Хендикап Залози

«Букмейкър Рейтинги»
Друг популярен тип залагания са т.нар. Хендикап. Има две главни разновидности: азиатски хендикап и европейски хендикап (троен хендикап).

3.1. Как работят?

Основната концепция за хендикап е проста: букмейкърите доближават шансовете на опонентите до 50-50, като добавят определен брой голове/точки/геймове към сметката на аутсайдера в мача. Така предимството на фаворита се намалява или елиминира.

3.2. Азиатски хендикап

Барселона играе у дома с Рома, а букмейкърите предлагат залог на Барселона с хендикап – 1.5 (минус 1.5 гола). Това означава, че вашият залог ще спечели, ако Барселона бие с разлика от два или повече гола.

Сметката е лесна – след края на срещата изваждате от броя на головете, отбелязани от Барселона, стойността на хендикапа – в нашия случай това е 1.5 гола. Ако след това резултатът все още е в полза на каталунците, тогава вашият залог е печеливш. Ако не – губите.

По подобен начин залозите за победа на Рома ще се изчисляват с хендикап +1.5. Логиката е същата, просто ако сме заложили за римляните – добяваме хендикапа към техните голове в срещата.

3.3. Видове азиатския хендикап

1) хендикап „-0.5“ или „+ 0.5“

Логиката тук е същата както при примера по-горе, просто хендикапа е различен. Обърнете внимание, че залагайки с хендикап от +0.5, то ако мача завърши с равенство, вие печелите. С други думи – устройва ви както равен, така и победа на вашия отбор.

2) Азиатски хендикап „0“

Този залог ви позволява да изключите равенството като евентуален резултат от мача – при равенство залогът ви се връща. Ако залагате на Брайтън с хендикап „0“ в мача срещу Съндърланд, и Брайтън спечели – залога ви печели. А ако мачът е равен, залогът ви се връща. Хендикап „0“ е вашата застраховка в случай на равенство.

Залог с друго име, но функциониращ по същия начин е „Равенство няма залог“.

3) Азиатски хендикап „1“

Принципът за залагане тук е същият като при останалите, само че към крайния резултат на отбора се добавя 1 гол. Например, сайтовете предлагат хендикап ПСЖ „-1“ и Манчестър Ю с хендикап „1“. Фаворит в този мач са французите. Ако заложите на Манчестър, залогът ще загуби само ако червените загубят с два или повече гола. Ако ПСЖ победят с разлика от точно 1 гол – парите ви се връщат.

Същите хендикапи има и с „2“, „3“ гола и повече.

4) Азиатски хендикап „1.5“

Отново – принципът е същият като в примерите по-горе. Основната разлика между хендикап с половинка (0.5, 1.5, 2.5 и т.н.) и хендикап с цяло число (1, 2, 3..) е, че при първия тип няма ситуация в която парите ни се връщат – или губим, или печелим.

А при втория тип – е възможно залогът ни да е на нула – и да ни бъде върнат без печалба или загуба.

5) Двоен азиатски хендикап „0.25“, „0.75“

Този тип хендикап на практика обединява два залога на хендикап в един. Т.е. сумата на залога ви бива разделена на две половини. Първата ще бъде заложена на едната част от двойния хендикап, а втората – на другата.

Примерът е следния:

Имаме залог за победа на Лион с двоен азиатски хендикап „0; +0.5 „(имайте предвид, че понякога този хендикап се изписва като“ +0.25 „). Залагаме 100 лева. Реално 50лв. отиват за победа на Олимпик Лион с хендикап „0“ и 50лв. – за победа на Лион с хендикап „0.5“. Т.е. за този залог имаме всички тези възможни резултати:

– Лион бие – печелим и с двете части на залога си

– Лион прави равен – печелим с половината от залога си, а другата половина ни се връща. Реално печелим половината от това което бихме спечелили ако Лион бие.

– Лион губи – залогът ни губи изцяло

Както забелязвате има много опции за азиатски хендикап. На пръв поглед някои не са особено лесни за разбиране, но щом ги схванете ще заобичате този тип бетове. Те добавят важни възможности към арсенала за залагане на добрия играч.

3.4. Европейски хендикап

Европейския хендикап има само цели стойности на коефициентите, няма половинки като 0.5, 1.5 и т.н.

Нека разгледаме как работи европейския с конкретен пример:

Играят Реал Мадрид и Ливърпул. Залагаме „+1“ на Ливърпул. Реал бие с 2:1. Крайният резултат, като се вземе предвид хендикапа, е 2: 2. Нашия залог губи, парите ни не се връщат. Ако мача беше завършил наравно или Ливърпул бие – щяхме да спечелим.

При европейския хендикап печелим залога само, когато крайният резултат е в полза на нашия отбор. Или казано с други думи – при азиатския хендикап – сме застраховани срещу равенство, докато при европейския – не сме. Ако след взимане предвид хендикапа резултата е равен – губим залога си.

В примера по-горе всички възможности са:

– Реал печели с разлика от един гол – губим залога

– Реал печели с разлика от повече от един гол – губим залога

– мачът завършва наравно – печелим залога

– Ливърпул печели – печелим залога

В заключение, имайте предвид, че букмейкърите не се ограничават до футбола, предлагайки хедикап. Хендикап бетове има и при баскетбол, хокей, тенис, ръгби, американски футбол, бейзбол и други.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация