Справяне със загубите и неуспешните залози

«Букмейкър Рейтинги»
Нашият редактор разкрива начините за справяне със загубите и неуспешните залози в бетинга.

Когато става дума за сериозно отношение към спортните залагания, истината е, че губещите залози са ежедневие и са нещо нормално. Различните хора обаче се справят различно със загубите и това дали имате успешна тактика да не позволявате да ви се отразяват негативно – е много важно.

Какъв тип играч сте?

Най-общо има 4 типа играчи

Любител

Това е играч който залага единствено за удоволствие. Любителите залагат обикновено малки суми сравнително рядко, понякога на прави колонки (accumulators). За тях залозите са по-скоро социално преживяване – забавление с приятели, мотивацията не е финансова.

 

Bettor (бетър)

Тези играчи залагат по-често, в повечето случаи всяка седмица, бетингът им е хоби. Не залагат големи суми, харесват социалния аспект на бетинга, но и искрено се интересуват от спортовете, на които залагат. Спортът е част от живота им, а залаганията са още един начин да преживяват любовта си към него.

 

Хазартен

Хазартния играч ще залага всеки път когато може, колкото може. В тази графа попадат хора, за които хазартът е страст до степен, в която може да се превърне в проблем и движеща сила в живота им, не по добър начин.

 

Професионалист

Сериозните играчи гледат на залаганията като на собствен бизнес. Те целят да изкарват печалба от бизнеса си в дългосрочен план и влагат време и усилия да увеличат шансовете си за по-голяма дългосрочна печалба, ден след ден, седмица след седмица. Въпреки, че те намират и удоволствие в това което правят, за тях главното е да взимат правилни решения, да следват стратегията си и да изкарват пари.

Кой тип играч сте вие?

Изключително полезно за всеки играч е да знае какво иска за себе си от залаганията и в коя графа попада.

Запитайте се – какви са целите ви? Искате ли да изкарате бързи пари? Искате да се забавлявате с приятели? Как се справяте със загубите? Сериозни ли сте в намерението да сте успешен играч дългосрочно?

Ако сте любител или уикенд bettor – няма голямо значение как се справяте със загубите, за вас важна е тръпката и забавлението с приятелите около спорта.

Ако сте хазартен играч и не можете да спрете да залагате – е добре да потърсите помощ.

Реално – единствено ако сте сериозен играч или искате да станете такъв – трябва да анализирате и това как се справяте със загубите.

Типове реакции към губещите залози

Губещите залози, грешките, болката от загуба на пари – са неща, които са нормални за професионалните играчи занимаващи се с бетинг. Така че – важното е как играчът се справя с тях, защото неминуемо ще се случват.

При загубата на залог или поредица залози, най-общо има 3 типа реакции.

  1. Играчът, който изпитва яд за загубените пари и иска веднага да си ги върне – залагайки на първия възможен мач.
  2. Играчът, който също е ядосан за загубените пари – но спира да залага за неопределен период от време, за да не загуби още пари.
  3. Третият тип е много по-малко разпространен от другите два. Това са играчите, които си поемат въздух, разглеждат загубата, проверяват дали са направили грешка и дали има нещо което да подобрят – и продължават напред със залозите си. Те търсят успеха в дългосрочен план и знаят, че той идва с множество успешни както и неуспешни залози.

Контролиране на емоциите

Контролирането на емоциите е доста по-лесно казано отколкото е да бъде направено. Това е и една от главните причини по-голямата част от играчите да не могат да бъдат успешни професионалисти.

Важно за контрола на емоциите е да не се вглъбявате в конкретен залог или даден неуспешен ден. Стига да сте уверени в способностите си на добър играч във вашата област – концентрацията и фокусът винаги трябва да са в това да правите възможно най-много добри залози, в които има value (виж value бетинг). С този подход към спортните залагания и знанието, че целта е винаги успех след 1000 залога, а не след 1 или 5 – то контролирането на емоциите ще е по-възможно.

Не се главозамайвайте като печелите

Въпреки че тази статия е за справянето със загубите, си заслужава да обърнем внимание и на добрите моменти – защото, колкото и да е странно – грешки може да се правят и при “справянето” с тях. След няколко добри печалби или много успешна последователност от залози – чувството разбира се е страхотно. Всички познаваме това “аз съм най-добрият”  усещане. Но трябва да внимаваме и в тези моменти – защото понякога това ни прави по-несъсредоточени, нехайни и води до лоши залози.

Най-добрите не падат прекалено ниско със загубите и не летят прекалено високо със печалбите. Запазват концентрация, фокус върху стратегията си – и продължават напред.

Обобщение

Основните неща при успешното справяне със загубите накратко са:

Премахнете “избиването на загуби”

Не правете залози веднага след губещ такъв, единствено с цел да си върнете парите възможно най-скоро. В тези случай – не подбираме добри залози, не намираме такива в които има value – а целим да заложим на каквото и да е – само да има шанс да си върнем загубеното. Това не е печеливша стратегия.

Поемете си въздух

Не се притеснявайте да си починете от спортните залагания за няколко дни. След неприятен губещ залог, или още повече – поредица такива, понякога емоционалното ни състояние не позволява да сме в най-добра форма да продължим да залагаме. Ако това се случи – взимането на малка почивка е добра идея.

Бъдете позитивни

Както казахме – загубите са ежедневие и без тях спортните залагания са невъзможни. Опитайте се да приемате тежките серии философски и позитивно и се фокусирайте дългосрочно. Целта е дългосрочен успех и печалби.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация