Бразилия: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА G]

Стефан Ралчев
Бразилия е част от Група G на турнира в Катар и ще се изправи срещу Сърбия, Швейцария и Камерун.

Brazil-World-Cup

Име: Бразилия
Мениджър: Тите
Прякор: Селесао, Златистите
За кой път участва на Световно: 22
Първо участие на турнира: 1930
Най-добро представяне: Световен шампион (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Как стигнаха до Световното първенство

Бразилия не загуби нито една квалификация по пътя към Световното в Катар – 14 победи и 3 равенства. Вярно, Селесао падна у дома срещу Аржентина на финала на Копа Америка през 2021 година, но реакцията едва ли можеше да бъде по-добра. Техният последващ рекорд беше: 12 победи и 3 равенства, като отбелязаха 38 и допуснаха пет. Треньорът Тите се възползва от пълен четиригодишен цикъл. Той беше начело за по-малко от две години преди Русия 2018 и отборът му се подобри с времето, добавяйки повече атакуващи възможности към тяхната солидност в защита. В Русия истината е, че Бразилия се провали, след като отпадна още на четвъртфиналите от Белгия. Но сега има пълния потенциал за световна титла!

Откъдето и да погледнем състава на Бразилия, той е пълен с класа, но и добре балансиран. Алисон е един от най-добрите вратари, има малко централни защитници със скоростта и качеството на Маркиньос, съчетани или с класата и опита на Тиаго Силва, или със скоростта на Едер Милитао. Следователно това е тим, който не само рядко допуска голове, но и рядко допуска голови възможности дори. В офанзивната част имената са достатъчно ясни – Неймар, Лукас Пакета, Ричарлисон, Рафиня, Винисиус Жуниор. 

Слабостите на Бразилия до някаква степен можем да потърсим, когато тимът е под натиск. Това се явява проблем. Световните купи не се печелят в лесните, привличащи вниманието игри, а в тежките битки на фазата на елиминациите. Как ще реагира отборът, ако изостане? След като Аржентина поведе във финала на Копа Америка, Бразилия прекара твърде много време, губейки фокус със спорове на терена. Струва си да припомним и как играта на Неймар се срина преди две години на финала на Шампионската лига след гол на Байерн Мюнхен. Подобно притеснение е какво може да се случи, когато Бразилия най-накрая срещне опонент, който може да преодолее тяхната висока преса?

Ключовият играч на Бразилия

В Катар Неймар (75 гола) може да изпревари Пеле (77) като голмайстор на Бразилия за всички времена. По стечение на обстоятелствата 31-годишният играч също ще бъде почти на същата възраст, на която беше Пеле, когато се оттегли от националния отбор през 1971 г. Разликата, разбира се, е, че Пеле напусна сцената, след като спечели три световни първенства. В очите на Бразилия Неймар има всичко, което трябва да направи и този турнир ще бъде фундаментален за неговото наследство с националния отбор. Той беше контузен за четвъртфиналите през 2014 г., а през 2018 г. лекуваше дълготрайна контузия и вероятно игра толкова добре, колкото можеше да се очаква. Със скорошната си форма за ПСЖ, която достига нови висоти, тази година се очертава да бъде неговият момент.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Бразилия отпадна от Белгия преди четири години на четвъртфиналите. Сега обаче смятаме, че са доста по-добри и солидни. От световната им титла през 2002 година, на всяко следващо световно първенство Селесао отпада само и единствено от европейски отбори – 2006 година от Франция 0:1 на четвъртфинал, 2010 година от Холандия 1:2 на четвъртфинал, 2014 година от Германия с 1:7 на полуфинал и през 2018 година от Белгия на четвъртфинал. Ако и сега Бразилия не стане световен шампион, ще изравни негативен антирекорд – 24 години от последната си титла (през 2002 година в Япония и Южна Корея). Според нас Бразилия ще бъде новият световен първенец в Катар. Страната е фаворит на всички букита и ние също смятаме така – 5.00 в bwin (основното ни ревю за Bwin).

Официален състав на Бразилия за Световното 2022

Вратари: Алисон Бекер, Едерсон Моареш, Вевертон
Защитници: Данило, Дани Алвес, Алек Сандро, Алекс Телес, Тиаго Силва, Маркиньос, Едер Милитао, Бремер
Полузащитници: Каземиро, Фабиньо, Бруно Гимараеш, Фред, Лукас Пакета, Евертон Рибейро
Нападатели: Неймар, Винисиус Жуниор, Габриел Жезус, Антони, Рафиня, Ричарлисон, Габриел Мартинели, Родриго, Педро

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P