Белгия: Превю на отборите на Мондиал 2022 [ГРУПА F]

Стефан Ралчев
Белгия е част от Група F на турнира в Катар и ще се изправи срещу Канада, Мароко и Хърватия.

Belgium-national-team

Име: Белгия
Селекционер: Роберто Мартинес
Прякор: Червените дяволи
За кой път участва на Световно: 14
Първо участие на турнира: 1930
Най-добро представяне: Трето място (2018)

Как стигнаха до Световното първенство

В последното десетилетие усърдната дългогодишна работа на Белгия даде резултат. Страната се класира на трето поредно световно първенство, след като пропусна шампионатите през 2006 и 2010 година. През 2014 година отборът игра четвъртфинал, а четири години по-късно в Русия спечели бронзовите медали. На последните две европейски първенства белгийците играха два пъти четвъртфинал. Със сигурност надеждите и мечтите на феновете бяха за нещо повече, защото Белгия разполагаше с може би най-силната генерация в историята си. Но и сега продължава да има невероятни играчи, част от топ водещите клубове в Европа. Белгия се класира за Мондиала в Катар без нито една загуба в квалификационната си група, което не бе изненада. Групата не бе особено силна – Белгия бе в компанията на Уелс и Чехия, както Естония и Беларус.

Селекционерът Роберто Мартинес все още държи на системата 3-4-2-1 (или 3-4-3 на моменти), която беше успешна за него през годините. Еден Азар и Кевин Де Бройне ще бъдат двамата креативни играчи зад нападателя. Категорично Белгия разполага с може би най-добрия вратар в света в лицето на Тибо Куртоа и най-добрия халф в света в лицето на Де Бройне, но все нещо не им достига за по-сериозен успех. Слабостите могат да дойдат от това, че отборът е пълен с качество, но истината е, че е застаряващ, небалансиран на определени позиции и твърде много лежи на плещите на Де Бройне по отношение на творческите отговорности. Белезите от минали разочарования в големи турнири (загуби от Уелс на Евро 2016 на четвъртфиналите; Франция на полуфиналите на Световното първенство 2018; Италия на четвъртфиналите на Евро 2020) също ще им тежат.

Ключовият играч на Белгия

Полузащитникът на Манчестър Сити постига най-добрата си форма в точното време. Той е решаващ за Сити във Висшата лига и в Европа и ще пристигне на Световното първенство в страхотна форма, за разлика от Евро 2020. На 31 години това може да е последното му Световно първенство, така че той ще иска да изведе отбора до толкова възможен. Той ще има много свобода да върши работата си и останалата част от отбора ще се надява, че той може да ги вдъхнови да станат един от отборите на турнира.

Прогноза за представяне на Мондиал 2022

Ако Белгия се справи поне толкова добре, колкото на последното Световно първенство и завърши трети, това би било постижение. Те не влизат в този турнир с някаква инерция и не са сред фаворитите, както бяха преди четири години. Въпреки това, те все още са талантливи и Де Бройне е специален играч, който може да ги изведе далеч. Букмейкърите ги фаворизират за победител в групата (ставка около 1.55), а в групата са още Хърватия, мистерията и доста силен отбор Канада, както и Мароко. За съжаление на Белгия обаче, независимо дали ще е първи или втори в групата, още на осминафиналите първият/вторият от тази група ще играе с първия/втория от групата на Испания и Германия. Ако предположим, че именно Испания и Германия ще излязат от тази група, аз не смятам, че Белгия би имала шанс и срещу двата отбора. Така че прогнозираме отпадане на Белгия още на осминафиналите за 2.20 в Бет365.

Официален състав на Белгия за Световното 2022

Вратари: Тибо Куртоа, Симон Миньоле, Куун Кастеелс
Защитници: Ян Фертонген, Тоби Алдервейрелд, Леандер Дендонкер, Зено Дебаст, Артур Теате, Ваут Фес, Тимоти Кастан, Тома Мюние
Полузащитници: Ханс Фанакен, Аксел Вицел, Юри Тилеманс, Амаду Онана, Кевин де Брьойне, Яник Караско, Торган Азар
Нападатели: Ромелу Лукаку, Мичи Батшуай, Лоис Опенда, Шарл де Кетелер, Еден Азар, Жереми Доку, Дрис Мертенс, Леандро Тросар

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P