от двата, за сметка на Мароко или Канада, би било изненада. За съжаление на хърватите, както писахме за Белгия, потокът от тази група „извежда“ първите два отбора срещу двата отбора от група „Е“, която е с Испания и Германия. Тоест, Хърватия, ако спечели групата си, ще играе срещу втория от групата на испанци и германци. Същото се отнася и ако завърши на второ място – ще играе с победителя от групата на Испания и Германия. Ако приемем, че Испания и Германия ще заемат именно първите две места (независимо в какъв ред) в своята група, Хърватия ще играе срещу един от тях на осминафиналите, ако разбира се – излезе от групата си. Неприятен жребий. Може би Хърватия би имала повече шанс срещу Испания, но сметки могат да се правят в течение на мачовете на групите. Ако Хърватия спечели групата си и Испания завърши на второ място в своята, двата тима ще играят помежду си на осминафиналите. Реалистично обаче смятаме, че хърватите са най-много до осминафиналите за ставка 2.25 в betano.

Официален състав на Хърватия за Световното 2022

Вратари: Доминик Ливакович, Ивица Ивушич, Иво Гърбич
Защитници: Домагой Вида, Деян Ловрен, Борна Баришич, Йосип Юранович, Йошко Гвардиол, Борна Соса, Йосип Станишич, Мартин Ерлич, Йосип Шутало
Полузащитници: Лука Модрич, Матео Ковачич, Марсело Брозович, Марио Пашалич, Никола Влашич, Ловро Майер, Кристиян Якич, Лука Сучич
Нападатели: Иван Перишич, Андрей Крамарич, Бруно Петкович, Мислав Оршич, Анте Будимир, Марко Ливая

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P