Букмейкърите със стотици милиони загуби на месец заради коронавируса

Стефан Ралчев
Световната пандемия от коронавирус засегна и бизнеса на букмейкърите. Компаниите в този бранш алармираха за много за по-ниска печалба не само за периода на епидемията, но и целогодишно…

Коронавирус букмейкъри загуби

Най-големите световни букмейкъри вече отчетоха прогнозирано намаляване на EBIDTA.

Какво означава това съкращение?

Оперативната печалба (EBIDTA) е важен компонент за всяка бизнес организация. Терминът идва от английски език и абревиатурата от букви означава „Earnings Before Interest, Texas Depreciation&Amortization“ (Приходи Преди Данъци, Такси, Лихви и Амортизация). Банкерите използват EBIDTA като инструмент за измерване на способността на компанията да изплаща заеми. Банкерът обикновено смята, че ако една компания има здравословна EBIDTA, ту ще може да плати лихвата и главницата по дълга си. Специалистите по оценка на бизнеса използват именно EBIDTA, за да изчислят колко струва един частен бизнес.

Най-добрите бонуси от екипа на Букмейкър Рейтинги

Собственикът на Bwin онлайн и Ladbrokes, компанията GVC Holdings, оцени възможната загуба от 130-150 милиона паунда тази година, докато в края на 2019 година цифрата беше 678,3 милиона паунда.

„Изчислихме този сценарий въз основа на следните събития: Евро 2020 ще се забави до 2021 г., всички други футболни турнири ще бъдат спрени до юли 2020 г.“, се казва в прогнозата.

В случай, че ситуацията продължи, всеки месец компанията GVC Holdings ще губи около 45-50 милиона щатски долара, като от пресслужбата допълниха, че оценяват дела на спортните залагания на 45% от общите приходи на цялата компания.

Британската компания за залози William Hill дори очаква намаляване на EBITDA с почти наполовина – със 100 милиона паунда до ниво от 110 милиона паунда. Като тук прогнозата и очакванията на световния букмейкър е спортните събития да бъдат възобновени през месец август. За един месец William Hill ще загуби по 25-30 милиона паунда.

Собственикът на Paddy Power и Betfair, Flutter Entertainment, също очаква възобновяването на международните турнири през август 2020 г. Компанията оцени възможните загуби на около 90-100 милиона паунда заради спирането на спорта по света. В края на 2019 г. EBITDA на компанията възлиза на 385 милиона паунда.

Миналата седмица руските букмейкъри съобщиха, че търпят милиони загуби заради срива на пазара. „Това ще се отрази значително на нашия бизнес. В точни цифри не мога да кажа, но когато пазарът губи 30-35%, нещата не са нормални. Ситуацията е трудна, но най-лошото нещо е несигурността“, коментира заместник генералния директор на БК „Лига Ставок“ Игор Столяров.

Ще пострадат ли клиентите?

Всички букмейкъри в Русия разкриха, че в контекста на намаляване на събитията за залози не планират да снижават коефициентите, като по този начин увеличават маржа. „Не обмисляме снижаване на коефициентите, защото искаме да сме сигурни, че клиентите ни няма да страдат. Не искаме да оказваме натиск върху тях, самите те са достатъчно под напрежение“, допълва Игор Столяров.

„Основният принцип на нашата компания е отношението към клиентите. Всички наши действия са насочени към това да гарантираме, че играчите в нашата компания са удовлетворени и получават най-доброто изживяване. По време на карантина клиентът е в дискомфорт и няма причина да засилваме това усещане с допълнителни манипулации“, допълва директорът по комуникация на Vulkambet Анна Димитриева.

Стратегията на букмейкърите по време на криза

Всяка нормална компания има план „Б“ или план „С“ за действие в подобен случай. Тези варианти или планове се състоят в разнообразяване на бизнеса и предоставяне на клиентите на алтернативни варианти за залози, когато говорим за букмейкъри. Някои от букмейкърите разчитат на увеличаване на други събития, които до този момент не са били развивани с приоритет.

По подобен начин действат и букмейкърите на българския пазар, които предлагат различни варианти за залози извън популярните. Намаляването на събитията на живо може да бъде компенсирано от увеличаване на статистика или по-мащабно разработване на алтернативни варианти, сред които електронните спортове и особено популярните „Виртуални спортове“.

„Винаги е вариант да разработите колкото се може повече и по-добри платформи за кибер преживявания на вашите клиенти. Това е отлична антикризисна стратегия. Игрите са в онлайн формат и дават изключителни възможности за залози по всяко време на денонощието“, споделят специалисти в тази насока.

Останалите сегменти от платформата на дадена букмейкърска компания също влизат в това число – Казино, Покер и т.н.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P